Кой вярва във вещици в 21-и век? Оказва се, много хора

6176
Кой вярва във вещици в 21-и век? Оказва се, много хора
Снимка: iStock

"Аз съм модерна вещица и държа това да се знае", казва Барбара от Кьолн. Ако живееше през Средновековието, вероятно за това свое признание би била изгорена на клада.

Барбара далеч не е единствената, която вярва в магиите. Според проучване на Американския университет във Вашингтон 40 процента от хората в 95 страни по света са убедени в съществуването на вещици. Но този дял варира сериозно в различните държави: в Тунис е около 90 на сто, докато в Германия е едва 13 процента. Авторите на проучването са причислили към "убедените" и тези, които са казали, че вярват в уроки и в проклятия.

Както признава Барбара, самата тя няма намерения да проклина никого. "Класическата идея за вещицата, която се промъква през нощта, лети с метла и вика зли духове, разбира се, е абсолютна глупост."

Изкупителни жертви за злото

Именно на тази представа за вещиците обаче стават жертви много жени, живели между 1500-та и 1750-та година. Болести, мор по добитъка, слаби реколти, служебни неуспехи - в миналото, както и днес на много места има нужда от изкупителни жертви. "Едновремешните идеи за вредите от магиите съществуват и днес в някои части на света като обяснение за бедите", обяснява пред ДВ етноложката Ирис Гарайс.

Но докато в Танзания или Гана жените, обвинени във вещерство, трябва да търсят убежище в лагери за вещици, за да избегнат смъртта, в северното полукълбо хората открито признават слабостите си към магиите. Джъстин (името е променено) разказва: "Като дете за теб вещицата от "Хензел и Гретел" е злото, което изяжда доброто. Но в един момент размисляш и вече започваш да гледаш на вещицата като на мъдра жена". Джъстин се самоопределя като уикан - ново религиозно движение, чието име идва от староанглийската дума "wicca" (вещица).

"Щяха да ме убият, защото ме нарочиха за вещица"

"Само Господ ме спаси. Едва не ме убиха - дойдоха с оръжие и заплашваха, че ще го сторят. После ме отмъкнаха от селището и един от тях ...

В паралелни светове

На немски думата "вещица" идва от старата дума "hagazussa" - посредник между живота и смъртта, между света на хората и света на боговете. Джъстин също твърди, че може да надзърта в други светове и може да внася магия в живота си, както и в този на другите - благодарение на помощта на духове и магически ритуали.

Барбара на свой ред казва, че като вещица вярва в религията на природата. Жената разговаря с дърветата и търси контакти с духове. "Вселената на вещерството е богата и пъстра. Живееш малко тук и малко там, в другия паралелен свят", посочва модерната вещица пред ДВ.

Тя предпочита да използва не карти, а руни, за да предсказва бъдещето. "Ако задам въпрос, отговорът със сигурност ще дойде." Барбара разполага и с богат арсенал от тамян и растителни екстракти срещу болестите. "Това звучи като билкарство. Но и трябва да звучи така, защото вещерството някога е представлявало именно това - да познаваш билките и да лекуваш хората."

Според етноложката Ирис Гарайс феноменът на съвременните вещици е тясно свързан с женското движение от 70-те години на 20-и век - когато жените в градовете са се почувствали привлечени от природните религии. Нейното обяснение е, че във времена на несигурност хората търсят спасение в природата.

Мъж внесе в съда жалба срещу вещица – не го отървала от проклятие

Американец подаде иск за компенсация в размер на 25 000 долара срещу гадателка, която не успяла да свали проклятие от него. Жител на щ...

Магията не е игра

Сред хората с добро образование и стабилни доходи вярата във вещерството е по-малко разпространена, отбелязва споменатото изследване за магьосничеството. Ирис Гарайс не е толкова убедена в това: тя посочва като пример за обратното разпространяването на конспиративните теории по време на пандемията и изтъква, че са им повярвали и много високообразовани хора.

Джъстин пък предупреждава хората да не се заемат с магии, ако не са здраво стъпили на земята. "Тези, които са психически нестабилни, трябва да се пазят от магии и вещерство. Ако не успяват да овладеят своя живот, те няма да намерят баланс и чрез магьосничеството или "wicca". Ако не съм стъпил здраво на земята, не мога да протегна ръка и да изследвам небето", казва той.

 

Източник: Дойче веле

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Защо не трябва да пиете вода преди лягане?

Колко ядки е препоръчително да се ядат на ден?

10 трика за избягване на сънливостта след обяд

Влияят ли татуировките върху здравето на кожата?

Ето кои змии не само симулират собствената си смърт, но и използват специални кървави ефекти

Няма да повярвате за какво може да ползвате пепелта от печката

10 факта за ползите от ягодите, които може би не знаете

Томина неделя 2024 - кога се пада и какво се прави

Стихотворение за 9 май 2024

Любовен съвет за всяка зодия за 9 май 2024

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com