Кои вкусни мръвки не са никакви мръвки?

16464
Кои вкусни мръвки  не са никакви мръвки?
Снимка: iStock/Guliver

Заместителите на месо имат вкус, външен вид и форма, сходни с тези на основните животински продукти. Химическите им свойства също са подобни Те могат да бъдат подложени на същите методи на обработка, както и самият оригинал: печене, пържене, задушаване, опушване...

Кои са основните заместители на месото?

Сейтан. Този продукт се прави от пшенично брашно, от което след превръщането му в тесто и многократно промиване се извежда нишестето - но остават пшеничните белтъчини (глутенът). Текстурата му е почти като на месо. Разпространен е преди всичко в Източна Азия. Може да се вари, пече и пържи. Правилно подправеният сейтан има вкус на говеждо или свинско.

Фучжу (юба). Друг източноазиатски продукт. Наричан още „юба“ (яп.), „соеви аспержи“ (няма никакво отношение към аспержите!) или „соеви пръчици“, той се образува във вид на пяна върху повърхността на кипящо соево мляко. Преди употреба се кисне в гореща вода. Може да се пържи, за да му се придаде хрупкава текстура, или да се вари, за да омекне.

Роби. Този чешки заместител на месото съдържа лесно смилаеми белтъчини – но не и холестерол, други мазнини и консерванти. Една от популярните съставки в диетите за вегетарианци и хора с наднормено тегло. В магазините роби се предлага под формата на полуготови продукти.

Тофу. Вече популярното соево сирене „тофу“ се прави от соево мляко чрез подсирване. Има ниско съдържание на калории, леко се усвоява от организма и притежава висока хранителна стойност. Препоръчват го при висок холестерол и хипертония. Полезно е за жените, особено при наличие на предменструален синдром.

Темпе. Това е ферментирал продукт и се приготвя от смлени соеви зърна. Родината му е Индонезия. Обикновено замества рибата, тъй като по структура е подобен на нейното месо. Темпе е по-твърд от соевото сирене тофу.

Гъби. Гъбите имат богат землист вкус и месеста текстура. Използват се в различни месни ястия от рода на стек „Строганов“ или полента (италианския вариант на качамака). Употребяват се още като заместител на „месен” пълнеж за зеленчуци или спагети.

Какво издават вкусовите ти предпочитания за характера ти?

Според едно скорошно изследване на група специалисти от японски университет, любимата храна на всеки един човек може да разкрие не само...

Бобови култури. Леща, боб и други бобови растения трябва да бъдат основен продукт в диетите без или с ограничено количество месо. Те съдържат растителни белтъчини, които задоволяват нуждата от аминокиселини и витамини. Лещата може да замени мляното говеждо месо. Тя се предлага в няколко разновидности – зелена, червена, черна и кафява.

Патладжанът (наричан още „син домат“) ви дава много кулинарни възможности. От него можете да направите кюфтета или топчета, да го допълните с морски дарове или с едно от най-деликатесните френски ястия – охлюви.

Карфиолът може да се използва за приготвяне на пържола и с нея да се замени пилешката. Панираният в брашно, яйца и галета карфиол има вкус на панирани крилца. Някои дори го оприличават на агнешко – може да рискувате и да го сервирате изненадващо на Гергьовден, но все пак имайте някаква защита под ръка, ако ви замерят с него!

Картофите са подходящи за зеленчукови кюфтета, също и цвеклото.

Колкото до пролетната коприва и спанака, панираните кюфтета от тях са класика в жанра.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Турска лира - лев. Колко струва една турска лира към един български лев днес, 26 април /валутен калкулатор/

Подреждането на детска стая не е лесно: не допускайте грешки

Как да се държим с мъж, който ни е наранил?

Плодове, които не трябва да ядете, ако искате да отслабнете

По какво може да се познае старият козунак

Какво задължително се яде на Лазаровден?

Как да проверим яйцата дали са пресни

Борба с времето: Как се променят зъбите с възрастта?

В коя държава официалният език е каталонски

Малко хора знаят къде се намира Бутан, а още по-малко името на столицата ѝ

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com