Какви видове кръстовища има на пътя - разберете всички видове

17782
Какви видове кръстовища има на пътя - разберете всички видове
Снимка: БГНЕС

Кръстопът е място, където два, три, а понякога и повече пътища се пресичат на едно място. Тук се пресичат пътищата на хиляди автомобили и пешеходци.

Видове кръстовища: четирипътни, Т-образни, Х-образни, Y-образни, многостранни квадратни кръстовища.

Кръстовищата се делят на нерегулирани и регулирани. Редът на движение се определя от светофари или контролер - то се счита за регулирано.

Кръстовищата са опасни участъци от улици и пътища, в градовете върху тях се натрупват голям брой превозни средства и пешеходци. За да могат пешеходците безопасно да пресекат улица или път на кръстовище, а автомобилът да го премине безопасно, е необходимо да се организира контрол на движението. За да направите това, последователността на преминаване и пресичане на кръстовища е установена така, че пешеходците и превозните средства, движещи се в различни посоки, да не се смесват, да не пресичат пътя едновременно.

Прелезите се делят на регулирани и нерегулирани. Движението по регулираните се регулира с пътна сигнализация или команди на регулировчика.

Липсата на приоритетни знаци показва, че това е кръстовище на еквивалентни пътища, а за да преминете, трябва да използвате правилото „престрояване отдясно“.

Новите правила за тротинетките - какво трябва да знаете

Обратно, наличието на знаци, например „Дайте път“, „Движението без спиране е забранено“ или подходящи маркировки показват, че един път е основен по отношение на другия.

Независимо от вида на кръстовището, отговорното място за преминаване е неговият център.

Как може велосипедист, завивайки наляво (където такава маневра е разрешена), да мине през центъра на кръстовището - да го заобиколи отляво или отдясно?

Всъщност от другата посока може да се извърши точно същата маневра. Съгласно Правилата изпълнението на десния завой трябва да се извършва възможно най-близо до дясната страна на пътя, а наляво - по произволен начин, с оглед пълното пресичане на целия път.

Всъщност има две възможности. Ако пътят, по който завивате, има няколко ленти за движение, тогава левият завой трябва да се извърши по следния начин:

Престройте се отляво на кръстовището, като се опитате да излезете от кръстовището веднага в най-дясната лента. И ако кръстовището е от тесни пътища, тогава по-безопасно е да завиете наляво по най-краткия път, оставяйки центъра на кръстовището отдясно - ще бъде по-трудно да преминете превозно средство с голям радиус на завой по друг начин.

Правилата за движение през зимата и глобите, ако не ги спазваме

Велосипедистите трябва да спазват един вид пресичане на кръстовища, въз основа на изискванията по Правилата:

  • когато завивате наляво или правите обратен завой, дайте път на превозни средства, идващи от противоположната посока направо или наляво;
  • когато завивате надясно или наляво, дайте път на пешеходците, пресичащи платното, в което завивате, както и на други велосипедисти, преминаващи през това платно по велосипедната алея;
  • дават път на трамвая, като едновременно с него имат право на движение;
  • не отивайте на кръстовището, ако зад него се е образувало задръстване, което може да ви принуди да спрете по средата на пътя, тоест в зоната на кръстовището, и да попречи на движението на други превозни средства.

Независимо от броя на лентите, велосипедистът има право да премине през кръстовището в посока напред и вдясно. Трябва да се помни, че ляв завой без слизане от велосипеда може да се направи само от посоката на пътя, където има само една лента.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Тези 6 храни съкращават живота

Как трябва да се грижи за себе си жена след 35 години, за да запази младостта си

Може ли тази толкова известна добавка да ни помогне да отслабнем?

След Цветница започва най-тъжната седмица за християните

Само в кои 2 дни може да се боядисват яйцата за Великден

Как е най-добре да се пържат мекиците от готово тесто?

Как се нарича страхът от открити пространства – и как се лекува?

Готвач издаде кои са перфектните гарнитури за агнешко месо

Пожелания за Цветница 2024

Най-хубавото стихотворение за Цветница

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com