Кои чайове се препоръчват за добър сън

24878
Кои чайове се препоръчват за добър сън
Снимка: istock/Guliver

Добрият сън е от съществено значение за нашето здраве и благополучие. В днешния напрегнат начин на живот обаче, много хора се борят със заспиването и поддържането на дълбок, и качествен сън. В тази статия ще проучим как горещите напитки, особено различни видове чай, могат да окажат благоприятно въздействие върху нашия сън. Ще разгледаме различни билки и чайове, които се препоръчват за постигане на по-добър сън и как точно те работят.

Значение на рутина за добър сън

Преди да разгледаме конкретните чайове и билки, които могат да подпомогнат съня, важно е да се акцентира върху значението на рутината за сън. Здравата рутина за сън включва лягане и ставане по едно и също време всеки ден, спиране на консумацията на кофеин след 16:00 часа, ограничаване на излагането на синя светлина от електронните устройства преди лягане и редовни физически активности през деня.

Какъв чай е най-добре да пием вечер - за сладки сънища?

Билкови чайове за по-добър сън

Към гореспоменатата рутина за сън, включването на билкови чайове може да бъде полезно допълнение. Билките се използват като помощно средство за сън в продължение на хилядолетия и предлагат естествен подход към подобряване на качеството на съня. Ето някои от най-популярните билки и чайове, които се препоръчват за по-добър сън:

1. Валериана

Валерианата е известна със своите успокояващи свойства и се използва от дълго време като билков чай за подпомагане на съня. Тя има доказани ползи, потвърдени от научни изследвания. За да се постигне оптимален ефект, валерианата се консумира предварително за няколко дни, за да се насити организмът.

чай

2. Лайка

Лайката е известна със своите успокояващи свойства и е чест компонент в чайовете, предназначени за подпомагане на съня. Нейното действие се дължи на специфични съединения, които влияят на рецепторите в мозъка, отговорни за съня. Няколко проучвания потвърждават, че лайката може да помогне за по-добър сън.

3. Лавандула

Лавандулата е известна със своите успокояващи свойства и се прилага както външно, чрез ароматерапия, така и вътрешно, като билков чай. Тя може да помогне за справяне със стреса и подобряване на качеството на съня чрез своите успокояващи съединения.

4. Маточина

Маточината е още една билка, която се използва за справяне със стреса и подобряване на съня. Изследвания показват, че маточината може да помогне за справяне с депресията, стреса и проблемите със съня. Тя може да се консумира като чай около два часа преди лягане.

5-те най-добри и 5-те най-лоши храни преди сън

5. Жълт кантарион

Жълтият кантарион също е известен със своите успокояващи свойства и се използва често в билковите добавки за подпомагане на съня. Внимание обаче трябва да се обърне на дозата, тъй като той може да има силно действие и да взаимодейства с други лекарства.

Добрият сън е от решаващо значение за нашето здраве и благополучие, а включването на билкови чайове може да бъде полезно средство за подпомагане на съня. Валерианата, лайката, лавандулата, маточината и жълтият кантарион са само някои от билките, които се препоръчват за по-добър сън. Важно е да се консултирате със специалист, преди да започнете нов режим на хранене или добавки, особено ако приемате други лекарства. 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Защо е добре да включите лук в диетата си?

Разкриха тайната на пирамидите и какво е помогнало да бъдат построени

Паунд - лев. Колко струва един британски паунд към български лев днес, 19 май /валутен калкулатор/

Турска лира - лев. Колко струва една турска лира към един български лев днес, 19 май /валутен калкулатор/

7 начина за откриване на изневяра

Програмата за пране, която разваля пералнята

Какво ще се случи с тялото ни, ако пием сок от нар всеки ден?

4 неща, които всяка дама над 40 години трябва да направи

Възможно ли е да сварите картофи за 5 минути?

10 подаръка, които не трябва да се дават на новодомци

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com