Каква е разликата между мечо грозде и червена боровинка?

5321
Каква е разликата между мечо грозде и червена боровинка?
Снимка: iStock/Guliver

Боровинките и мечото грозде са ценни дарове на природата, които доказано облекчават редица здравословни проблеми и допринасят за здравето на този, които ги приема под формата чай, отвара, като билки и плодове.

Червената боровинка и мечото грозде често биват бъркани, тъй като и плодовете, и листата им си приличат. Мечото грозде е от семейството на боровинките, но не е боровинка. Такива са червената, черната, синята, странджанската боровинки, разпространени у нас.

Фактът, че боровинките и мечото грозде растат близо едни до други и на едни и същи места, прави разпознаването на едното растение от другото още по-трудно. Каква е разликата между мечо грозде и червена боровинка и как да ги разпознаем е сред важните въпроси, на които отговорът ви е нужен, преди да се заемете с брането.

Разликата между мечо грозде и червена боровинка – каква е тя?

Разликата между мечо грозде и червена боровинка не е една. Ключовите и основни разлики, които помагат за различаването на тези две природни богатства, са:

-          Разлика в листата

Докато листата на черната и синята боровинка трудно биха били сгрешени за листа на червената, то листната маса на мечото грозде наподобява толкова много листата на червената боровинка, че грешките съвсем не са изключение.

Листата на червената боровинка са твърди, кожести, устойчиви на студ и опасни атмосферни влияния, което е нужно за презимуването на червената боровинка – единствената вечнозелена сред боровинките, която не губил листната си премяна през есента.

Листата на мечото грозде, също вечнозелено, изключително напомнят на тези на червената боровинка, но имат своите отличителни черти, които помагат за разпознаването им -  листата на мечото грозде са по-тесни и удължени в сравнение с тези на боровинките, а най-лесно може да ги познаете, ако откриете дребни бели власинки по ръба им, власинки, които липсват при листата на боровинките, но и които, за да бъдат видени, трябва да използвате увеличение – лупа за аматьори ще ви бъде достатъчна.

-          Разлика в плодовете

Разликата между мечо грозде и червена боровинка, свързана с листата, далеч не е единствената разлика между тези два дара от природата. Плодовете също се различават, ако знаете какви разлики да търсите. Червената боровинка се отличава от синята и черната, които често се бъркат, по цвета си – именно червен. Плодовете на мечото грозде също са червени и приличат на тези на червената боровинка, което създава затруднения при различаването им.  

Ако знаете обаче, че плодът на мечото грозде няма изрез в долната си част за разлика от този на боровинките, и освен това от плода излиза стърчащ израстък, който е остатък от близалцето, то лесно ще разпознаете едното от другото плодче.

-          Разлика в консумацията и употребата на плодовете

Докато плодовете на червената боровинка са вкусни за хората, ако не сурови, то поне сушени или под формата на сок, то тези на мечото грозде не са пригодни за консумация от човека.

Червената боровинка е позната не само с апетитните си плодчета, които изсушени се превръщат в супер храна – полезна и вкусна, но и като лечебно растение. Основните свойства и ползи за здравето от червената боровинка са:

  • Червената боровинка е щедър източник на антиоксиданти. Имайте предвид обаче, че  те основно се намират в кората на плода, поради което, приготвеният от червена боровинка сок, далеч не е толкова щедър на антиоксиданти. Ето защо е добре да се предпочете консумацията на сушени боровинки през тази на сок от боровинки.
  • Сокът от червена боровинка вероятно е най-известен с това, че помага при инфекции на пикочните пътища. Червените боровинки съдържат съединения с естествени антибактериални свойства, които пречат на Escherichia coli да се прикрепи към повърхността на пикочния мехур и пикочните пътища, причинявайки инфекция.
  • Червените боровинки се грижат за красотата на кожата и запазването ѝ млада. Притежават изразени противосъстаряващи свойства и предпазват кожата от увреждащото действие на слънчевите лъчи. Червените боровинки са естествена защита срещу разграждането на колагена в кожата.
  • Червените боровинки са богати на бета-каротин, който тялото превръща във витамин А, ценен за кожа, очи и имунна система.
  • Червената боровинка се явява приятел на сърцето чрез намаляване на нивата на лошия холестерол в кръвта, кръвното налягане и нивата на съединение, което уврежда кръвоносните съдове.
  • Червените боровинки са един от най-добрите хранителни източници на урсолова киселина – съединение с антиоксидантни, противовъзпалителни и потенциални противоракови свойства. 

Мечото грозде не се консумира като плод, но също е ценно растение, популярна билка, намираща приложение в профилактиката и лечението на редица здравословни проблеми. Мечото грозде е полезно за:

  • Като диуретик при задържане на течности и бъбречни проблеми.
  • Като билка с изразено антисептично въздействие на пикочните пътища, поради което помага при възпаление на бъбреците и пикочния мехур, пясък и камъни бъбреците и при камъни в жлъчката.
  • Мечото грозде се отличава с антисептично, противовъзпалително, обезболяващо и холеретично действие. Използва се при гнойни рани, язви, ревматологична болка.
  • Подпомага храносмилателните функции и е полезно както при хроничен запек, така и при хронична диария.

Важно е да подчертаем, че се използват листата на мечото грозде, не плодовете, както и че бременните НЕ трябва да го приемат.

Статията има само информативен характер и не замества лекарска консултация.

 

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Лошо е за вас, за котките и за кучета: не можете да правите това в двора

Трябва ли да са топли яйцата за боядисване?

Тези хитринки за боядисване на яйца ще ви спестят много време!

Прясно агнешко месо - да изберем

Кога се приготвят козунаци за Великден?

Стихотворение за 30 април 2024

Таро хороскоп за 30 април 2024

Ако имате дъщеря, прочетете тази притча

Намислете си число от 1 до 20 и вижте КЪСМЕТЧЕТО си за май месец

Таро хороскоп за месец МАЙ за всяка зодия

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Любопитно