Кой е най-големият град в Старозагорска област извън областния център

28458
Кой е най-големият град в Старозагорска област извън областния център
Снимка: Община Казанлък

С 291 852 жители по данни на НСИ от последното преброяване на населението област Стара Загора се нарежда спрямо населението си на пето място в страната, което я прави една от най-големите области у нас. Около 70% от населението живее в  градовете, макар селата да не са обезлюдени и да могат да се похвалят с цели 83 898 жители, които дори са повече от жителите на най-малката област у нас – Видин. Въпреки немалкия брой жители в селата, над 50% от населението живее в областния център и в най-големия град в Старозагорска област извън Стара Загора. 

Област Стара Загора е пета не само по брой на населението, но и по площ у нас. Най-голяма сред общините по площ в областта е Стара Загора, следвана от Казанлък, Раднево, Чирпан, Павел Баня, Братя Даскалови, Мъглиж, Гълъбово, Гурково и най-малката по-площ и с население от едва около 3 000  души, а вероятно и най-малко популярната, която допускаме, че е възможно дори да не сте чували, ако не сте от района – Община Опан.

Община Казанлък е не само втората по площ община в област Стара Загора, но е и на второ място по брой на населението, като именно в тази община е най-големият град в Старозагорска област – Казанлък, в който заедно със Стара Загора живеят над 50% от жителите на областта.

Населението на Община Стара Загора, предимно градско, е 142 746 по данни на НСИ, на Община Казанлък – 64 558 души, а след тях се нареждат, подредени спрямо броя на жителите си, общините:

Кой е най-слънчевият и топъл град в България ?

  • Община Чирпан с 17 730 души предимно градско население, което населява общинския център и единствен град в общината – Чирпан и сравнително по-скромен брой на жителите в 19-те села,
  • Община Раднево с 16 210 души население, като двойно повече са жителите на градовете, отколкото на 22-те селата,
  • Община Павел Баня с 12 340 жители, огромен процент от които населяват селата в общината,    
  • Община Гълъбово с 10 589 жители, която е последната община в областта с над 10 000 души население, по-малка част от което е разпределено в 10-те села в общината, а двойно повече населяват единственият град – общинския център Гълъбово,
  • Община Мъглиж с 9 730 жители, като интересната информация за тази община е свързана с факта, че населението е предимно селско – 6 740 населяват 13-те села в общината, докато единственият град и общински център може да се похвали с малко под 3 000 жители,
  • Община Братя Даскалови с 7 117 души население, което изцяло живее в селата, тъй като общината няма град и това е изцяло селска община,
  • Община Гурково с 4 340 жители, повечето от които населяват града и по-малко 9-те села в общината,
  • Община Николаево с 4 184 души население,
  • Община Опан  с 2 308 души, която също като Община Братя Даскалови е изцяло селска община и всички жители населяват 13-те села.

В областта се наблюдава нарастваща смъртност и намаляваща раждаемост, съответно отрицателен естествен прираст през последните 20 години с изключение на 2022 година, през която данните са по-добри от тези от 2021, родени са повече деца и има по-малък отрицателен естествен прираст на населението.

Казанлък – най-големият град в Старозагорска област след областния център

Казанлък е вторият по площ и брой на населението си град в областта, 20-ти в страната и за областта е следван от Чирпан, Раднево, Гълъбово, Мъглиж, Николаево, Гурково, Павел Баня. Интересно е да отбележим, че една от най-големите общини – Павел Баня всъщност има най-малко населения град в областта.

Казанлък не е единственият град в Община Казанлък, но е най-големият и неин общински център. Общината е единствената с цели 3 града в областта – Казанлък, Крън и Шипка, като Крън също има завидно население, надхвърлящо 3 000 души, което прави градчето по-населено от цялата най-малка община в областта – Опан, а Шипка е с малко над 1200 души население и е най-малкия град в Община Казанлък.

Казанлък – центърът на Розовата долина

Казанлък е популярен като център на Розовата долина и така ценната българска маслодайна роза, която ни слави по света и чието масло намира приложение в парфюмерийната и козметичната индустрия далеч извън границите на страната ни. Казанлък е дом и на най-голямата и най-добре запазена в страната тракийска гробница, включена в списъка на ЮНЕСКО, както и на музея на розата.

В коя държава се намира най-големия град в света

Градът е с древна история, още през новокаменната епоха в землището на днешния Казанлък е имало селище. През V – IV век пр. Хр. тракийският град Севтополис става столица на тракийската Одринска държава, като днес останки от тази столица са разкрити само на 5 км. от Казанлък – в язовир Копринка.

Отглеждането на рози, с които е известен не само най-големият град в Старозагорска област след областния център, но и целият район, е популярно още от римско време, а розата присъства като изображение дори на тракийска монета.

Историята на днешния Казанлък датира от XIV век и е свързана с унищожаването от османците на българското селище на десния бряг на реката, при което такъв възниква на левия – днешен Казанлък. По време на цялото му съществуване развитието и прогресът на града са тясно свързани с маслодайната роза – символ на България.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Топ 4 на най-грубите женски зодии

Топ 5 на зодиите, които лъжат най-много

Паунд - лев. Колко струва един британски паунд към български лев днес, 29 април /валутен калкулатор/

Да си нямате работа с тях: Топ 5 на най-проблемните зодии

Турска лира - лев. Колко струва една турска лира към един български лев днес, 29 април /валутен калкулатор/

Родени с късмет: На тези зодии всичко им се случва с лекота

Какво е истинското име на Марк Твен

Научете най-щастливия ден за всяка зодия от седмицата, 29 април - 5 май

Извън Атина: Кой е най-големият град в Гърция

Къде се намира най-високият водопад в Европа

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com