Какво ни пречи да имаме добър сън

6139
Какво ни пречи да имаме добър сън
Снимка: iStock

Добрият и качествен сън е в основата на представянето ни през деня. Сънят оказва влияние върху здравето и цялостното физическо състояние. Бързо ще забележим разликата в собственото си функциониране, когато не успеем да се наспим дори и само една нощ. Какво можете да направите, за да спите по-добре? Какво затруднява съня ни? Изброяваме най-често срещаните причини за лишаване от сън.

Неправилна диета

Напитки преди лягане, които ще ни осигурят по-добър и качествен сън

Да не можеш да заспиш е нещо, което може да те подлуди. Прекарваш нощта, гледайки как часовете минават, а на следващия ден си изтощен и...

Когато не обръщаме внимание какво е в чинията ни като част от последното хранене за деня, не е изненадващо, че понякога е трудно да заспим лесно. Много диетолози ви съветват да ядете последното си хранене два-три часа преди лягане. Добре ще е, ако хапнем нещо лесно смилаемо, с ниско съдържание на мазнини. В противен случай прекомерната активност на храносмилателната система ще направи заспиването много по-трудно.

Кафе в грешното време

Внимавайте и с кафето. Разбира се, можете да го консумирате през деня, но трябва да внимавате да не превишите подходящата доза кофеин на ден. Освен това е важно да се откажете от пиенето на кафе и няколко други напитки, включително силни чайове и енергийни напитки, точно преди лягане. Някои хора препоръчват да спрете приема на стимуланти поне няколко часа преди лягане.

Несъвместимо спане

Често не си даваме сметка, че удобният матрак е абсолютната основа за хубав и дълбок сън. След ден на активност тялото заслужава истински релакс. Матракът от дунапрен например, осигурява не само удобна и здравословна позиция за сън, но и достатъчен въздушен поток. Препоръчваме, наред с другото, матрак от колекцията Armonia. Това е матрак от латексова пяна, който ще ви накара да заспите незабавно и да се събудите напълно освежени.

6 храни, които ви помагат да спите по-добре

Всички знаем, че диетата има важно влияние върху нашето здраве и че нездравословното хранене може да причини разстройства и заболявания...

Качество на въздуха в стаята

Нещо малко, което осигурява забележима промяна. Става дума за поддържане на свеж въздух в спалнята. Ако нямаме пречиствател на въздуха, достатъчно е да проветрим добре стаята, в която спим. Това със сигурност ще подобри комфорта на съня ни. Помещението трябва да е без замърсители и трябва да има достатъчно кислород във въздуха.

Ефект на синията светлина

Синята светлина, излъчвана от телефони и таблети, наред с други, заблуждава мозъка ни, като показва, че е ден. Чувстваме се заредени с енергия, вместо да заспим спокойно. Ето защо си струва да приберете всички електронни устройства поне един час преди лягане.

Изброихме най-честите причини за недоспиване. Въпреки това, понякога други фактори са отговорни за това, че не можем да се наспим добре. Може да е стрес или заболяване, например. За да си осигурим добър нощен сън, си струва да се погрижим за споменатите по горе проблеми и ако това не помогне, да се консултираме със специалист.

Какво не бива да правим, докато спим

Всичко, което правим през деня, влияе върху качеството на съня ни. Особено дейности, извършвани непосредствено преди лягане, като пиене...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Паунд - лев. Колко струва един британски паунд към български лев днес, 26 април /валутен калкулатор/

Турска лира - лев. Колко струва една турска лира към един български лев днес, 26 април /валутен калкулатор/

Подреждането на детска стая не е лесно: не допускайте грешки

Как да се държим с мъж, който ни е наранил?

Плодове, които не трябва да ядете, ако искате да отслабнете

По какво може да се познае старият козунак

Какво задължително се яде на Лазаровден?

Как да проверим яйцата дали са пресни

Борба с времето: Как се променят зъбите с възрастта?

В коя държава официалният език е каталонски

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com