Какъв домашен любимец да изберем?

13564
Какъв домашен любимец да изберем?
Снимка: iStock

Котка или куче: вечният въпрос. За кого е по-лесно да се грижим и коя животинка ще е по-гальовна, мила и по-добра? Вижте какво трябва да знаете:

Изборът на домашен любимец зависи от естеството на човека. По-долу ще научите кое е по-добре да си вземе котка или куче.

Какъв е вашият характер?

Ако обичате самотата, искрено я смятате за награда, а не за наказание. Ако сте затворени, трудно е да осъществите контакт. Ако ви дразнят бурните емоции на други хора, тогава ще е изключително неблагоразумно да си вземете куче. С такова животно може само да живеете "като котка с куче".

Горните качества на характера на човек са подходящи да си вземе котка. Собствениците им няма да могат да отвърнат на кучето, което ще очаква да му се даде любов. Кучетата обичат да бъдат обгрижвани, мачкани, с разрошена от игра козина, леко подръпващи крака. Котката просто няма да търпи такова отношение. Тези пухкави егоисти трябва само да са леко галени и да им се говори с добри думи.

10 неща, които трябва да направите преди да си вземете котка вкъщи

Кое животно е лесно за дресиране?

Стопанинът трябва да е авторитет за кучето, защото в противен случай то ще стане арогантно и просто ще се качи на главата на собственика си. Котките пък не признават авторитета и не се стремят да командват. За тях е важно да чувстват свобода в своите интереси и желания. Те искат да им е позволено да правят това, което сметнат за добре и да не ги докосват с или без причина.

Котка или куче?

Котката е интроверт, кучето е екстроверт. Котките са диви егоисти, те винаги зачитат само себе си. Кучетата, напротив, са весели, общителни натури, които са обременени от самотата. Котките се смятат за почти център на Вселената, докато самочувствието на кучето, зависи пряко от настроението на собственика.

Кучето ще стане истински приятел на приятелски настроения и общителен човек, които е с голям брой приятели, познати и роднини. Човек с такъв характер ще се разбира добре с куче, което е силно зависимо от стопанина си, тъй като отлично разбира, че самият той зависи от други хора. „Любителите на кучета“ бързо изграждат емоционална връзка с други хора, точно както техните домашни любимци правят с тях. 

5 здравословни причини да си вземете котка СЕГА!

Кучешката преданост на затворените самотници изглежда не е ценност, а напротив, тя се възприема от тях като мания. По-добре е такива хора да изберат котка за себе си, която ще им стане най-добрият приятел, защото по природа и те са същите самотници, защитаващи границите на личното пространство от външни намеси. Ето защо и ще бъдат на една и съща вълната с котката.

Психолозите на животните са забелязали, че кучетата винаги или почти винаги се стремят да участват активно в живота на семейството. Няма значение дали членовете на домакинството са буйни или се забавляват. Те се опитват да привлекат вниманието на стопаните си, като скачат около тях и лаят силно.

За котките важи златното правило на егоизма:

  • „Живей за себе си и не се намесвай в живота на другите“

Те, рядко участват в домашни събития.

И все пак, ако усетят, че стопанинът е болен, егоистичната котка изненадва всички. Тя ляга до собственика или на мястото, където го боли, просто лежи или прави „масаж“. Интересното е, че след известно време болката или дискомфортът наистина изчезват. И това е цялата им егоистична същност. Котките помагат на другите, за да подобрят собствения си живот - все пак е много по-приятно да бъдеш сред щастливи и здрави хора.

Имате ли куче за домашен любимец? Задължително прочетете това

Грижа за животните

След като сте направили своя избор е много важно да разберете предварително, че храненето на вашия бъдещ домашен любимец също е много важен момент. Преди да купите животно трябва да сте подготвени за това. Например много кучета зависят от храната, но с удоволствие ще изядат парче наденица, като същевременно не проявяват никаква алергична реакция. Това,обаче при котките е доста по-трудно.

Не всеки знае с какво да храни котка, а това е много важно. Обикновена храна, сурово месо, някои продукти не могат да се смесват, а много от тях дори е забранено да се дават на домашните любимци. Ако храните животното си неправилно и давате каквото имате вкъщи, котката може да получи стомашни проблеми, за които вие, като неин стопанин, носите отговорност.

В заключение

Все пак всеки сам решава какъв домашен приятел да си вземе. Нашата цел беше само да посочим плюсовете и минусите на двата типа животни. Изборът е във вашите ръце, но какъвто и да е той, трябва да давате безгранична любов, преданост и отдаденост към избраното животно, защото то безспорно ще ви отвърне с цялата любов, на която е способно!

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Паунд - лев. Колко струва един британски паунд към български лев днес, 27 април /валутен калкулатор/

Турска лира - лев. Колко струва една турска лира към един български лев днес, 27 април /валутен калкулатор/

6 "невинни" признака, които карат жената да изглежда зле в очите на мъжа

10 признака на дъщеря, която е зависима от майка си

Това многогодишно цъфтящо растение e богат източник на витамини и минерали

Ядат ли се листата на червеното цвекло?

Как и кога да почистваме преди Великден?

Колко време трябва, за да втаса козунакът?

Яде ли се кората на райската ябълка?

Как да запазим козунака мек за по-дълго време?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com