Кои са съветите , които трябва да спазваме ако имаме лабилна психика

46831
Кои са съветите , които трябва да спазваме ако имаме лабилна психика
Снимка: Stock

Какво е лабилност в психологията?

Психологията е една от най-важните науки, тъй като изучава психологическите процеси, емоционалното състояние на човека и неговата душа. В нашия свят голям брой хора са подложени на стрес поради различни трудни житейски ситуации, а елементарните познания по психология ще ви позволят да разберете по-добре себе си и да разрешите текущите проблеми. Днес ще поговорим за понятието лабилност, с което, без да подозират, много хора се сблъскват. Знаейки какво представлява това явление, защо се случва и какви мерки трябва да се вземат, може да си помогнете и да подобрите качеството на живота си.

СЗО призна продължителната скръб за психично разстройство

В Международната класификация на болестите (МКБ-11) се появи ново разстройство – продължително скръбно разстройство. За такова се...

Какво е психологическа лабилност?

Лабилността е изключително нестабилно състояние на човек. Циклите на възбуждане протичат с голяма скорост в нервната система. Човек с лабилна психика обикновено е емоционално нестабилен, настроението му се променя драстично от депресивно до изключително весело. За хората с висока лабилност е много трудно да издържат на трудни ситуации, приемат всичко присърце, от което много страдат. Когато настроението се влоши, се изразходва много енергия, така че лабилността е много вредна за тялото. Обикновено холеричните хора страдат от висока лабилност, тъй като бързо се запалват, но скоро отново стават спокойни. Понякога това има някои предимства. Така например холерикът няма да се тревожи за нещо дълго. Той отново и много бързо може да се заеме с работа, сякаш нищо не се е случило.

Симптоми на лабилност

Основният симптом са резките и редовни промени в настроението. От весело настроение човек може да премине до радикални депресивни мисли за броени минути. Такова явление силно изтощава морално и не се отразява по най-добрия начин на отношенията му с другите.

Второ, човек с висока емоционална лабилност може да е раздразнителен и избухлив. Когато се опитва да се справи с мрачността, може да започне да се нахвърля върху околните, защото у него действа защитен механизъм. Поради неконтролираната агресия и чувството за вина напуска самочувствието, в резултат на което все повече се изолира в себе си.

Путин е на стероиди след тежко заболяване - те влияят на психиката му, казва руско-израелски предприемач

Руско-израелският предприемач и общественик Леонид Невзлин, позовавайки се на мнението на известни израелски лекари, твърди, че руският...

На трето място, свръхчувствителността също е симптом. Човекът може да страда от факта, че спешно иска да направи нещо, но скоро желанието отшумява и той иска нещо друго. Такава рязка промяна в желанията и хобита не дава никакви резултати, но има лош ефект върху психиката, емоционалното състояние става нестабилно.

Причини за висока лабилност

1. Хормонална недостатъчност

По правило при такива нарушения лабилността е краткотрайна. Появява се например по-близо до менопаузата или преди началото на менструацията. Момичетата стават хленчещи и неуравновесени, дразнят ги всяка дреболия, на която в обичайното „здравословно“ състояние никога не би им се обърнало внимание.

2. Постоянни преживявания

Коя психична сила е най-присъща за всяка зодия

Освен видимото за нас, съществуват и някои свръхестествени неща, които все още не можем напълно да си обясним. Факт е обаче, че всеки о...

Продължителният стрес винаги се отразява негативно на психиката. Ако човек постоянно се тревожи и изпитва психологически натиск, тогава има спад в енергията и вътрешните сили. Такива хора вече не виждат света в ярки цветове, в резултат на това тревожните разстройства могат да се развият до истинска депресия, която да бъде излекувана само от квалифициран специалист.

3. Физически заболявания

Много хора имат някакъв вид заболяване, което от своя страна се отразява негативно на емоционалното им състояние. Такива заболявания включват тумори, черепно-мозъчни травми и други. Постоянните и продължителни разстройства водят до факта, че човек морално отслабва, губи вкуса си към живота и просто се отказва.

Какво да правя?

Най-често лечението се състои в прием на антидепресанти, предписани от лекар. Тези лекарства значително намаляват риска от емоционална нестабилност. За подобряване на неприятното състояние се препоръчва воденето на активен начин на живот, занимания по медитация и практикуване техники за дълбоко дишане. Тези съвети значително ще намалят психоемоционалния стрес и ще имат възстановяващ ефект върху тялото като цяло. Не забравяйте, че не малко значение има и правилното хранене, което ни осигурява всички необходими микроелементи и поддържа нормалното здраве на вътрешните органи и системи, включително и на нервната система.

Как да постигнете целите си с помощта на психиката си

Мисълта ни има способността да манифестира. За да се възползваме максимално от нейните възможности можем да си съставим стратегия за де...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Паунд - лев. Колко струва един британски паунд към български лев днес, 7 май /валутен калкулатор/

Турска лира - лев. Колко струва една турска лира към един български лев днес, 7 май /валутен калкулатор/

Кога е най-добре да се пие черен чай

Кога е най-доброто време за пиене на зелен чай

Кои чайове помагат за успокояване на нервен стомах

Кои чайове се препоръчват за добър сън

Каква опасност ни носи преяждането с яйца

Какво първо да направим при преяждане

Защо китайците се страхуват от слънцето и никога не се пекат?

Гергьовден 2024 – всичко за празника на едно място

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com