Колко пъти трябва да втаса тестото за козунака, за да е мек и пухкав

15802
Колко пъти трябва да втаса тестото за козунака, за да е мек и пухкав
Снимка: iStock/Guliver

Приготвянето на пухкав и вкусен козунак на конци е трудоемка задача. Основните съставки са първокласно пшенично брашно, масло, мляко, яйца, захар, мая и сол. Добавките могат да бъдат различни, но в една или друга степен винаги трябва да присъстват в тестеното изделие. Това важи и за подправките - кардамон, карамфил, канела, индийско орехче, ванилия, лимонова кора, шафран, който служи и като подправка, и като жълто багрило. Вярно е, че ароматът на една подправка трябва да преобладава във великденския сладкиш, така че нищо да не заглушава специалния вкус на самото тесто.

Вкусен козунак: тайни, които трябва да знае всяка домакиня

Тестото за козунаци трябва да втаса поне 3 пъти. На всеки етап се въвежда някакъв нов компонент и тези интервали дават възможност на тестото да узрее постепенно. Първо се оставя маята, разтворена с малко мляко или вода и брашно да втаса. Добавя се и малко захар за ускоряване на процеса. След това готовото тесто се оставя да втаса като се оформя на топка. След оформяне на козунаците те също се оставят да втасат, преди да се сложат във фурната.

Готовото тесто е много капризно. Необходимо е стриктно да се спазва температурния режим, да се избягват течения и всякакви температурни промени. Може да поставите тестото в добре затворена фурна да втаса.

Рецепта за перфектния козунак без месене и мая

Естествено, маята - за предпочитане прясна, не суха от торбичка - трябва да е с най-добро качество, брашното - първокласно, сухо и пресято, захарта - фина, рафинирана, а фурната - равномерно гореща (оптимална температура - 180 ° C). Към тестото се добавят много яйца, но не трябва да се окаже нито течно (тогава козунаците ще станат плоски, ще се окажат „тежки“ и бързо ще изсъхнат). Идеалната консистенция е, когато тестото може да се реже, но в същото време не се разтяга зад ножа. Месете тестото възможно най-дълго, докато напълно се отдели от ръцете и масата.

За да сте сигурни, че козунакът ще бухне равномерно, забодете дървено шишче (предварително накиснато във вода) в средата и поставете козунака във фурната. След 1-1,5 часа трябва да извадите шишчето: ако тестото полепне по него, това означава, че козунакът е все още суров. Като цяло времето за печене зависи от размера и може да варира от 1 до 1,5–2 часа. 

Традицията за празнуване на Великден идва от евреите, които свързват този празник с изселването от египетско робство. И първият печен продукт за празника е бил тънък сух плосък хляб, направен от пшенично брашно. С навлизането на християнството традициите се променят. Великден символизира победата на Христос над смъртта. И след това старозаветните безквасни питки на празничната трапеза се заместват с квасен хляб, тъй като Христос в една от притчите сравнява Царството Божие с квас - мая и според гръцкия текст на Евангелието по време на Тайната вечеря той благослови квасен хляб.

Кога се приготвят козунаци за Великден?

 

 

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Трябва ли жената първа да пише съобщение на мъжа?

Как да различаваме любовта от привързаността: съвет на психолог

Как да скриете възрастта си с дрехи: 9 универсални съвета

4 знака, че Вселената иска да стоите далеч от някого, когото обичате

Тествайте себе си: 5 признака на здравословно самочувствие

За какво да говорим: 7 печеливши теми, които са идеални за разговор с всеки

До какви трайни увреждания води връзката с психопат?

Добавете тези 5 храни към менюто си и няма да се познаете в огледалото

Каква е разликата между таранка и каракуда?

Да си нямате работа с тях: Топ 4 на най-зли зодии

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com