Как сами да смените маслото на вашия мотор (ВИДЕО)

3776
Как сами да смените маслото на вашия мотор (ВИДЕО)
Снимка: Pixabay.com

Редовната смяна на маслото ще удължи живота на вашия двигател и ще поддържа вашия мотоциклет да работи безпроблемно през целия сезон. Смяната на собственото масло е лесна за изпълнение и ви спестява време и пари. Разделихме процеса на стъпка по стъпка както за начинаещи, така и за опитни ездачи.

Преди да започнете, ще ви трябват някои основни консумативи и трябва да знаете кой тип масло е най-подходящ за вашия мотор. Винаги проверявайте ръководството на собственика си, за да сте сигурни, че разполагате с правилните инструменти.

Как да си сменим маслото на мотора?

1. Почистете работното си място

Преди да започнете, уверете се, че мястото за смяна на маслото е чисто и без прах и други замърсители.

2. Отворете дренажната запушалка и масления филтър

След това премахнете всички части, които може да блокират достъпа ви до запушалката за източване и филтъра (някои мотоциклети може да изискват от вас да премахнете колчето или обтекателя на крака).

3. Сега източете маслото

След като получите пряк достъп, поставете дренажния съд под отвора за източване, за да хванете старото масло. С помощта на ключовете си първо извадете запушалката за зареждане с масло, след това извадете запушалката за източване.

4. Извадете масления филтър

Докато старото масло за мотоциклети се източва, отстранете стария филтър. Ако вашият мотор използва въртящ се маслен филтър: Просто развийте филтъра. Ако не се откачи на ръка, инвестирайте в специален ключ за масления филтър, който да ви помогне да го премахнете. Ако вашият велосипед използва масления филтър от тип касета: Инструментите и процедурата, необходими за отстраняване, могат да варират. Обърнете се към ръководството на вашия собственик.

5. Сложете новия маслен филтър

С чиста кърпа избършете зоната на двигателя, където уплътнението на масления филтър ще се свърже. След това с пръст разпределете малко от новото масло върху уплътнението. Това ще помогне да се създаде добър печат. Ако вашият мотор използва въртящ се маслен филтър: Сложете новия маслен филтър на ръка. Никога не използвайте гаечен ключ за маслен филтър, за да монтирате филтъра, тъй като това може да го затегне прекалено. Филтърът трябва да е плътно, но все пак подвижен на ръка. Ако вашият мотор използва маслен филтър тип патрон: Може да са необходими инструменти за повторно инсталиране на капака на масления филтър.

6. Поставете отново дренажния щепсел

Оставете старото масло за мотоциклети да се отцеди, докато потокът намалее до дрибъл. Очаквайте това да отнеме от 5 до 10 минути. Поставете отново щепсела за източване на маслото. Първо го завийте на ръка, за да намалите риска от кръстосана резба. Ако срещнете съпротивление, преди да се завинтва значителна част от щепсела, извадете го назад и опитайте отново. След като щепселът е на мястото си, използвайте динамометричен ключ, настроен на спецификациите на въртящия момент на производителя (отново вижте ръководството на собственика), за да завършите затягането му. Ако нямате динамометричен ключ, дайте на щепсела допълнителен оборот от четвърт до половина с гаечен ключ или гаечен ключ. Не затягайте прекалено.

7. Добавете новото моторно масло

С помощта на фуния добавете по-голямата част от маслото. Спирайте периодично, за да проверите нивото на маслото в мотоциклета. В зависимост от мотоциклета можете да проверите нивото на маслото за мотоциклет чрез стъкло за наблюдение отстрани на двигателя или пръчка за измерване. Уверете се, че мотоциклетът е на ниво, когато проверявате маслото. Добавете достатъчно масло за мотоциклети, така че нивото да е между знаците „Добавяне“ и „Пълно“ в смотровото стъкло или на пръчката за измерване. Ако маслото премине над „Пълно“, върнете се към стъпка 3, за да източите излишното масло.

8. Изхвърлете правилно използваното масло и филтъра

След като се напълни, инсталирайте отново щепсела за зареждане с масло и почистете. Не забравяйте да изхвърлите отработеното масло и да филтрирате правилно (много местни сметища или магазини за авточасти ще вземат отработеното масло и ще го рециклират). Пуснете двигателя, за да проверите за течове, след това проверете два пъти нивата на маслото за мотоциклети. Добавете или отстранете масло, ако е необходимо.

С известна практика смяната на вашето мотоциклетно масло е бърз и лесен процес, който може да се направи от удобството на вашия собствен гараж.

източник: amsoil.eu

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Топ 4 на най-грубите женски зодии

Топ 5 на зодиите, които лъжат най-много

Паунд - лев. Колко струва един британски паунд към български лев днес, 29 април /валутен калкулатор/

Да си нямате работа с тях: Топ 5 на най-проблемните зодии

Турска лира - лев. Колко струва една турска лира към един български лев днес, 29 април /валутен калкулатор/

Родени с късмет: На тези зодии всичко им се случва с лекота

Какво е истинското име на Марк Твен

Научете най-щастливия ден за всяка зодия от седмицата, 29 април - 5 май

Извън Атина: Кой е най-големият град в Гърция

Къде се намира най-високият водопад в Европа

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com