Кое действие е ключът към предпазване от вируси?

987
Кое действие е ключът към предпазване от вируси?
Снимка: iStock

Вирусите и бактериите са малки организми, които причиняват инфекции в човешкия организъм. Симбиозата за оцеляване, която създават по този начин, е необикновена и опасна!

Д-р Жулио Крода разяснява. 

От една страна, вирусите са паразити и трябва да заразят друг организъм, за да се възпроизвеждат. От друга страна, имаме бактерии, които могат или да присъстват естествено в човешкото тяло, или да приемат инфекциозна форма. За да избегнем много от тези инфекции, ние използваме ваксинация и мерки за лична хигиена като средства за профилактика. Вируси като морбили, полиомиелит и бяс, и бактериози като туберкулоза, тетанус и магарешка кашлица са под контрола на ваксините - но също така може безопасно да бъдат избягнати чрез прости хигиенни действия, като редовно миене на ръцете и почистване на хранителните продукти.

Най-ефикасната форма на лечение е основно чрез медикаменти. Лекарствата, използвани за лечение на бактериални инфекции в човешкото тяло, се наричат ​​антибиотици. Антибиотиците помагат, пряко или косвено, да бъде контролирано разпространението на бактерии в тялото. Те са вид лекарство с функционални особености, които трябва да се прилагат добре по време на лечението - тъй като приемането на дози в неправилни количества или в неподходящо време може допълнително да допринесе за оставането на инфекцията в организма.

5 домашни неща, които гонят ВИРУСИТЕ

Антибиотиците, приложени в погрешни дози, може да генерират бактерии, които са резистентни (тоест, успешно се съпротивляват) на използваното лекарство. Така механизмът на естествения подбор работи за специфичен подбор на бактерии, които могат да устоят на лекарството и да причинят още по-големи проблеми в организма.

Резистентността (съъпротивляемостта против лекарството) възниква главно поради появата на мутации, които осигуряват на бактериите защита срещу антибиотици. Тези мутации възникват случайно - но при неправилна употреба на лекарства се появяват по-често. При това, такива бактерии се размножават дори, когато са подложени на високи дози антибиотици - пример за което са т. нар. „супербактерии“. „Супербактериите“ са изключително „силни“ бактерии, които могат да устоят на различни видове антибиотици.

Те са резултат от нашата намеса в естествения подбор чрез лекарства. Защото, когато се използват неправилно, лекарствата убиват само част от бактериите, оставяйки след себе си „по-устойчивите“, които след това се възпроизвеждат и генерират нови, още „по-силни“ бактерии. Тъй като този процес се повтаря, се генерират все „по-силни“ бактерии, които са устойчиви на много разновидности на антибиотиците и по този начин образуват „супербактерии“. Така се включва в действие еволюционен механизъм, при който околната среда запазва организмите, които са най-способни да оцелеят на дадено място.

А срещу вирусите обикновено се изправя собствената имунна система на човешкото тяло - лекарствата само облекчават симптомите. Спрямо вирусите антибиотиците не действат, а има и такива, които дори човешкото тяло не е в състояние да победи – например, СПИН.

Как сами да пречистваме въздуха в стаята от вируси?

Ваксините могат да бъдат произведени по два основни начина в зависимост от механизма на действие в човешкия организъм. Те може да се формират от малки части на микроорганизми или направени от самите микроорганизми в т. нар. „атенюирана“ форма – тоест, отслабени или мъртви.

И в двете форми трябва да се задейства имунният отговор на човешкия организъм, за да се създаде имунологична памет, която работи чрез антитела. Въпреки това, съществуват вируси, които са способни да избягат от имунната система - така прави производството на ваксини става много по-трудно. Пример за това са вирусите с висока степен на мутация. Какво представляват те? Някои вируси, докато се възпроизвеждат, формират нови видове вируси, които не се разпознават от имунната система.

Така или иначе, за обикновения човек най-ефективните средства против вируси са стриктната хигиена и своевременното ваксиниране.

Внимание! Статията е само за информация. Не практикувайте самолечение и се допитвайте до медик-специалист!

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Топ 5 на най-красивите места в Европа през пролетта

Кой е най-големият полуостров в света

Тези 3 цвята никога не трябва да се използват за боядисване на яйца за Великден

В коя държава е най-голямото пристанище в Европа

Не хвърляйте старото великденско яйце - ето за какво се ползва

Тези 6 храни съкращават живота

Как трябва да се грижи за себе си жена след 35 години, за да запази младостта си

Може ли тази толкова известна добавка да ни помогне да отслабнем?

След Цветница започва най-тъжната седмица за християните

Само в кои 2 дни може да се боядисват яйцата за Великден

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com