Картофено мляко се появи в Швеция

997
Картофено мляко се появи в Швеция
Снимка: iStock/Guliver

Шведите са се научили да произвеждат картофено мляко, което може да се използва като алтернатива на овесените ядки, съобщи финландското издание Helsingin Sanomat. Журналистите по време на промоцията, решили да опитат напитката, били приятно изненадани от новия вкус.

Шведското "картофено мляко" е нова версия на напитка на растителна основа. За неговата направа се използват картофени люспи. На страницата се посочва още, че "за съжаление картофените люспи не се произвеждат в Швеция" и че "суровината идва основно от Европа". Подобно на много други напитки на растителна основа, картофеното мляко се предлага в различни вкусове: обикновено, неподсладено и кафе. А картофите са един от стълбовете на финландската диета. Ако говорим за напитки, тогава картофите се използват като суровина за производството на водка и спиртни напитки. Сега картофът се използва за приготвяне на безалкохолни напитки от растителен произход.

През последните години растителното мляко се превърна в популярна алтернатива на животинското мляко: овесеното и бадемовото мляко отдавна са успешни на финландския пазар.

Новост в шведските магазини е картофено мляко, което все още не се предлага във Финландия. Автор на напитката е професор Ева Торнберг от университета в Лунд. Напитката се продава от шведската марка Dug.

Торнберг коментира защо картофеното мляко може да е актуално в момента: "Мисля, че това е преди всичко, защото картофите са добра алтернатива от гледна точка на околната среда. Картофите имат доста мек вкус. Овесът има много силен вкус".

Отглеждането на картофи изисква по-малко вода, отколкото например отглеждането на бадеми, които също се използват за приготвяне на растително мляко. При изучаване на състава се оказва, че всъщност няма толкова много картофи в напитката Dug Original: само 6%. Както кафената напитка, така и напитката без захар съдържат 11% картофен субстрат. Продуктите съдържат и грахов протеин.

Според страницата на Dug новата напитка съдържа същите хранителни вещества като картофите, като витамини и фибри. Колко полезни вещества от картофите се съдържат в продукт с 6% съдържание на картофи? Диетологът Рейхо Лаатикайнен казва: "200 милилитра мляко биха били еквивалентни на 12 грама картофи, което е една пета от средно голям картоф. 12 грама не съдържат значителни количества витамини, минерали и фибри".

Картофеното мляко не съдържа картофени фибри, а фибри от добавения корен от цикория. Цикорията може да причини проблеми на някои хора, защото съдържа късоверижни въглехидрати, които се абсорбират слабо в тънките черва, добави Лаатикайнен. Той обръща внимание и на факта, че в картофеното мляко няма йод. Той е важен елемент и често се среща например в овесеното мляко.

Растителните храни обикновено не съдържат йод, с изключение на водораслите. Така че йодът трябва да се добавя отделно - или с помощта на йодирана сол. Йодът е от съществено значение за функционирането на щитовидната жлеза. Ако в диетата няма йод, тироксинът и другите хормони на щитовидната жлеза не се произвеждат в нужното количество. Въпреки това Лаатикаинен отбелязва, че млякото има добавен витамин D, калциев оксид, витамин В12 и фолиева киселина.

Превод: Ганчо Каменарски

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

6 "невинни" признака, които карат жената да изглежда зле в очите на мъжа

10 признака на дъщеря, която е зависима от майка си

Това многогодишно цъфтящо растение e богат източник на витамини и минерали

Ядат ли се листата на червеното цвекло?

Как и кога да почистваме преди Великден?

Колко време трябва, за да втаса козунака?

Яде ли се кората на райската ябълка?

Как да запазим козунака мек за по-дълго време?

Коя е столицата на Киргизстан

Кога се минава под масата на Великден?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com