Кой е най-големият спътник на Сатурн?

3737
Кой е най-големият спътник на Сатурн?
Снимка: NASA/JPL/Space Science Institute

Само до преди година се е считало, че Юпитер със своите почти 100 официално признати и поучили своето име спътници, е планетата в Слънчевата система с най-голям брой спътници, то нови открития през 2023 година променят това подреждане и първенството по брой спътници се пада на Сатурн.

От 2023 година Сатурн е планетата – първенец по брой на спътниците си. Новооткрити 62 спътника на Сатурн променят общия брой на спътниците на 145 или Сатурн става първенец по този критерий сред планетите от слънчевата система. Кой от тези 145 спътника е най-големият спътник на Сатурн?

Най-големият спътник на Сатурн?     

Най-големият спътник на Сатурн е и един от най-големите спътници в Слънчевата система. Наречен е Титан и е на второ място по големина в Слънчевата система след спътника Ганимед на Юпитер. Този огромен по размерите си спътник е единственият в Слънчевата система с плътна атмосфера и реки, езера и морета на повърхността си, подобни на тези на Земята.

Удивително е, че на Титан се наблюдава воден цикъл, подобен на този на Земята – вали, пълнят се реки и морета, изпарява се водата, формират се облаци, отново вали. Подобно нещо не е наблюдавано на нито един друг спътник или планета.

Космически неудачник. Сатурн се е „провалил“ като газов гигант

15 дни и 22 часа са нужни, за да завърши Титан една пълна обиколка на Сатурн. Подобно на естественият спътник на Земята, Титан винаги показва едно и също лице към планетата, докато орбитира.

Вътрешната структура на най-големият спътник на Сатурн не е напълно установена. Една от мисиите води до предположението, че ядрото е от скала, обвита в лед, а повърхността е обгърната от плътна атмосфера, по което прилича на Земята. Повърхността на Титан е едно от най-подобните на Земята места в Слънчевата система, макар температурите да са смразяващи.

Липсата на видими кратери по повърхността на най-големия спътник на Сатурн ще рече, че е относително млад или че някаква комбинация от процеси заличава тези кратери във времето. Кратерите на Земята се заличават от силата на течащата вода, вятъра и рециклирането на кората чрез тектониката на плочите.

Тези сили присъстват и на Титан, в модифицирани форми, и това е твърде интересен факт, над който учените продължават своята работа, тъй като това е единственият спътник в Слънчевата система, при който можем да говорим за нещо като земният кръговрат на водата.

Пръстените на Сатурн изчезват: „Джеймс Уеб“ ще определи колко време им остава

Този факт заедно с плътната атмосфера правят Титан наистина различен и невероятен спътник. Тази атмосфера е съставена предимно от азот – 95% и метан – 5%, които обаче под действието на  ултравиолетовата светлина на Слънцето се разделят на молекулите на метана и азота, които са важни за формирането на среда на живот. Това заедно с наличието на океан на най-големия спътник на Сатурн добавя Титан към шепата светове в Слънчевата система, които потенциално биха могли да имат обитаеми среди. Към момента доказателство за каквато и да е форма на живот на Титан няма, но продължаващите проучвания и усилия на учените един ден могат да променят този факт.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Стихотворение за 1 май

Любовен съвет за всяка зодия за 1 май 2024

Таро съвет за всяка зодия за 1 май 2024

Можете ли да кихнете с отворени очи?

Еремия 2024 г.: Традиции и обичаи

Паунд - лев. Колко струва един британски паунд към български лев днес, 1 май /валутен калкулатор/

Турска лира - лев. Колко струва една турска лира към един български лев днес, 1 май /валутен калкулатор/

Корона на безбрачие: 7 причини, поради които връзката ви завършва с пълно фиаско

Трик, който ще удължи живота на възрастната ви котка

6 неща, които не трябва да купувате, дори и да са на разпродажба

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

Стихотворение за 1 май
Стихотворение за 1 май

"Първи май" Да спрат фабричните комини и всеки черен труд да спре, и туй намръщено море от морни роби и робини да озари и приласкай усмивката...