Какво се случва, ако носите маратонки всеки ден?

11997
Какво се случва, ако носите маратонки всеки ден?
Снимка: iStock/Guliver

Маратонките отдавна не се считат само за спортни обувки и са част от ежедневния ни гардероб. Те са удобни и освен това се комбинират с почти всяко облекло. 

Със сигурност ще ви е интересно да научите какво точно се случва с тялото ни, ако всеки ден носим маратонки.

Важно е да правите разлика между видовете маратонки. Обувките за бягане могат да доведат до негативни последици за здравето в дългосрочен план. Но много марки произвеждат модели, специално създадени за ежедневно носене: изработени от естествени материали, с платформа и релеф в областта на подметката. Ежедневното им носене е напълно приемливо.

Как маратонките влияят на позата?

Правилно подбраните обувки позволяват да се разпредели центъра на тежестта при ходене, поддържайки стойката и гръбначния стълб изправени. Но удобството на маратонките невинаги е плюс за гърба ви. Ако постоянно ходите на равна подметка, тогава натоварването върху опорно-двигателния апарат започва да се разпределя неправилно. Появява се леко прегърбване и походката става по-тромава.

Белите маратонки ще станат като нови – опитайте тези трикове и няма да съжалявате

Белите маратонки са чудесно допълнение към ежедневната визия. Но те имат един недостатък - бързо се замърсяват. Предлагаме ви лесни три...

Физиологично нормалното разпределение на тежестта на тялото върху цялото стъпало се осигурява от малък ток с височина около 2-4 см, така че понякога си струва да носите такива обувки вместо любимите си маратонки.

Могат ли маратонките да развият плоскостъпие?

Плоската подметка също представлява опасност за здравето по отношение на развитието на плоскостъпие. При ежедневно ходене с маратонки кракът е във физиологично ненормално положение за дълго време. Това води до постепенно понижаване на свода и деформация. За щастие този процес отнема много време. Въпреки това, ако имате притеснения, може да си направите рентгенова снимка.

Маратонки и гъбична инфекция

Този проблем важи най-вече за любителите на летните маратонки. Когато носите затворени обувки, особено такива от синтетични материали, изпотяването се увеличава значително, най-вече през лятото.

Триковете, които трябва да знае всяка домакиня при пране на маратонките в пералня

Маратонките са практични, удобни и най-важното стилни обувки. Но те имат един съществен недостатък - бързо абсорбират потта, поради кое...

Ако носите всеки ден маратонки в продължение на няколко часа, по кожата на краката ви може да се появят обриви и гъбични лезии. За да избегнете това, заложете на дишащи перфорирани маратонки, а също така и на висококачествени чорапи, изработени от естествени тъкани.

Как да изберем маратонки за всеки ден?

Маратонките за ежедневно носене трябва да бъдат избрани преди всичко спрямо комфорта, който осигуряват на краката ви. Те не трябва да са прекалено тесни или прекалено свободни. Тесните обувки могат да доведат до деформация на ходилото, а широките до нараняване заради неправилното фиксиране на стъпалото.

Маратонките задължително трябва да са с твърд гръб за защита на петата, върху която натоварване е най-голямо по време на ходене и бягане.

Ето на какво още трябва да обърнете внимание:

Малко паста за зъби - изумителен ефект за почистване на какво ли не

Ще се изумите какви неща може да направите с обикновената паста за зъби. Първоначално може да ви сторят налудничави, но просто трябва д...

1. Имитация на петата - това се постига чрез удебеляване на подметката в областта на петата и допринася за равномерното разпределение на товара върху цялото стъпало;

2. Съответствие със сезона - през лятото в непромокаеми маратонки, краката ви ще се потят много;

3. Гъвкавост в предната част - огънете зоната на пръстите, ако подметката бързо се връща в първоначалното си положение, пръстите ви ще са в безопасност;

4. Леко повдигната подметка - това ще ви предпази от плоскостъпие.

Също така на любителите на маратонките се препоръчва периодично да ходят боси, за да подобрят кръвообращението и да намалят отока.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Паунд - лев. Колко струва един британски паунд към български лев днес, 27 април /валутен калкулатор/

Турска лира - лев. Колко струва една турска лира към един български лев днес, 27 април /валутен калкулатор/

6 "невинни" признака, които карат жената да изглежда зле в очите на мъжа

10 признака на дъщеря, която е зависима от майка си

Това многогодишно цъфтящо растение e богат източник на витамини и минерали

Ядат ли се листата на червеното цвекло?

Как и кога да почистваме преди Великден?

Колко време трябва, за да втаса козунакът?

Яде ли се кората на райската ябълка?

Как да запазим козунака мек за по-дълго време?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com