Колко често да заточвате кухненските си ножове?

1087
Колко често да заточвате кухненските си ножове?
Снимка: congerdesign / Pixabay

Закупуването на висококачествен кухненски нож е голяма стъпка към подобряване на готварската ви игра, но това е само началото. За да се възползвате максимално от инструментите си, трябва да ги поддържате. Използването на тъп, скъп нож може да бъде по-трудно и по-опасно от използването на остър, евтин нож. Ако не си спомняте кога за последен път сте заточвали кухненските си ножове, вероятно не се грижите правилно за тях и е време да го направите.

Как правилно да съхраняваме и поддържаме кухненските ножове

Според експертите ножовете обикновено трябва да се заточват веднъж на две седмици. Ако не готвите толкова често и рядко вадите ножовете си от блока, може да си позволите да го правите и през по-дълги периоди. Ножовете, които се използват редовно, обаче се износват по-бързо и изискват редовна поддръжка. Вероятно знаете колко по-лесно и удобно е използването на остър нож. За по-ясна индикация, че вашият инструмент се нуждае от внимание, опитайте теста с хартия. Острият нож трябва лесно да пререже лист хартия, който държите във въздуха. Ножовете, които не издържат този тест, трябва да бъдат заточени. Затъпеното острие също така по-трудно прерязва меки плодове или зеленчуци. Вместо например да разрежете домат, по-скоро бихте го смачкали и обезобразили.

"Лягах си с кухненски нож под възглавницата" - разказ на оцелелите от Чернигов в Украйна

Добре поддържаният инструмент за рязане е подходящ не само за прецизно рязане и нарязване на кубчета. Въпреки че може да изглежда нелогично, по-острият нож е по-безопасен. За да разрежете картоф, са необходими повече усилия, когато работите с тъп нож, а при това допълнително усилие е по-вероятно тъпите остриета да се изплъзнат от приготвяната храна и вместо това да порежат ръката ви. Острите ножове потъват в съставките с лекота, което ги прави по-лесни за контролиране.

4 невероятни начина да заточите нож без точило

За да поддържате инструментите си в безупречна форма, инвестирайте в пръчка за хонинговане. Вместо да се „обръсне“ металът от ножа, хонинговането заточва острието, като премества износените, неправилно подредени зъби обратно на мястото им. Можете да хонинговате ножовете си на всеки няколко седмици, като държите пръта под ъгъл 90° срещу плота и плъзгате острието по дължината му, като поддържате ъгъла на ножа близо до пръта. Истинското заточване, което създава ново острие чрез твърдо полиране, трябва да се прави само на 1-2 години и трябва да се извършва от професионалист, освен ако не разполагате с подходящи инструменти и знания.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Топ 4 на най-грубите женски зодии

Топ 5 на зодиите, които лъжат най-много

Паунд - лев. Колко струва един британски паунд към български лев днес, 29 април /валутен калкулатор/

Да си нямате работа с тях: Топ 5 на най-проблемните зодии

Турска лира - лев. Колко струва една турска лира към един български лев днес, 29 април /валутен калкулатор/

Родени с късмет: На тези зодии всичко им се случва с лекота

Какво е истинското име на Марк Твен

Научете най-щастливия ден за всяка зодия от седмицата, 29 април - 5 май

Извън Атина: Кой е най-големият град в Гърция

Къде се намира най-високият водопад в Европа

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com