Как реагира кожата при липса на витамини

1561
Как реагира кожата при липса на витамини
Снимка: silviarita / Pixabay

Кожата се нуждае от витамини и минерали, за да бъде здрава и красива. Когато има недостиг на витамини, то това се забелязва. В следващите редове ще научите и кои витамини имат ключово значение за кожата ви.

Витамин С

Лесен начин да разпознаем недостига на витамини

В края на зимата много хора страдат от хиповитаминоза – липса на витамини. Редица признаци свидетелстват за този дефицит, казват ...

Той е от изключителна важност. Без него кожата става суха, грапава, а понякога се появяват и люспи. Ако се появят болезнени цепнатини по устните ви, то това е сигурен знак, че трябва да си набавите витамин С. Същото се отнася и за подкожните кръвоизливи. Не случайно козметиката е обогатена с него, но можете да увеличите дозата, като консумирате плодове богати на него – цитруси.

Витамин Е

Забавя стареенето. Липсата му може да доведе до сухота и поява на акне. Когато започнете да доставяте този витамин, то повърхността ще заздравее. Помага и за възстановяване и след излагате на слънце. Има го в ядките, спанака и семките.

Витамин А

Без него кожата изглежда суха, с акне и бръчки. Набавя се от мляко, дроб, кайсии. Можете да го вземете и под формата на хранителни добавки, но внимавайте. Прекаленото консумиране води до отлагане в черния дроб.

Два симптома, свързани с кашлицата, които издават дефицит на важен витамин

Особеност, свързана с кашлицата, може да издава дефицит на важен витамин. В началните етапи на недостига му са възможни постоянни проме...

Витамин К

Също много важен. На неговата липса се дължат кръвоизливите, розацеята, трудно зарастващите рани, често скъсване на кръвоносните съдове. Набавя се от тиква, зеле, моркови, яйца, олио, домати.

Витамин В12

Недостигът му води до зачервяване, ечемик, акне, себореен дерматит, пукнатини в ъглите на устните, цепене на ноктите, обезцветяване и разреждане на космите. Можете да си го набавите с шипки, ядки, мляко, круши, риба, кайсии.

Витамин В6

Витамини за здравето на мозъка и паметта

Знаете ли, че човешкият мозък използва повече енергия от всеки друг орган в тялото? Мозъкът представлява само 2% от общото телесно тегл...

Неговата липса водене до лющене на кожата около носа, веждите и челото. Може да се появят рани, което прави кожата за изглежда повехнала. Ще си върнете здравето ѝ с банани, касис, тиква, портокали и ябълки.

Селен

Той е антиоксидант и стимулира имунната система. Безспорно се смята, че ще ви осигури младост. Без него кожата бързо остарява. Появяват се дълбоки бръчки, гнойни пъпки. Съдържа се в морските дарове, зехтина, маслините, бобовите растения, овесените ядки, орехите.

Магнезий

Той е важен за мускулите, сърцето нервите и кожата. Ако не си го набавяте, то това може да доведе до задържане на вода. В резултат на това ще се чувствате подпухнали, ще имате и торбички под очите. Можете да си го набавите от бадемите, пълнозърнестите храни. Дори да го приемате като добавка, също ще свърши работа. При него няма предозиране – излишното се изхвърля от тялото. Липсата му обаче е по-страшна от това да го предозирате, така че ако имате съмнения, че имате недостиг – вземете си добавка или консумирайте изброените храни.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Паунд - лев. Колко струва един британски паунд към български лев днес, 25 април /валутен калкулатор/

Турска лира - лев. Колко струва една турска лира към един български лев днес, 25 април /валутен калкулатор/

10 съвета, които ще ви помогнат да поддържате свеж и приятно ухаещ дом

Съсипват я: 7 неща, които убиват вашата боядисана коса ден след ден

Как се е празнувала Цветница в миналото?

Топ 20 оригинални идеи за декорация на великденските яйца

В какво най-богатите 0,001% в света влагат парите си?

Знаете ли къде се намира остров Гренада

Какво да не правите на Цветница?

Колко на брой са Балеарските острови

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com