Как се играе ръченица из различните краища на страната?

4013
Как се играе ръченица из различните краища на страната?
Снимка: iStock

Ръченицата е народен танц, който включва толкова подскоци и ритъм, че не е по възможностите на всеки да го играе, без да остане без дъх. Красотата и индивидуалният му характер обаче, съчетани с надиграването на танцьорите – макар да има хора-ръченици, обикновено всеки играе независимо един от друг, а не заедно, както е при другия български народен танц – хорото – прави ръченицата толкова прекрасна, че си заслужава да положите усилия да я разучите.

В миналото тя се е използвала и като своеобразно съревнование и съперничество между момците, както и за показване на любовта между младите – момъкът играел с няколко моми, избирал тази, която му е на сърце, впечатлила го е и я иска за невеста и насочвал вниманието си към нея. Влюбените играели заедно така, сякаш телата им говорели, за да покажат деликатно и чрез магията на народния танц, че ще се врекат едни в друг и че между тях е припламнала любовта.

Така дори една и съща ръченица, играна от един и същи играч, изразявала различни чувства – и трепети, и конфликти, и доволство, и гордост, и любов, и безразличие, и плахост, и решителност според това срещу кого я играе. Магичен танц, нали?

Как се играе ръченица вероятно е логичният въпрос, който си задавате, след като със сигурност привлякохме вниманието ви със силата и мощта на този народен танц да изразява цяла вселена от чувства, но отговорът не е лесен, защото зависи в коя част на страната се намирате – ръченицата не се играе еднакво във всички краища на страната – в отделните етнографски области се танцува с характерния стил на съответната област, при което наблюдаваме различни видове ръченица, основните сред които са:

  • добруджанска,
  • северняшка,
  • шопска,
  • тракийска,
  • македонска ръченица.

Как се играят тези основни видове ръченица ще ви разкрием сега.

Африканци танцуват българска ръченица (ВИДЕО)

Как се играе ръченица из различните краища на страната?

-          Добруджанска ръченица

За добруджанските мелодии е характерен подчертаният ритъм и ръченицата, играна на тях, не прави изключение – макар да е сравнително бавен ритъмът, той е подчертан. Мъжете са тези, които играят Добруджанската ръченица – тежко, правещи едни и същи движения, „откраднати“ от трудовата дейност на добруджанеца, но без да са хванати за ръце, защото ръцете активно играят – движенията им наподобяват завързване на сноп, навиване на навоите, косене, сеене и други трудови дейности, но загатнати, деликатно, с мярка. Добруджанската ръченица ще познаете и по типичните за добруджанеца провиквания като „и-лю-лю-лю“ и други възгласи.

-          Северняшка ръченица

Близка е до тракийската ръченица, а ритъмът е бърз, така че пригответе се да се поизпотите, докато я разучавате. Народните танци на северняците, сред които е и ръченицата, се отличават с много подскоци и волно люлеене на ръцете – израз на някогашната радост и възторг на северняците от живота. В Разградско, Шуменско и Търговищко се играе мъжка северняшка ръченица (Капанска ръченица), където за игра се използва различен реквизит – бъклица, връшник и други, като често се играе и върху самите тях.

-          Шопска ръченица

Шопската ръченица е сред тези, които се играят с най-бързо темпо, което я прави трудна заради умората, която се натрупва при игра. Движенията са не само бързи, но и ситни, технични, което е отличава от другите ръченици.

-          Тракийска ръченица

Ако се чудите как се играе ръченица, коя да изберете и ако се боите, че силите и дъхът ви няма да стигнат за ръченица с бърз ритъм, изберете да разучите и да играете тракийската ръченица – бавна, с отмерени движения, тя отразява тракийския стил.

Други източници сочат, че различаваме солова ръченица, хоро-ръченица и лесова-ръченица, но обикновено и най-често тя е солова, като именно соловата ръченица е самобитната и оригиналната.

Откъде идва името на танца ръченица?

Откъде идва името на ръченицата?

Друг логичен и често задаван въпрос освен как се играе ръченица, който любителите на народните танци си задават в стремежа си да научат повече за нея, е свързан с произхода на името ѝ. Погрешно е предположението на незапознатите с темата и начинаещите танцьори, които тепърва навлизат в красивия свят на ръченицата и я разучават, че името е свързано с ръцете.

Всъщност те не са далеч от истината, но не я назовават изцяло вярно – наименованието на ръченицата произхожда от името на кърпата, която често се държи в ръка и се развява от танцьора. Тази кърпа се назовава ръченик, откъдето е и името на ръченицата. Интересен факт е, че тази бяла ленена или копринена кърпа с ресни в миналото е служила за було на невестите.

Други наименования на този народен танц, напълно различно звучащи от ръченица, са: чепница, което идва от чепкам, играя с нещо, чупница – от чупките на тялото по време на игра, посадник, поседница и други, но най-известен този народен танц е именно като ръченица.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Не хвърляйте старото великденско яйце - ето за какво се ползва

Тези 6 храни съкращават живота

Как трябва да се грижи за себе си жена след 35 години, за да запази младостта си

Може ли тази толкова известна добавка да ни помогне да отслабнем?

След Цветница започва най-тъжната седмица за християните

Само в кои 2 дни може да се боядисват яйцата за Великден

Как е най-добре да се пържат мекиците от готово тесто?

Как се нарича страхът от открити пространства – и как се лекува?

Готвач издаде кои са перфектните гарнитури за агнешко месо

Пожелания за Цветница 2024

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com