Как захарта и подсладителите могат да повлияят на мозъка ви?

1384
Как захарта и подсладителите могат да повлияят на мозъка ви?
Снимка: Bru-nO / Pixabay

Вероятно сте чували някаква версия на тази история: Не яжте захар, тя е вредна за здравето ви. Действително, изследванията показват, че консумацията на твърде много сладки неща е свързана с различни проблеми с мозъка и тялото ни. Но "захарта" може да бъде под различни форми с различно потенциално въздействие върху здравето. 

КАКВО ВСЪЩНОСТ КАЗВАТ ИЗСЛЕДВАНИЯТА ЗА ВРЪЗКАТА МЕЖДУ ЗАХАРТА И ЗДРАВЕТО НА МОЗЪКА?

Мозъкът ви е само около 2 % от теглото на тялото ви. Въпреки това той изразходва около 20 процента от общата ви енергия. По-голямата част от тази енергия е под формата на глюкоза. Следователно бихте си помислили, че повече захар е по-добре за здравето на мозъка. Въпреки това консумацията на повече добавена захар е свързана с по-лошо здраве на мозъка, включително повишен риск от развитие на болестта на Алцхаймер.

Внимавайте с тези храни – те разрушават мозъка

ДОБАВЕНИ ЗАХАРИ И ЕСТЕСТВЕНИ ЗАХАРИ В ХРАНИТЕ

Един от най-важните моменти в изследванията, свързани със здравето и консумацията на захар, е разликата между добавените захари и естествено съдържащите се в храните захари. Например има значителни разлики в това какво се случва, ако ядете боровинки или пиете газирана напитка с вкус на боровинки. Боровинката има повече фибри, антиоксиданти и естествени витамини и минерали. Това помага да се обясни защо най-убедителните асоциации между мозъчни състояния като депресия и деменция, и захарта са, когато я пием под формата на сладки напитки.

Неподозираните приложения на захарта

Разбира се, добавената захар може да приема различни форми. Има мед, кленов сироп, кокосова захар, нектар и т.н. Вероятно сте чували хората да възхваляват достойнствата на "естествената захар" като меда пред опасностите, които крие трапезната захар.

В това има известна доза истина. Както медът, така и кленовият сироп имат малко по-нисък ефект върху кръвната захар от трапезната захар и всеки от тях съдържа витамини, минерали и антиоксиданти, които липсват в стандартната захар. И все пак това не отменя факта, че всички видове "натурални" захари са склонни да оказват значително въздействие върху кръвната захар, което, когато се извършва многократно, се смята за проблем, тъй като е свързано с риска от редица заболявания, включително мозъчни проблеми.

ПРЕПОРЪКИ, ПОДКРЕПЕНИ ОТ ИЗСЛЕДВАНИЯ

Всичко това може да изглежда изключително сложно. Има ли добри варианти, когато става въпрос за получаване на сладко и същевременно за поддържане на здравето ни? За тази цел изследванията показват, че следните препоръки могат да бъдат добри общи насоки.

Захарта води до зависимост

Като цяло всички ще имаме полза от цялостното намаляване на добавените захари и от обучението на мозъка ни да бъде по-чувствителен към захарта чрез намаляване на общия прием. Консумацията на захар под формата на цели храни е по-добър вариант от всяка преработена храна, съдържаща захар, тъй като фибрите и другите хранителни вещества могат да помогнат за компенсиране на въздействието на захарта върху биологията ви.

Що се отнася до естествените захари, има малко данни, които сочат, че някои форми (например медът) могат да имат леко предимство пред трапезната захар, но, както е посочено по-горе, всяка форма на добавена захар трябва да се консумира умерено. Що се отнася до алтернативите на захарта, все още научаваме за потенциалните ефекти върху здравето (както добри, така и лоши), които могат да произтекат от консумацията им, но тези ефекти могат да действат по пътя на микробиома. 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Какво трябва да пиете, когато ви болят бъбреците - обърнете внимание

Какво трябва да пиете, когато ви болят бъбреците - обърнете внимание

Не казвайте на мъжа си: Тази маска за коса с бира върши чудеса

Според науката, ако казвате благородни лъжи, значи сте добър човек

Ето какво да направите след развода с брачната си халка и годежния пръстен

Как да разберете още в магазина, че плодовете и зеленчуците са пълни с нитрати

Открийте заболявания, за които не подозирате с този бърз домашен тест

Как да научим кучето да не се дърпа при разходка?

Знаете ли как се размножават охлювите?

Тези 5 зодии са най-добрите градинари

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com