Какво се случва с тялото ни, ако пием кафе вечер?

51674
Какво се случва с тялото ни, ако пием кафе вечер?

Всяка чашка кафе, изпита във вечерните и нощните часове, "забавя" нашите вътрешни биологични часовници с 40 минути, което ни помага по-дълго да останем бодри в късното време, твърдят биолози в статия, публикувана в сп. Science Translational Medicine.

"Нашето изследване е първата в света работа, посветена на това как кофеинът, най-популярното в света психоактивно вещество, влияе на работата на нашите биоритми. Освен това тези експерименти ни помогнаха да разкрием редица интересни ефекти, които предизвиква кофеинът при попадане в организма", казва Кенет Райт (Kenneth Wright) от Колорадския университет в Боулдър (САЩ).

Истанбулско кафене помага на хора със Синдрома на Даун

„Здравейте, сър! Какво искате да поръчате?“. Така посрещат на входа на заведението журналиста Бурчу Арик от Middle East Eye...

Райт и колегите му изяснили колко дълго действа една чашка кафе и защо то ни помага (или пречи) да заспим по време на нощни дежурства и подготовка за изпити, като наблюдавали поведението и работата на организма на петима доброволци, съгласили се да прекарат 50 дни в специално оборудвани стаи.

Стаите били организирани по такъв начин, че светлината в тях или не се включвала изобщо вечер, или била приглушена. Три часа преди сън учените раздали на участниците "витамини", които в половината от случаите били таблетки кофеин.

В следващите часове биолозите редовно вземали проби от слюнка и измерили количеството мелатонин – хормона на съня, и следили колко бързо заспивали и колко дълго спели доброволците. Както показал експериментът, употребата на толкова кофеин преди сън, колкото се съдържа в една чаша кафе, довело дотам, че биологичният часовник на доброволците изоставал с 40 минути, което се проявявало в понижено ниво на мелатонин в организма.

Причината е, че кофеинът блокира работата на специфични рецептори на повърхността на клетките на хипофизата, изработващи мелатонин. Тези рецептори възприемат молекулите аденозин – друг сигнал на съня, и започват да изработват мелатонин. Ако неговата работа се блокира няколко дни, то вътрешният часовник на човека необратимо се разстройва и той започва да заспива по-късно и без помощта на кофеин. Затова с времето "чучулигите", които пият кафе по нощите, рискуват да се превърнат в пълноценни "сови".

Ако искате да живеете 100 години, ще трябва да дозирате кафето

Три неща са важни, за да доживееш до сто – слабата фигура, въздържане от тютюнопушенето и максимум 4 кафета на ден. През последн...

Интересно е, че включването на ярка светлина нощем довело до идентичен по сила ефект, както при кофеина. Неочаквано комбинацията между светлина и кофеин, както показали експериментите, не добавила допълнителни минути към времето за бодърстване. Очевидно подобна "пренастройка" на биочасовника има някакъв вътрешен таван, чиято природа още не е ясна.

А засега от подобен необичаен ефект на кофеина могат да се възползват хората, пътешестващи в други часови пояси – пиенето на кафе в стратегически момент може да им помогне да се приспособят към новия ритъм на живот, заключават авторите на статията.

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com