4 вида храни, които намаляват кортизола: рисков стрес хормон

28093
4 вида храни, които намаляват кортизола: рисков стрес хормон
Снимка: iStock

В напрегнатото ежедневие няма как да стоим настрана от стреса, но можем да приложим някои техники, за да намалим нивата на кортизол и адреналин. Изключително важно е да запазим хормоналното равновесие и да избегнем отключването на редица хронични заболявания.

В стресиращите моменти тялото ни възприема стреса като заплаха и мозъкът изпраща нервни и хормонални сигнали за предупреждение на надбъбречните жлези да започнат да отделят кортизол и адреналин.Няма причина да се тревожим, когато това не е ежедневие. В обратния случай обаче можем сами да си причиним заболявания за цял живот.

Ето защо е важно да положим усилия за минимизиране на тези вреди върху здравето ни. И тук храната може много да ни помогне. Затова е препоръчително да консумирате 4 вида храни, които намаляват рисковите хормони.

Омега-3 мастни киселини

Тези мастни киселини свеждат до минимум възпалителните процеси в организма, причинени от стрес. За да си набавите достатъчно от тях, хапвайте често мазни риби, които можете да овкусявате с лимон и зехтин.

Можете да си набавите омега-3 мастни киселини и от ядките, които могат да бъдат отлична закуска. Добавяйте ги смело към храната и ще се радвате не само на спокойствие, но и на красива кожа.

Пробиотици

Тук няма спор, че храните, богати на пробиотици, понижават нивата на кортизол. Вашите съюзници в това отношение са ферментиралите храни като кисело мляко, кефир, кисело зеле, комбуча, лук, чесън, праз, аспержи, ябълки и банани.

Хубавото е, че те са достъпни и вкусни, което значително ни улеснява в тази мисия. Важното е да присъстват ежедневно в менюто ви, затова се уверете, че консумирате достатъчно от тях.

Сложни въглехидрати

Въглехидратите не винаги са лоши. Някои от тях стимулират мозъка да отделя хормона на щастието – серотонин. Това ви прави по-спокойни и удовлетворени и е отлична превенция срещу стрес. Хапвайте пълнозърнести храни, грах, боб, леща и сладки картофи.

В периодите на стрес, не се подлагайте на диета, ограничаваща въглехидратите. Всеки строг хранителен режим ще провокира още дози стрес и ще ви постави пред нови изпитания.

Вместо това, просто „изрежете“ от менюто си сладкишите, пържените храни и пийте повече течности. Не забравяйте и за физическото натоварване, което също понижава кортизола.

Калий

Храните, богати на калий, контролират кръвното налягане, което е от голямо значение в моментите на стрес. Повишената секреция на хормоните на стреса води и до повишен сърдечен пулс и кръвно налягане. Те от своя страна предразполагат към сериозни заболявания.

С какво да се храните? Консумирайте авокадо, листни зелени зеленчуци, банани и домати. Те са не само полезни, но и да си признаем – много вкусни.

В заключение ще кажем, че чувството на спокойствие е защитен механизъм, който лесно можем да усвоим с правилните техники и дейности. Вместо да попадате в капана на лошите мисли, отделете повече време за разтоварване с йога, медитация и разходки сред природата. Всички ние се нуждаем от презареждане на силите.

Източник: https://www.jenskisviat.com/zdrave/4-vida-hrani-koito-namalyat-kortizola/ 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЗДРАВЕ:

Отрицателни последици: Какво се случва, ако не ядете мазнини

Може ли да се ядат ягоди при диабет

Лекар: Ако имате диабет, НЕ яжте тези плодове

Закуската, която ще ви подмлади

Лекар: Тази фраза издава началото на деменция

Експерти: Тези 9 храни пречистват кръвоносните съдове

Лекари: Тези 2 симптома може да са ранен признак на Паркинсон

Очите ви сълзят без причина: Ето какво може да го предизвиква

Тези напитки водят до проблеми със сърцето и висок холестерол

Важна информация за коклюша: Опасен и силно заразен

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com