Къде се намира "градът на белите момичета" у нас?

16887
Къде се намира "градът на белите момичета" у нас?
Снимка: Ивайло Илиев/Actualno.com

Има един град в България, чието име в буквален превод означава "градът на белите момичета". Всички ние го знаем, но малко знаят каква е историята зад наименованието му. Научете кой е този град и каква е легендата зад неговото име.

Кой е градът на белите момичета в България

Отговорът на този въпрос е Казанлък. Селището има дълга история, но познатата ни история е в рамките на Османската империя. Първоначално го наричали Акче Къзанлар, което произлиза от турския израз - "akçe kızanlar", който буквално означава "бели момичета". След превземането му, султан Мурад I бил посрещнат от местното население. Очевидно между тях били и българските жени, които са впечатлили толкова много султана със своя външен вид, че той решил да даде това име на селището. Във всички османски документи, Казанлък се споменава като Акче Къзанлар, а по-късно - като Акче Къзанлак.

Как Акче Къзанлар става Казанлък

Причината за това е свързана с превземането на града от руските войски. В самата транскрипция на руски, те го отбелязват като Казанлък вместо Акче Къзанлък - буквата "Ъ" е заместена от буквата "А" и така градът приема сегашното си име.

Каква е историята на град Казанлък

На това място е съществувало населено място още от времето на траките. В района са открити гробници на много тракийски владетели. С течение на времето, селището потъва в забвението на времето. През 815 година този район става част от България по времето на хан Омуртаг.

Градът Казанлък, както го познаваме днес, възниква на левия бряг на Старата река. Това става след като османците завладяват града в края на XIV век и разрушават стария му център, който се намира на десния бряг. Заради огромните разрушения, местните жители се налага да се преместят на другия бряг на реката. Казанлък е известен с маслодайната си роза, която процъфтява благодарение на подходящите условия в региона. Тя е донесена по време на османската епоха от Индия и успява да се култивира успешно в район и по този начин дава начало на процъфтяваща индустрия. Градът постепенно се превръща в център на розопроизводството и придобива световна популярност чрез участията си на изложения по целия свят.

Освобождение на Казанлък

По време на Освободителната война, Казанлък се превърна в център на ожесточени боеве между руската и османската армия, които водят до сериозни разрушения в града. След Освобождението, търговците на розово масло нямат възможност да използват големите пазари в Османската империя, което налага преориентация към текстилната промишленост. Този преход води след себе си до създаване на големи предприятия - особено през втората половина на миналия век.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Най-разтърсващото любовно българско стихотворение

Любовен съвет за всяка зодия за 29 април 2024

Таро хороскоп за 29 април 2024

Много мъдра притча за майката, която съсипала сина си с грижите си

Страстната седмица започна: Много силна молитва към нашия Ангел Пазител

Топ 4 на най-грубите женски зодии

Топ 5 на зодиите, които лъжат най-много

Паунд - лев. Колко струва един британски паунд към български лев днес, 29 април /валутен калкулатор/

Да си нямате работа с тях: Топ 5 на най-проблемните зодии

Турска лира - лев. Колко струва една турска лира към един български лев днес, 29 април /валутен калкулатор/

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com