Кои са 5-те етапа на една връзка?

2293
Кои са 5-те етапа на една връзка?
Снимка: iStock

Въпреки че връзките могат да възникват и да се формират по различни начини, те всъщност споделят една обща рамка. Връзките обикновено преминават през пет етапа, докато се развиват. Разбира се, винаги има и изключения и не всяка връзка следва точно този път.

Ето поглед върху това какво включват тези етапи и неща, които трябва да имате предвид:

Етап 1: Начало (първи впечатления)

Срещате някого за първи път в любимото си кафене и му давате нежно съзнателно кимване. Може би сте по средата на отпиването на своето лате, но вдигате поглед и небрежно казвате „радвам се да те видя“.

Тази кратка любезност,  всъщност е сценарий, който много от нас следват, когато срещат някого за първи път. Вие признавате тяхното присъствие, оценявате ги и също се опитвате да направите добро впечатление.

Неща, които трябва да имате предвид на този етап

Имайте предвид атмосферата. Настройката играе голяма роля за видовете разговори, които ще водите. Много по-вероятно е да отправите официален, неличен поздрав към някого в офис, например, отколкото в бара.

Етап 2: Експериментиране (опознаване)

Както подсказва името на този етап, тук започвате да експериментирате. Ще попитате дали са пробвали онзи нов тайландски ресторант в центъра или дали са гледали новия филм, който дават по кината.

Този етап също ви позволява да разберете дали да продължите бъдещо взаимодействие или не.

Подобрете връзките си чрез астрологията. Ето как

Неща, които трябва да имате предвид на този етап

Обърнете внимание на езика на тялото и тона на гласа на другия човек. Обръщат ли се с лице към вас или гледат настрани и се преструват на заинтересовани? Всичко това са фини знаци, които могат да ви помогнат да разберете как да подходите към тях.

Етап 3: Задълбочаване

Най-накрая сте готови да инвестирате емоционално в другия човек. Започвате да споделяте интимни тайни и прекарвате по-интензивно лично време заедно. С други думи, позволявате си да бъдете по-уязвими.

Може също да започнете да развивате ваши си шеги, прякори и други непринудени форми на комуникация.

Неща, които трябва да имате предвид на този етап

Този етап може да се случи за период от седмици, месеци или дори години, но не искате да бързате с тази част. Вместо веднага да поканите този нов човек на почивка с вас, първо го поканете на вечеря.

Слушайте инстинкта си. Вие сте по-склонни да правите услуги на този етап, като например да го/я закарате до дома от работа или да помогнете да преместят вещите си. Обърнете внимание, ако другият човек иска твърде много твърде рано и не отвърне със същото, което може бързо да доведе до влошаване на отношенията.

Мисия невъзможна: Тези зодии ги чака неуспех в намирането на сродна душа

Етап 4: Интегриране (сливане заедно)

Започвате да зависите повече един от друг. Това е особено забележимо в романтичните връзки, но може да се случи и между приятели или близки членове на семейството.

В този етап ходите навсякъде заедно, гледате едни и същи филми, споделяте странно специфични мнения за ресторантите и планирате пътувания до далечни страни.

Неща, които трябва да имате предвид на този етап

Поддържайте чувство за себе си. Хората ще започнат да гледат на вас двамата като на едно цяло. Може дори да започнете щедро да използвате термина „ние“. Но се погрижете да запазите чувството си за индивидуалност, като прекарвате време с приятели и сте в крак с хобитата си.

Етап 5: Свързване (официално обвързване)

Този последен етап се фокусира основно върху романтичните връзки и представлява най-високото ниво на близост. Тук вие се обвързвате публично един с друг, независимо дали това е чрез брак, годеж или друга публична изява.

Каквато и да е вашата ситуация, тази последна стъпка включва дългосрочен ангажимент. За някои хора това може да е брак. За други това може да е частен разговор за намерения и ангажименти.

Неща, които трябва да имате предвид на този етап

Публичният ангажимент може да се случи по-рано. Ритуалите за обвързване, независимо дали става дума за голяма сватба или годеж, могат да се случат на всеки етап от връзката и не означават непременно, че връзката ще се развие дългосрочно.

Няма "правилен" подход. Този последен етап може да включва много външен натиск да предприемете големи стъпки, като например да се ожените или да имате деца. Опитайте се да запазите фокуса си върху това, което искате да изглежда вашето бъдеще с този човек. Докато има взаимна любов и уважение, не можете да сгрешите. Когато срещнете нов човек, продължавайте да опипвате почвата и да се доверявате на интуицията си.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Защо са изчезнали динозаврите от нашата планета?

Кои породи кучета се определят като най-агресивните?

Кой е основният алкохол в коктейла Май Тай?

Как да познаем фалшивото сребро, когато го видим?

Кои признаци издават фалшивия алкохол спрямо истинския?

5 забрани, които спазват дълголетниците

Как се пише: узаконяване или озаконяване?

Как да се уморявате по-малко: 5 храни за повече енергия

Защо не трябва да пиете вода преди лягане?

Колко ядки е препоръчително да се ядат на ден?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com