Кои са най-известните създания от българската митология?

23641
Кои са най-известните създания от българската митология?
Снимка: Stefan Keller / Pixabay

Свикнали сме, когато става дума за митология, винаги да се сещаме за Древна Гърция, за Скандинавската митология и дори за тази на Великобритания, но не и за българската. Уверяваме ви, че родният фолклор е пълен с интересни митове и легенди, които крият истории за чудни създания. В тази статия ще споменем най-интересните от тях и ще разкажем с какво са известни. Вижте ги: 

Змей

7 митични същества, които наистина са съществували

Митичните същества в приказките винаги са ни омагьосвали и са ни карали да си представим какво щеше да бъде ако ги има в реалния живот....

Змеят доста често се бърка с ламята, което не е правилно сравнение. Той е превъплъщение ан различни природни явления и феномени. Представян е с тяло на човек и змийска опашка. Имал и златни крила под мишниците. Според преданията е обитавал различни пещери и високи върхове. Често в песните и приказките, змеят се влюбва в красиви девойки, като ги прилъгва и ги води в пещерите, които обитава. Според легендите, за да се пазят момите, трябва да се окичат с билки, които са брани по изгрев слънце или по Еньовден. В преданията се казва, че тези, които гонят змейовете са: жълта вратига, комунига и едностръка тинтява. 

Самодивите

Самодивите могат да бъдат както добри, така и лоши. Като тяхното отношение се определя на база на оказаното към тях внимание и почит. Често в песните се пее, че носят тънки ризи и че живеят най-вече край водоеми. Според легендите също могат да обитават пещери, дъбрави и върхове. Самодивите са известни със своите песни и танци и олицетворяват живителната сила на природата, която постоянно расте. Известни са със своята красота, която кара много млади момци да се влюбват в тях. Има много песни за самодиви, които са били подлъгани от юнаци да станат техни жени. Ако даденият момък отмъкне нещото, което е извор на тяхната сила, те стават покорни и го следват. Това може да бъде техният венец, колан или тяхната дреха. В приказките и песните има много истории за самодиви, които стават булки и раждат деца, но след това вземат предмета, който е извор на тяхната сила и бягат обратно в природата. 

Ламя

Любимият анимационен герой на детето ви разкрива характера му

Детските филми са не само средство за печелене на няколко минутки за майката, задържане на детето на едно място, привличане на внимание...

Може да се срещне още като хала. Често е описвана като триглава ламя. Тя е зло създание, което е предвестник само на лоши неща. В някои региони на България като Троянско и Видинско има легенди за лами, които са били побеждавани от местни юнаци. Интересно е, че в много песни именно змей се изправя срещу ламята. Или пък някой голям юнак. Любопитна подробност е, че след като бъде победена, често тези, които я изяла се появяват живи и здрави. 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Защо жените се нуждаят от повече сън от мъжете?

4 правила за съхранение на храна в хладилника, за които може би не знаете

Пица, торти, хляб, макаронени изделия: Разболява ли ни наистина глутенът?

Колко градуса трябва да е в помещението, ако искаме перфектни козунаци?

Шампионът на кухнята: Домашно пържено кюфте, зверска рецепта за оправни домакини

Кафявите яйца ще изчезнат от магазините. Защо?

Стихотворение за 20 април 2024

Любовен съвет за всяка зодия за 20 април 2024

Таро съвет за всяка зодия за 20 април 2024

Митове и истини: Прави ли ни кафето зависими?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com