Кой български град сменя името си цели 6 пъти след Освобождението?

3512
Кой български град сменя името си цели 6 пъти след Освобождението?
Снимка: Община Добрич

Отговорът на този въпрос е град Добрич. В хода на историята си той носи едва четири имена - Хаджьоолу Пазарджък, Добрич, Базарджик и Толбухин, но за последните 150 години този град е сменил името си цели шест пъти. Причината за това е, че неговата държавна принадлежност е била променяна няколко пъти между България и Румъния.

История на град Добрич

Хаджьоолу Пазарджик

Въпреки че местоположението му винаги е било ключово за българската държава, град Добрич е бил създаден относително късно. Открити са антични останки и се знае, че той е бил важен център по време на Средновековието. Въпреки това, големите нашествия по време на Втората българска държава довеждат до обезлюдяване на региона. Първите свидетелства за създаването на населеното място са свързани с Хаджьоолу - пътуващият турски търговец, който се смята, че през 16 век е в основата на създаването на града. Поне такава е легендата за първото му име - Хаджьоолу Пазарджик. С течение на времето това населено място се превръща в град и става център на търговията в тази част на империята. Известен е и Добричкият панаир. Много българи се заселват в този регион в резултат на поредицата руско-турски войни. Градът запазва това си име до Освобождението.

Добрич

Добрич получава името си на 19 февруари 1882 г. по името на деспот Добротица, който управлява Добруджанското деспотство - едно български държави през средата и края на 14 век. Идеята се заражда в ума на местен учител, който мобилизира местното население и подава петиция до българските власти. Градът запазва това име повече от 30 години, но след неуспехите на България в Балканските войни, Букурещкият мирен договор потвърждава предаването на града на Румъния.

Базарджик

Базарджик е името, което румънските власти му определят. Те провеждат редица репресии срещу местното българско население. Градът се нарича "пазарно средище" - място, което е определено за търгуване. Това премахва връзката на името Добрич(Добротица) с българската история и е част от процеса на дебългаризация, провеждан от румънските власти. По време на Първата световна война, българските войски превземат града и го преименуват на Добрич, но след загубата войната, той връща румънското си име.

Толбухин

С Крайовската спогодба, градът се връща в българската територия и отново се нарича Добрич. На 20.10.1949 година, само три дни след смъртта на генерал Толбухин, новата власт взема решение градът да бъде кръстен на неговото име. Толбухин е бил още по-рано уважен от добричани, като още през 1946 година е обявен за почетен гражданин на града. През 1990 година, с указ на президента Жельо Желев, е възстановено името Добрич.

Сега разбрахте кой български град най-често е сменял името си. Имената, които носи са само 4, но самият град бива преименуван цели 6 пъти след Освобождението. Причината е, че той често преминава между български и румънски ръце.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Никога не се разделяйте: 3 знака, че любовта ви ще преживее всички изпитания

Как да останат зеленолистните зеленчуци в хладилника свежи за една седмица?

Какво ще се случи с тялото, ако ядете скара 4 дни подред?

Какво се случва, ако натъркате бананови кори по лицето си?

4 зодии, които са благословени с най-креативните умове

За да продължите напред: 4 начина да спрете да мислите за бившия

Само тези зодии знаят как да пазят тайна

10 работни метода да накарате котка и куче да пият вода, ако не искат

Какви са основните разлики между Северния и Южния полюс

Коя е най-малката държава в Африка

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com