Лечебните свойства за копривата, за които всеки трябва да знае

10640
Лечебните свойства за копривата, за които всеки трябва да знае
Снимка: iStock/Guliver

Копривата е известна на всички. Тя е едно от първите растения, които всяко дете безпогрешно ще разпознае. Мисля, че няма нито един човек, който поне веднъж в живота си да не е усещал нейното изгарящо докосване.

При мускулни болки, радикулит, е полезно да припарите пациента във ваната с копривени метли, попарени с вряща вода. Копривата отдавна се използва за укрепване на косата.

Въпреки очевидните ползи от използването й, има и противопоказания. Копривата увеличава съсирването на кръвта, затова трябва да се използва с повишено внимание от хора, склонни към разширени вени, тромбоза, тромбофлебит и бременни жени.

Листа от коприва са полезни

При приготвянето на лекарствени състави се използват прясно нарязани листа или изсушени. Копривата се събира по време на цъфтежа, започвайки от пролетта и през цялото лято. Майската коприва е особено ценна и има висок витаминен резерв. Сред предимствата й са, че не сгъстява кръвта. Листата се сушат отделно от стъблата, като последните понижават качеството на материала, влияят върху запазването на хлорофила.

Сок от коприва: лечебни свойства

Сокът съдържа всички лечебни съставки на растението в концентрирана форма. Затова през пролетта и през лятото те го използват. Получава се от растителни листа чрез сокоизстисквачка или месомелачка, последвано от изстискване. Сокът се използва за профилактика на организма.

Корени от коприва

Прибирането на корените се извършва през есента. Изкопани и обелени, те се сушат на тавани или на хартия. При продължително излагане на въздух качеството се влошава, така че сухите коренища веднага се поставят в картонени кутии или платнени торби. За лечение се правят отвари и тинктури.

При хронична кашлица опитайте сладко от коприва. Билката се нарязва на ситно и се готви в захарен или меден сироп. Норма на прием: супена лъжица сладко 3 пъти на ден.

Как копривата може да ни бъде полезна при разширени вени

Въпреки неприятното си име, копривата се смята, че носи множество ползи за здравето. Чаят от коприва може да не изглежда като най-прия...

Лекувайте стомашно-чревни заболявания, диария, треска с тинктура, която се приготвя предварително. Смелете 2 супени лъжици корен, изсипете 0,5 литра водка и оставете да се влива в продължение на една седмица.

За лечение са достатъчни 30 капки 3 пъти на ден. Тинктурата помага при ишиас, циреи и болки в ставите.

Коприва за коса

Копривата за косата е много ценна. Това е най-простият и ефективен натурален билков препарат.  Хубаво е, че растението е безплатно и достъпно. След няколкоседмично приложение не само косопадът спира, той става силен и пухкав.

Пърхотът, сърбежът и себореята изчезват, появява се здрав блясък. На вашето внимание се предлагат няколко чудодейни рецепти: За по-добър растеж на косата втрийте сока на младо растение в скалпа. Отварата ще помогне на косата да придобие сила.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Как лесно да познаем чистия мед?

Урок по Лазаруване – какво прави всяка девойка на Лазаровден?

Защо не трябва да се глезите с безплатни бонбони на рецепцията?

Тези жени не могат да носят обувки с висок ток

Пътешествие за вкуса: 5 интернационални ресторанта в София

Как се казва столицата на Шри Ланка

Как се казва столицата на Пакистан

Как да избегнете сълзите, когато режете лук: 8 начина, които трябва да опитате

Защо шоколадът ни прави по-щастливи: 9 изненадващи факта за любимото лакомство

Можете ли да отслабнете по-бързо, като тренирате на празен стомах?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com