Кой е най-големият необластен град в България?

76938
Кой е най-големият необластен град в България?
Снимка: Община Асеновград

В България има 257 града, от които 28 са областни. 

Знаете ли кой е най-големият необластен  град в България?

Асеновград

Асеновград се намира в Южна България, на 19 км от Пловдив и на 167 км от София. Градът е разположен в дефилето на река Асеница (Чая) при нейния изход от Родопите към низината. По последно преброяване населението е 58 000 жители.

Назад във времето

Градът се гордее с хилядолетната си история. Съчетанието на планина с равнина, мекият климат, плодородната почва, привличат заселници още от дълбока древност. Освен това, тук е входът на най-удобния проход през Родопите, който свързва Тракия с Беломорието. Първото селище е от времето на траките, което продължава да съществува и през римско време. Няма сведения за името на града от този период.

Бурна е съдбата на града през Средновековието. Подобно на много други селища от района, градът многократно сменя владетелите си между Византия и България.

За първи път името Стенимахос се среща в Устава на Бачковския манастир от 1083 г., написан от Григорий Бакуриани - византийски военачалник и основател на Бачковската обител. По негово нареждане в града се строи странноприемница и крепост за защитата му.

В хрониките на кръстоносните походи селището се споменава с имената Станимако, Естанимак и Скрибенцион.
През 1230 г. след битката при Клокотница, цар Иван Асен II  укрепва и разширява станимашката крепост Петрич. На една скала над входа на крепостта има надпис, поради което по-късно крепостта е наречена Асенова. По време на Съединението през септември 1885 г. жителите на града участват в отряд, наброяващ над 2000 души.
От 1934 г. градът е преименуван на Асеновград. 

Българският Йерусалим

Наричат града Българският или Малкият Йерусалим заради многобройните култови сгради в района. В самия град и околностите има 70 параклиса, 17 църкви, 7 манастира. Сред най-известните и красиви храмове са: църквите “Св.Богородица”, “Св. Архангели”, “Св.Богородица Благовещение”(Рибната), изписана от Захарий Зограф, “Св.Атанасий Александрийски”, “Св. Марина” и мн. др.
В града има две джамии, адвентистка църква, евангелска съборна църква. 

Близо до Асеновград се намира един от най-красивите и посещавани манастири в България.

Бачковски манастир

Вторият по големина манастир в България и един от най-старите на Балканския полуостров е основан през 1083 г. от грузинските братя Григорий и Абасий Бакуриани.

Разположен е на живописния бряг на река Чая в Западните Родопи, само на 9 км от Асеновград. Сред най-ценните експонати на манастира е чудотворната икона “Св.Богородица Елеуса”, която според легендата има силата да изцелява. Покрита е със сребърен обков с надпис от 1311 г. Според византийски предания от XIV в., иконата е автентичен образ на Божията майка.

Една от най-значимите култови сгради е Трапезарията: изящно изографисана с главна тема на изобразяване Страшния съд. Най-старата запазена сграда е църквата-костница, която се намира на около 300 метра от манастирския комплекс. Костницата е от XI  в. и в нея може да видите ценните икони на прочутия грузински иконописец Йоан Иверопулец.

Върху арката над предверието ще видите лика на цар Иван Александър, който е покровител на манастира през Втората българска държава.

Наблизо са още манастирите “Св. Петка”, Горноводенски манастир “Св.св.Кирик и Юлита”, Араповския манастир “Св. Никола”, Кукленския манастир “Св.св.Козма и Дамян”, Белащенския манастир “Св.Георги”, Белочерковски манастир “Св.св.Петър и Павел”.  

Църквата „Св. Богородица Петричка“

Една от най-старите църкви в Асеновград се намира в Асеновата крепост, на около 3 км от града. Разположена е върху недостъпен, скалист и силно наклонен терен и впечатлява отдалеч с красивия си силует.

Асенова крепост

Крепостта е символ на Асеновград и сред най-забележителните паметници от Българското Средновековие. Намира се в дела Чернатица на Родопите върху самотна скала, надвесена над шосето. Крепостта води началото си от V-IV в.пр.н.е., когато траките избират това непристъпно място за свое убежище. През XIII в. цар Иван Асен II превръща крепостта в истински дворец със собствена армия и администрация.
Днес в крепостта могат да се видят основите на крепостните стени, както и тези на феодален замък с 30 помещения и 3 водохранилища. 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Оливки или черни маслини: Каква е разликата, кое е по-полезно?

Кога НЕ се пекат козунаци за Великден?

Кои са най-лесните начини за боядисване на яйца?

Как да се отървете от бучките и подутините след инжекции

Кога се мият прозорците преди Великден?

Готвач разкри какви са тайните на вкусното агнешко месо

Стихотворение за 1 май

Любовен съвет за всяка зодия за 1 май 2024

Таро съвет за всяка зодия за 1 май 2024

Можете ли да кихнете с отворени очи?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com