Кой е "хормонът на стреса" и как да се справите с него?

1622
Кой е "хормонът на стреса" и как да се справите с него?
Снимка: iStock/Guliver

Стресът не може да бъде изключен със силата на волята. В началото на ХХ век руски физиолози, начело с акад. Иван Павлов, доказват, че това е физиологичен процес. Неговата същност е стартирането на цяла каскада от биохимични реакции, които се контролират предимно от кортизола. Така го наричат:“ хормонът на стреса“. Защо е толкова важно да наблюдаваме нивото му и какво да правим, ако излезе извън контрол.

Кортизолът е един от хормоните, произвеждани от кората на надбъбречната жлеза - сдвоени отделителни органи, разположени в горната част на бъбреците.

Еволюционно неговият механизъм на действие се свързва с дълъг период на борба на организма с недостига на храна. В резултат на това ключовата функция на кортизола се превърна в защита на тялото от външен стрес чрез регулиране на кръвното налягане.

Кортизолът участва в много жизненоважни механизми:

·         участва в метаболизма на протеини, въглехидрати и липиди;

·         изпълнява редица регулаторни функции, например, стимулира производството на глюкоза от чернодробни аминокиселини и разграждането на мазнините за енергия;

·         реагира на възпалителни процеси в тялото;

·         участва в много метаболитни процеси, например помага за регулиране нивата на кръвната захар;

·         играе роля в процеса на събуждане от сън: когато се събудите, нивата на хормона се повишават, достигайки пик след 30 минути и след това постепенно намаляват през целия ден.

4 вида храни, които намаляват кортизола: рисков стрес хормон

Как точно са свързани стресът и кортизолът?

Когато тялото се почувства застрашено – независимо дали е физическо или психологическо – мозъкът изпраща сигнал до надбъбречните жлези, които реагират с освобождаване на кортизол. Благодарение на този хормон се подобрява концентрацията, засилва се кръвообращението и синтеза на глюкоза – всичко това заедно помага на тялото да освободи допълнителна енергия за успешно преодоляване на стреса.

По същество кортизолът осигурява функционирането на тялото в стресова ситуация и помага за бързото вземане на решение „борба или бягство“ - така е формулиран най-старият еволюционен механизъм. Има обаче една особеност: природата не е очаквала, че човек ще бъде в стресова ситуация за дълго време. И следователно запасите от кортизол в никакъв случай не са безкрайни.

Стресът в съвременните условия не е специфична заплаха за живота, както в древността. Това е ежеминутният натиск на обществото, включително днешната медийна буря.

Въпреки всички предимства на кортизола, съвременният наелектризиран информационен и емоционален фон води до твърде чести и дългосрочни повишения на нивото му, което нанася значителни щети както на тялото, така и на външния вид. Например, хроничният стрес причинява дисфункция на кортизола, което води до възпаление, депресия и ускорено стареене на клетките. Също така, кортизолът в извънмащабни количества може да стимулира развитието на остеопороза, мускулна дистрофия и да намали противотуморния имунитет.

6 бързи начина да намалим нивата на кортизола

Ето как да се справим с него

Нормализирайте съня си. Ако не спите според графика си, средностатистическият човек изяжда 30% повече калории на следващия ден.

Хранене. Мазна риба (херинга, сардини, скумрия, сьомга, треска, дива пъстърва), шамфъстък, зеленолистни зеленчуци, ферментирали зеленчуци, банани, ядки и семена, авокадо, яйца, боровинки, броколи и брюкселско зеле, черен шоколад, водорасли. Избягвайте кафе, силен чай и алкохол. Ако не можете да живеете без чай и кафе, пийте максимум две чаши на ден.

Компенсирайте дефицитите. Важни са витамините, мастните киселини и микроелементите. Това са витамини C, D и B (при висок кортизол, витамин B5 е противопоказан според резултатите от теста), магнезий, омега-3, хром, цинк, колаген тип 1 и 3, адаптогени: женшен, елеутерокок.

Опитайте се да се отпуснете. Запишете се за курс по масаж или спа процедури. Можете да правите магнезиеви вани у дома.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Не хвърляйте старото великденско яйце - ето за какво се ползва

Тези 6 храни съкращават живота

Как трябва да се грижи за себе си жена след 35 години, за да запази младостта си

Може ли тази толкова известна добавка да ни помогне да отслабнем?

След Цветница започва най-тъжната седмица за християните

Само в кои 2 дни може да се боядисват яйцата за Великден

Как е най-добре да се пържат мекиците от готово тесто?

Как се нарича страхът от открити пространства – и как се лекува?

Готвач издаде кои са перфектните гарнитури за агнешко месо

Пожелания за Цветница 2024

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com