Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Какво да правим при ухапване от пясъчна муха

18 юни 2024, 17:30 часа

Пясъчните мухи, известни още и като папатаци, са малки, но опасни насекоми, които могат да предават сериозни болести чрез своите ухапвания. Въпреки че са малки по размер, ухапванията им могат да имат значителни последици за здравето. В тази статия ще разгледаме какво представляват пясъчните мухи, какви заболявания могат да пренасят и как да се справим с техните ухапвания.

Какво представляват пясъчните мухи?

Пясъчните мухи са малки насекоми, дълги около 3 мм, със златист, кафеникав или сив цвят. Те са лесно разпознаваеми по дългите си, пронизващи устни, които използват за смучене на кръв. Една от характерните им черти е, че държат косматите си крила във вертикална V-образна форма, когато са в покой, а шестте им крака са изключително дълги, по-дълги от тялото им. Пясъчните мухи претърпяват пълна метаморфоза, преминавайки през четири различни етапа: яйце, ларви, какавида и възрастен.

Какво да правим при ухапване от конска муха?

Болести, пренасяни от пясъчните мухи

Ухапванията от пясъчни мухи могат да предават различни болести, включително:

  • Кожна лайшманиоза
  • Висцерална лайшманиоза
  • Треска
  • Папатачи треска
  • Коремен тиф

Тези болести могат да се развият до шест месеца след ухапването, което прави ранната диагностика и лечение от съществено значение.

Предотвратяване на ухапвания от пясъчни мухи

Предотвратяването на ухапвания от пясъчни мухи е най-добрият начин да се защитите от пренасяните от тях болести. Ето няколко съвета:

  • Носете дрехи, третирани с перметрин: Перметринът е инсектицид, който може да отблъсква и убива пясъчните мухи.
  • Прикривайте кожата си: Когато сте в местообитания на папатаци, носете дълги ръкави и панталони, за да минимизирате изложената кожа.

ухапване от насекоми

Как да се справим с ухапване от пясъчна муха?

Ако сте ухапани от пясъчна муха, има няколко природни средства, които могат да помогнат за облекчаване на симптомите и предотвратяване на инфекции.

Гел от алое вера

Гелът от алое вера е отлично средство срещу ухапвания от всякакви насекоми, включително пясъчни мухи. Той има противовъзпалителни и успокояващи свойства, които могат да облекчат сърбежа и подуването.

Невен

Невенът е друго растение с противовъзпалителни и успокояващи качества. Кремове и мехлеми с невен могат да бъдат намерени в повечето магазини и аптеки и са отлични за лечение на ухапвания от пясъчни мухи.

Направете това и ще забравите за мухите без препарати и палки за мухи

Масло от чаено дърво и масло от нийм

Маслото от чаено дърво и маслото от нийм са ефективни за дезинфекция на ухапаното място. Те имат антисептични свойства, които могат да предотвратят инфекция.

Сода за хляб или сол

Сода за хляб или сол, смесени с вода, могат да се използват за дезинфекция на ужиленото място и да предотвратят разпространението на инфекцията чрез надраскване.

Ухапванията от пясъчни мухи могат да бъдат не само неприятни, но и опасни за здравето. Важно е да знаете как да се предпазите от тях и как да третирате ухапванията, ако все пак се случат.  В случай на сериозни симптоми или съмнение за инфекция, винаги се консултирайте с медицински специалист.

Денис Витанов
Денис Витанов Отговорен редактор
Новините днес