Любопитни легенди и обичаи за Васильовден

13464
Любопитни легенди и обичаи за Васильовден
Снимка: iStock/Guliver

Васильовден, който празнуваме на 1 януари, е не само празник на носещите името на светеца Василий Велики, но и е познат у нас като нова година на ромите или Банго Васил. В народните представи свети Василий предпазва от зли сили, магии, уроки и душевни заболявания. Помага да надмогнем скръбта и отчаянието. Интересни легенди разказват за произхода на празника и обичаите, традициите, свързани с него, които са повече от любопитни.

Легенда за гъските

Според една от легендите свети Василий е покровител на ромите и техен спасител. Той им изпратил ято гъски, които възседнали. Прелетели на гърбовете им през бурно и опасно море и така светецът спасил живота им.

Легенда за моста

Банго Васил е - ромската нова година

Банго Васил, Банго Васили, Банго Василий (Васильовден), наричан още Василица, е най-големият празник на ромите. Това е ромската Нова го...

Друга легенда разказва за дявола, решил да избие ромите, като ги подмами да минат по рушащ се мост. Появил се обаче Банго Васил, който имал заръка от Бог да бди над ромите. С Божията помощ и помощта на светеца мостът се затворил и животът им бил спасен.

Легенда за спасението

Трета легенда разказва за свети Василий, който скрил момиче и момче роми и така ги спасил от изтребление. Минали години, вдигали се сватби, но нямало смях, щастие и веселба. Светецът завел порасналите момиче и момче да потанцуват и попеят и радостта се завърнала на празниците. Така ромският род бил спасен, защото всички разбрали, че са умели във веселбите и без тях няма танци на празниците.

Интересни обичаи за Банго Васил

  • За празника се приготвя млин с дрянови пъпки – нещо като баницата с късмети, която всички познаваме.
  • Трапезата не може без птица – петел или пуйка със зеле. Така се почитат гъските, които спасили ромите според една от легендите.
  • Несемейните членове на домакинството слагат първото парче от баницата под възглавницата си, за да са пророчески сънищата им и да им се присъни този, за когото ще се омъжат/оженят.
  • Автомобилът или каруцата на семейството трябва да е пълна в тази нощ – със слама, с дърва – за берекет и плодородие, за да не е гладна и празна годината и трапезата.
  • Името на първото животно, родило се след Банго Васил, трябва да е същото като името на първия член на семейството, кихнал в празничната нощ.
  • В Западна България се прави джемаларе – млади мъже с маски, които обикалят по къщите и гонят злото. Биват надарени от стопаните, а игрите, които правят, са повече от любопитни. Две дружини не трябва да се срещат по време на обиколките, за да не настъпят беди.
  • В деня на Банго Васил стопаните бродят из нивите, за да има берекет, да е плодородна годината, да ражда земята и да дават плод дърветата.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Дерматолог разкри дали трябва ли да измиваме косата си два пъти с шампоан

Топ 5 на най-полезните плодове през пролетта (СНИМКИ)

Спрете стареенето: 5 съвета за грижа за косата, които ще ви подмладят с няколко години

Тази притча ще преобърне живота ви

Стихотворение за 26 април 2024

Любовен съвет за всяка зодия за 26 април 2024

Таро съвет за всяка зодия за 26 април 2024

Паунд - лев. Колко струва един британски паунд към български лев днес, 26 април /валутен калкулатор/

Турска лира - лев. Колко струва една турска лира към един български лев днес, 26 април /валутен калкулатор/

Подреждането на детска стая не е лесно: не допускайте грешки

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com