Лекар: Не пийте вода, която е била в колата

1326
Лекар: Не пийте вода, която е била в колата
Снимка: IStock

Пиенето на вода, която е била съхранявана в автомобила, може да не е най-добрата идея поради няколко фактора. Въпреки че може да изглежда удобно да разполагате с леснодостъпна вода по време на пътуванията си, съществуват потенциални рискове и съображения, които трябва да се вземат под внимание.

Първо, температурата в автомобила може да се повиши значително, особено в горещи дни или когато е паркиран на пряка слънчева светлина. Това може да доведе до бързо повишаване на температурата на бутилките с вода, съхранявани в автомобила. Високите температури могат да доведат до отделяне на химикали от пластмасовите бутилки във водата, което може да я замърси. Бисфенол А (BPA) и фталати са два примера за химикали, които често се срещат в пластмасовите съдове и които могат да имат неблагоприятни последици за здравето, когато се консумират в големи количества.

Лекар разкри истината за газираната вода

Освен това продължителното излагане на бутилките за вода на топлина може да създаде условия за размножаване на бактерии. Топлата среда в автомобила може да насърчи развитието на бактерии, особено ако бутилките са били отваряни преди това и са влезли в контакт със заобикалящия ги въздух. Консумацията на вода, замърсена с бактерии, може да доведе до различни заболявания, като например стомашно-чревни инфекции.

Друг фактор, който трябва да се вземе под внимание, е възможността водата да застоява. Водата, която е престояла в автомобила за продължителен период от време, може да придобие неприятен вкус или мирис поради абсорбирането на химикали или аромати от околната среда. Тя може също така да загуби освежаващите си качества, което я прави по-малко привлекателна за пиене.

Освен това качеството на водата, използвана за първоначално пълнене на бутилките, може да повлияе на нейната годност за консумация. Ако източникът на вода не е надежден или бутилките се пълнят от неизвестен или нефилтриран кран, водата може да съдържа примеси, като микроорганизми или замърсители, които могат да представляват риск за здравето при поглъщане.

Колко вода трябва да пиете на ден според възрастта си?

За да се гарантира оптимална безопасност и вкус, обикновено се препоръчва да се консумира вода, която е била съхранявана в чисти, подходящи за храна съдове при умерена температура. Ако планирате да носите вода със себе си в колата, препоръчително е да използвате изолирани бутилки от неръждаема стомана или стъкло, тъй като е по-малко вероятно те да отделят вредни химикали или да променят вкуса на водата. Освен това е важно редовно да попълвате запасите си от вода и да ги съхранявате на хладно място, далеч от пряка слънчева светлина.

В крайна сметка, въпреки че може да е изкушаващо да пиете вода, която е била в колата, потенциалните рискове, свързани с повишените температури, отмиването на пластмасата, развитието на бактерии и опасенията за качеството на водата, я правят по-малко предпочитан избор. Винаги е по-добре да дадете приоритет на здравето и благосъстоянието си, като си осигурите достъп до чиста, прясна вода от надеждни източници.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Кога е полезно да се ядат сурови фъстъци и кога не?

Помага ли за отслабване ходенето по 1 час всеки ден?

Това не е съдба: 6 причини, поради които сте се влюбили в мъж, когото едва познавате

17 неща в къщата, които крадат здравето ви ден след ден

Какви рискове крие лаймската болест в напреднала възраст?

5 начина да научите децата си да устояват на трудностите в живота?

Как се избелват кокошите яйца, преди да ги боядисаме

Ако искате яйцата да останат здрави, сложете това в тенджерата

Нов начин за боядисване на великденски яйца на райета

Домашни кюфтета - бухнали отвътре, със златна коричка отвън: Как да си ги сготвим

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com