Какво води до промяна на цвета на очите?

3993
Какво води до промяна на цвета на очите?
Снимка: iStock

Независимо дали сте с кафяви или сини очи, сигурно се чудите как ще изглеждате, например със зелени очи. Сигурно малко от нас знаят, че съществуват редица фактори, включително храната и емоциите, които могат да променят цвета на ирисите ни. Ето няколко интересни факта какво може да повлияе на цвета на очите ви.

Настроението

Ярките емоции са истински шок за нашето тяло. Когато изпитваме силен гняв или прекомерна радост, пулсът се променя, дишането се учестява, дори ни е все по-трудно да дишаме, а това води и до промяна цвета на ирисите. Може да стане по-интензивен, понякога по-тъмен или по-светъл. Изглежда най-яркият цвят, който може да се види в очите на хората, е в моменти на щастие.

Какъв цвят са наистина очите ми? Няма да повярвате, че грешите цвета на очите си

Меланин и възраст

Ако едно бебе се роди със сиво-сини очи, може по-късно да ви изненада. Тайната на сините очи, наричана още “небесен ефект” е в ниското съдържание на меланин в ирисите, които разпръскват светлина и разкриват доста по-ярък, синкав цвят. Цветът на очите на много бебета на възраст 3-18 месеца може да потъмнее, ако количеството на меланоцити в ирисите се увеличи. Например, хора, които живеят в планински райони, често се раждат със сини очи, които се променят по-късно на лешникови, но това зависи най-вече от цвета на очите на родителите.

Понякога окончателният цвят на очите се установява на 12 години. Бебета, които се раждат с кафяви очи, не претърпяват промени в цвета на очите. Поради високото съдържание на меланин, външният слой на ириса абсорбира и отразява светлината, което води до кафяв цвят. Макар хора с тъмни очи страдат по-рядко от очни заболявания, те трябва също  да носят слънчеви очила. Според проучване, проведено в Чехия, хора с кафяви очи, обикновено се приемат за по-стабилни, докато жени със светли очи имат по-малко проблеми с негативизъм и депресия.

Храна

Съществува теория в алтернативната медицина, че има връзка между цвета на ирисите и здравето на вътрешните органи. Според д-р Робърт Морс, здравен експерт, външният квадрант на окото е свързан със здравето на мозъка, а вътрешният кръг е свързан с храносмилателната система. Според него консумацията на много плодове и зеленчуци може да промени цвета на очите, като привежда серия видеа, посветени на неговото проучване.

Според д-р Морс високата концентрация на жълти тонове, показват наличие на много токсини. Според него спанакът помага на очите да изглеждат по-млади и ярки, медът добавя топли нюанси, а морската храна прави цвета по-интензивен. Други храни, които влияят на цвета на очите, са зехтин, лук и ядки.

Знаете ли кой е най-редкият цвят на очите?

Слънчева светлина и място на живеене

Около 70% от хората на земята са с кафяви очи. В някои региони, процентът достига 95%, докато в Азия, Средния Изток, Южна Америка, Южна Европа, Океания и САЩ, 50% от хората са с кафяви очи. Хора със сини очи се срещат най-вече в Северна Европа: 85% в Естония, Дания, Финландия, 75% в Германия и др. Според специалисти от Университета в Копенхаген всички първоначално са били с кафяви очи, но поради мутация се намалява производството на меланин. Сините ириси са резултат от мутация, която се случва преди около 6-10 хиляди години. За първи път това се случва в северозападните части на Черно море.

Само 2% от населението на планетата е със зелени очи. Този цвят се образува поради умерено съдържание на меланин и комбинация от жълто-кафяви пигменти. Най-често хора със зелени очи се срещат в Испания, Ирландия, Бразилия, Исландия. Най-редкият цвят на очите е жълт, който е резултат от очи с липохромен пигмент.

“Хамелеонови” очи

Някои хора имат очи, които променят цвета си. Макар този феномен още не е изследван в дълбочина от науката, всички учени се съгласяват, че това не е болест, а уникално състояние, характерно за много малко хора. Обикновено хора със синьо-зелени или лешникови очи, имат “хамелеонови” очи. Лекарите на се открили никакъв проблем със зрението сред тях. Приемат го като “дар”, които не може да бъде наследен.

Според проучване постоянната промяна цвета на очите е свързана с процесите на нервната и ендокринната система, както и на количеството меланин. “Хамелеоновите” очи реагират на стрес, романтични чувства, безпокейство, както и на промените на околната среда и климата. Според психолози такива хора понякога са непредсказуеми и склонни към престъпления. 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

5 начина да научите децата си да устояват на трудностите в живота?

Как се избелват кокошите яйца, преди да ги боядисаме

Ако искате яйцата да останат здрави, сложете това в тенджерата

Нов начин за боядисване на великденски яйца на райета

Домашни кюфтета - бухнали отвътре, със златна коричка отвън: Как да си ги сготвим

Молитва преди изповед

Стихотворение за 27 април 2024

Любовен съвет за всяка зодия за 27 април 2024

Таро хороскоп за 27 април 2024

Златните 8: Тези качества правят жената магнит за мъжете

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com