Кога днешна Албания е била част от България?

1810
Кога днешна Албания е била част от България?
Снимка: iStock/Guliver

Дълги години територията на съвременна Албания е попадала под управлението на Българската държава? Тук ще разгледаме кога за пръв път тази територия е присъединена към България и какво се е случило през вековете след това.

Историята на България свързана с Албания

За пръв път се споменава името на хан Кубер - това е един от синовете на хан Кубрат, който се заселва в земите на днешна Северна Македония. Той се опитва там да основе собствена държава, като се предполага, че има координирани действия с Дунавска България на Аспарух. Въпреки това, опитите му не са успешни в дългосрочен план и постепенно неговите българите губят своята държавност и по тези земи. В надписите от хан Тервел под Мадарския конник се споменава за "чичовците от Солун" - препратка към куберовите българи заселили се по тези земи.

Хан Пресиян и разширяването на българските граници

Хан Пресиян, владетел управлявал в периода 836-852 г., е известен със своите завоевателни кампании и присъединяването на значителни територии към България, включително и части от днешна Албания. Като изключим крайбрежните територии, които българите няма как да превземат поради липсата на флот, останалата част от територията на днешна Албания бива постепенно присъединена към българската държава.

Наличието на местно българско население по тези земи играе значима в последните години на Първата българска държава. Тази западна част на България до последно се съпровтивлява срещу Византия, водена най-вече от цар Самуил. Дори и след 1018 година, има отделни опити на българи от тези територии да се освободят, но те завършват с неуспех.

Иван Асен II и българският контрол над Албания

По време на Второто българско царство, България възвръща блясъка си и контрола върху тези земи. Това се случва в най-пълна степен по времето на Иван Асен II. Тогава България контролира почти цялата територия на днешна Албания. За съжаление, кризата застигнала страната ни при неговите наследници води до постепенно свиване на държавата. Смята се, че последната българска крепост е загубена по време на управлението на Константин Тих (1257-1277).

След Освобождението

След Освобождението, целта е обединението на всички българи в рамките на една държава. Поради тази причина, фокусът е по-скоро върху българите в Тракия и Македония, а не толкова тези в Албания. Въпреки това, цар Фердинанд прави опит да възстанови българското влияние в региона. Това се случва по време на Първата Световна война, когато българския цар се опитва с лична уния да сложи на албанския престол сина си Кирил. Възползвайки се от позициите, които имат Централните сили в региона, този план е бил възможен за реализация, но успехите на Антантата слагат точка на подобен тип сценарий.

И така, прелиствайки страниците на нашата история, откриваме, че дълго време териториите на днешна Албания е заемала свое място в развитието на България. От времената на Куберовите българи, та чак до управлението на цар Фердинанд, българите са играли своята значима роля в рамките на този регион.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Никога не се разделяйте: 3 знака, че любовта ви ще преживее всички изпитания

Как да останат зеленолистните зеленчуци в хладилника свежи за една седмица?

Какво ще се случи с тялото, ако ядете скара 4 дни подред?

Какво се случва, ако натъркате бананови кори по лицето си?

4 зодии, които са благословени с най-креативните умове

За да продължите напред: 4 начина да спрете да мислите за бившия

Само тези зодии знаят как да пазят тайна

10 работни метода да накарате котка и куче да пият вода, ако не искат

Какви са основните разлики между Северния и Южния полюс

Коя е най-малката държава в Африка

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com