Коя е най-малката община в България?

16359
Коя е най-малката община в България?
Снимка: iStock/Guliver

В България има общо 265 общини. Знаете ли коя е най-малката от тях?

Община Трекляно

Намира се в Западна България, област Кюстендил. Заема площ от 254 кв. км, едва 8,48% от територията на Кюстендилска област. Община Трекляно граничи с общините Кюстендил, Земен, Трън и с Република Сърбия. Общината е граничен район на България със Сърбия. Най-близкото ГКПП - Олтоманци се намира на 30 км от село Трекляно. Най-близкото ГКПП с Република Северна Македония - Гюешево е на около 60 км.

Поради липсата на главни пътни артерии, които да пресичат общината и лошото състояние на местната транспортна инфраструктура, Трекляно остава периферен и изолиран район. Районът е силно пресечен, планински, известен с географското име Краище с надморска височина от 710 до 1705 метра. Около 92% от територията на общината се състои от земеделски и горски площи.

Населението

В община Трекляно има 19 населени места с общо население 434 души към 31.12.2022 г. Средната гъстота на населението в община Трекляно е 2,44 души на кв.км, много по-ниска от средните стойности за област Кюстендил /44,79/ и от средната гъстота за страната /66,3/.
През последните години може да се говори за пълен демографски срив в общината. 

В две от тези общо 19 села, няма регистриран нито един постоянен жител при последното преброяване. Това са селата Брест и Побит камък. В цялата община има само едно училище до 8-ми клас в село Трекляно.

Някои от най-смешните имена на градове в България

Село Трекляно

Най-голямо е село Трекляно с население почти 200 жители. Селото е разположено в планински район, на 15 км от връх Милевец (1733 м) в Милевската планина. Самото село е разпръснат тип селище, съставено от 16 махали.
Най-голяма река в общината е Треклянската река, която тече през селото и се влива в река Струма в района на град Земен.
Село Трекляно е известно с множество извори: Врело (най-големият), Гроот (най-студеният), Студена во̀да, Света во̀да, Риджаново, Длибоки дол, Еремия и др. Селото е заобиколено от планини, букови и борови гори. 

Името

Няма запазени писмени данни за времето на възникване на селото. Предполага се, че районът е бил обитаван от дълбока древност поради откритите останки от късноантично селище, укрепление и некропол, както и от множество следи от рудодобив.

Според местните легенди, името идва от Три клена - местност, на която растели три кленови дървета. Постепенно името се променило на Треклена, а после и Трекляно. В турски данъчен регистър от 16-ти век името се среща с името Предошница. Днес жителите на околните села, както и от Сърбия, наричат селото Треклина.

Топ 10 на най-малките градове в България

В Трекляно може да се види възрожденската църква “Успение Богородично”, построена през 1860 г. върху основите на стара средновековна църква.
Всяка година на 28 август се провежда селски събор “Богородица”, който е главното обществено-културно събитие за цялото Краище. 

Традиционни ястия

Сред някои от най-характерните ястия за региона са:
* зелник - включва две съставки баница и “зелье” - всякаква зеленина, подходяща за ядене (зеле, цвекло, киселец, лапад, коприва, тиква и др.)
Зеленината предварително се нарязва и смачква, задушава се и се подправя със сол, кисело мляко и яйце. Поставя се в средата на тепсията, а точените кори (подобно на баницата) се подреждат по периферията на тепсията и се пече във фурна;
* колаче - малка тестена питка, на която по средата се поставя сурово яйце и така се пече;
* мачкан - в препържено масло се наронва стар, сух хляб. Консумира се с кисело мляко или сирене.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Как сe приготвя традиционната питка за Гергьовден?

На кои държави е покровител Свети Георги?

Внимание: Тези хора не трябва да ядат домати

Диетолог: 4 храни, на които трябва да кажете "НЕ"

Как да игнорираме хората, които ни дразнят?

Кои позиции за спане са препоръчителни за гръбначния стълб?

Тези знаци на лицето ни са показатели за здравето

Великден 2024 - какво НЕ трябва да се прави

Поздравления за Великден 2024

Най-мощната молитва за Великден, която пази от всяко зло

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com