Кои са най-често изригващите вулкани в света

1001
Кои са най-често изригващите вулкани в света
Снимка: iStock

Вулканите, с техните внушителни конуси и силни изригвания, винаги са предизвиквали любопитството и уважението на хората. Но с тяхната красота и величие идва и опасността за човешкия живот и имуществото. Докато някои вулкани рядко изригват, има такива, които се проявяват редовно, давайки своя страховит знак за съществуването си. Ето петте най-често изригващи вулкани в света, които привличат вниманието на учени и обществото поради своята потенциална заплаха.

Котопакси

В централен Еквадор се издига вулканът Котопакси, един от най-високите и най-активни в света. С височина от 5897 метра той е внушителен символ на силата на природата. Котопакси е изригнал над 50 пъти през последните векове, с последното си изригване през 1904 година. Намиращ се в близост до населени райони, той представлява сериозна заплаха за хората в региона в случай на ново изригване.

Вулканът Руанг отново изригна в Индонезия (ВИДЕО)

Попокатепетъл

На само 70 километра югоизточно от Мексико Сити се издига вулканът Попокатепетъл, вторият най-висок в Северна Америка. През последните десетилетия той е показал няколко сериозни изригвания, като най-забележимото е било през 2000 година. Своите изригвания той съчетава с пепелни и лавови потоци, които могат да предизвикат големи щети и да причинят евакуации в голям мащаб.

вулкан

Везувий

В континенталната част на Европа се намира Везувий, единственият активен вулкан в региона. През миналото той е причинил катастрофални изригвания, включително това през 79 година, което унищожило град Помпей. Със своето местоположение близо до град Неапол, Везувий представлява постоянна заплаха за милионите хора, които живеят в региона.

Майон

На остров Лусон, Филипините, се издига вулканът Майон, известен с перфектния си конус и честите си изригвания. През 1814 година той прави едно от най-големите си изригвания, като убива повече от 1200 души. През последните години се наблюдава активност от негова страна, което изисква постоянно наблюдение и готовност за евакуации.

Това е единственият континент, на който няма действащ вулкан

Планината Мерапи

В Индонезия се намира един от най-активните вулкани в света - планината Мерапи. През последните векове той е изригвал редовно, като причинява сериозни щети и загуби на човешки животи. Това е постоянна заплаха за милионите хора, които живеят в близост до него.

Вулканите са не само източник на красота и вдъхновение, но и на опасност и разрушение. Наблюдаването и изучаването на тяхната активност е от съществено значение за бъдещи катастрофи и защита на хората, които живеят в близост до тях. Въпреки това, техните изумителни форми и природни явления продължават да впечатляват и възхищават, напомняйки ни за силата и красотата на природата.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Колко дълго могат да се съхраняват боядисаните яйца

Пожелания за Гергьовден

Гергьовден 2024 - какво трябва и какво НЕ трябва да се прави

Паунд - лев. Колко струва един британски паунд към български лев днес, 6 май /валутен калкулатор/

Турска лира - лев. Колко струва една турска лира към един български лев днес, 6 май /валутен калкулатор/

Как сe приготвя традиционната питка за Гергьовден?

На кои държави е покровител Свети Георги?

Внимание: Тези хора не трябва да ядат домати

Диетолог: 4 храни, на които трябва да кажете "НЕ"

Как да игнорираме хората, които ни дразнят?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com