Как правилно да се грижим за пералнята

11728
Как правилно да се грижим за пералнята
Снимка: iStock/Guliver

Интензивното използване на пералната машина може да доведе до повреда в даден момент. Ето защо си струва да знаете как да се защитите от това. Достатъчно е да се придържате към няколко прости правила.

Правилната грижа за пералната машина не само намалява риска от повреда, но и по-ефективно пере.

Какви грижи трябва да полагаме?

1. Пране с подходяща честота

10 мита за прането, които го съсипват

Много хора имат навика да обръщат панталоните наопаки, за да не загубят цвета си при пране. Има ли истина в това или това са по скоро м...

Миене няколко пъти за един ден? Струва си да се внимава. Прекалено късите интервали на пране могат да доведат до прегряване на компонентите в пералната машина. И оттук, за съжаление краткият път към провала. Затова нека спазваме поне 1-часов интервал между циклите на пране.

2. Не препълваме барабана

Твърде много дрехи в барабана? Не е добро решение. Първо, препълненият барабан означава по-висока консумация на електроенергия и вода. Второ, прането е по-малко ефективно и тъканите са по-намачкани. Трето, претоварен барабан може просто да се развали.

Добре е да знаете: винаги проверявайте внимателно дали в джобовете на дрехите ви няма дребни предмети и хартия. В противен случай рискуваме те да се забият във филтъра на пералната машина, което може да го повреди.

3. Предпазваме пералната машина от варовик

5 лесни начина да почистим пералнята

Почистването на пералнята е също толкова необходимо, колкото и редовната поддръжка на други домакински уреди. В резултат на това пералн...

Твърдата вода е един от най-големите врагове на пералната машина. Това е така, защото върху много компоненти на пералната машина се отлагат вредни отлагания от варовик. Това може да повреди не само барабана и нагревателя, но и дренажния маркуч. Различни почистващи препарати осигуряват защита срещу варовик, но домашните средства си струва да се обмислят. Най-доброто решение е да използвате сода за хляб. Достатъчно е да изсипете около чаши в контейнера за перилен препарат и след това да зададете пълния цикъл на пране с най-висока температура (без да зареждате в пералната машина!). Содата за хляб е безопасна за употреба веднъж месечно. Тя не само ще предпази пералната машина от варовик, но и ще премахне всички вече образувани отлагания.

4. Редовно почистваме устройството

Отлаганията на варовик от твърдата вода са едно нещо, но не забравяйте и за други замърсявания, които могат да се натрупат в пералната машина. Става дума за остатъците от мръсотия от дрехи и перилни препарати. Затова трябва редовно да почиствате филтрите, барабана, уплътненията, чекмеджето за перилен препарат, вратата и корпуса. Не забравяйте, че натрупаната мръсотия ще се пренесе върху дрехите с течение на времето!

5. Пране с празен барабан – веднъж месечно

За да премахнете мръсотията от пералната машина, струва си да миете барабана празен и без перилни препарати поне веднъж месечно. Най-добре е да изберете пълен цикъл на пране с висока температура. Освен това ще изплакнем добре вътрешната водоразпределителна система. Ако искаме да обеззаразим напълно пералната машина, изсипете чаша оцет в чекмеджето за омекотител.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Три зловещи знака, че скоро ще ви сполетят неприятности: Ако ги забележите, пазете се

9 неща, които една богата жена никога не би носила

7 тайни за съблазняване на мъжете от най-известната куртизанка в историята

Защо проверяват японските ученички дали носят бельо?

Как да се отървете от миризмата на изгоряло у дома?

Защо носът и други части на тялото сърбят: възможни причини и народни предзнаменования

Ражда се нова ера! Ретрограден Плутон и преход на Плутон от Козирог към Водолей до 19 ноември

4 зодии, които ще намерят любовта през втората половина на 2024 г

8-те най-популярни въпроса за секса в интернет

Кои са най-големите притоци на Марица?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com