Какво представляват потиснатите емоции? До какво водят

12683
Какво представляват потиснатите емоции? До какво водят
Снимка: iStock/Guliver

Всеки от нас от детството е научен да не крещи, да не скача от радост, да не се смее твърде силно, да не хлипа от негодувание. Но не можем да накараме емоциите да изчезнат. Те остават и си отмъщават на тялото ни - за това, че ги потискаме.

За какви емоции говорим?

Човешкото лице изразява повече емоции, отколкото можем да осъзнаем

Емоциите върху нашите лица са толкова разнообразни и богати, както и самите лица. Различни движения – като повдигнати вежди или о...

Как опитът да ги удавим се отразява на здравето и външния ни вид?

1. Гняв

В обществото показването на гняв се счита за признак на лошо възпитание. Поради тази причина и за да избегнат негативните последици – например семейни раздори, кавга с приятел или уволнение – мнозина потискат гнева и разочарованието.

Лишавайки се от възможността да говорим, ние приемаме емоцията навътре. След това нашите челюстни мускули се стягат, мозъкът нарежда да наблюдаваме, за да не избухне някоя дума в гнева си. Ако навикът да потискаме гнева ни е развит в детството, тогава тялото автоматично ще реагира дори на най-малкото недоволство - и "нерви ще играят" на лицето ни.

2. Ярост

Родителите на успешните хора правят тези 6 неща

Думата „успех“ е трудна за дефиниране, защото за различните хора успехът  означава различни неща. Въпреки че в повече...

Когато се натрупа твърде много гняв, той се трансформира в ярост. Всъщност тази емоция е невероятна движеща сила, когато се използва в правилната посока. Но потискането й не води до нищо добро.

На първо място, това засяга глутеалните мускули. Те са много силни и използват краката – основата на човешкото тяло. Потиснатата емоция предизвиква болки в кръста и слабост в краката – така ни принуждава да седнем, така че да се въздържаме от активно действие.

3. Любов

Изживявайки любовта, човек има търпение да прегърне обекта на обич, да се сгуши до него, да го потупа или да го защити. И основният инструмент тук са ръцете. Смята се, че ръцете, пръстите съхраняват баланса, способността да се дава и получава.

За съжаление често сдържаме проявата на романтичните си чувства дори към любимите хора. Поради това можем да развием защитен рефлекс, несъзнателна реакция по отношение на другите - започваме да се ограждаме от хората, по-специално с помощта на ръцете си. Сякаш казваме „не ме докосвай“.

Съществуват ли енергийни вампири

Можем спокойно да кажем, че със сигурност ги има! И това е факт, без значение дали искаме да го приемем или не! През целия си живот ще...

4. Страх

Хората обикновено изпитват страх много по-често, отколкото радост или любов. Страхът се крие на няколко места в тялото, шията ни е най-уязвима към него. Това не е изненадващо, защото първата реакция на тялото към страха е желанието да се свие и да „дърпа главата към раменете“.

Много от тези, които са изпитвали силен страх в ранна детска възраст, продължават да живеят с това чувство и по-нататък. Мускулите на врата при такива хора са спазматични и скъсени. Страхът, задържан в тялото, може също да попречи на нашето саморазвитие, кариерно израстване и социален успех.

5. Обида, предателство

Изразът "забиване на нож в гърба" добре описва чувството на остро негодувание от предателство. Именно мускулите на горната част на гърба поемат тази емоция – има болка и усещане за студ между лопатките.

Ето кои са шестте основни човешки емоции

Списък на Екман с 6 основни човешки емоции. През 1960 г. психологът Пол Екман идентифицира този списък от шест различни основни или пър...

Но това не означава, че долната част на гърба изобщо не страда. Поясът поема всички емоции, свързани с непоносимо бреме, принудителни задължения, отчаяна саможертва, негодувание срещу живота и съдбата. И поради това напрежение имаме болки, влошава се стойката.

Всякакви мускулни проблеми носят забележим дискомфорт, усещане за пренапрежение и стягане. След като се отървем от ненужните емоции, можем да се научим да не сдържаме чувствата, а да ги насочваме в творческа посока. В крайна сметка емоциите имат голям потенциал. Ако те не са угаснали в тялото ни, тогава хармонията в чувствата и действията ще помогне да променим живота си към по-добро.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

По какво може да се познае старият козунак

Какво задължително се яде на Лазаровден?

Как да проверим яйцата дали са пресни

Борба с времето: Как се променят зъбите с възрастта?

В коя държава официалният език е каталонски

Малко хора знаят къде се намира Бутан, а още по-малко името на столицата ѝ

Какво задължително се прави на Гергьовден за късмет?

Какво се дава на лазарките по традиция?

Как лесно да познаем чистия мед?

Урок по Лазаруване – какво прави всяка девойка на Лазаровден?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com