Могат ли заместителите на захар да причинят напълняване?

2522
Могат ли заместителите на захар да причинят напълняване?
Снимка: Pixabay

Замяната на буркана със захар с подсладители може да не е ефективно за регулиране на теглото или дори да има обратен ефект.

Това е новият „тютюн“ на 21 век. Това е начинът, по който специалисти кръстиха захарта, която според тях е една от основните причини за затлъстяването. То вече се превърна в сериозен проблем за общественото здраве: населението със затлъстяване в света достига 641 милиона души. Според СЗО не трябва да се консумират повече от 50 грама на ден, или до 12 чаени лъжички.

Осъзнавайки калоричната стойност на това кристално вещество, обикновено избираме да добавим няколко капки захарин към кафето вместо обичайната доза захар; Ние прибягваме до други продукти, за да подсладим ястията и напитките си, мислейки, че това е най-лекият вариант, но има възможност тези нискокалорични вещества също да ни доведат до напълняване. Това се потвърждава от ново проучване, публикувано в списание Plos One, което показва, че консумацията на нискокалорични подсладители е свързана с по-високо тегло и разпространение и честота на абдоминално затлъстяване.

Според научното списание The Lancet през 2025 г. една пета от световното население ще бъде с наднормено тегло, ако процентът се увеличава със сегашния темп. Когато човек реши да премине на диета, лозунгът е ясен: бурканът със захар се оставя в задната част на шкафа и подсладителите се превръщат в негов естествен заместител, но този инструмент може да не е ефективен за контрол на теглото, предполагат авторите. Според д-р Чи Чиа, съавтор на изследването, това вещество би имало обратен ефект, тъй като „вместо да ни помогне да свалим килограми, може да допринесе за затлъстяване “.

Тези, които консумират изкуствени подсладители, имат по-висок индекс на телесна маса: 2,6 сантиметра повече в коремната обиколка и 37% имат по-високо разпространение на коремното затлъстяване.

Възможно обяснение за това явление може да бъде, че системата за възнаграждение, която храната и напитките произвеждат в мозъка, се променя с използването на тези заместители на захарта, тоест въпреки че продуктите, които ядем, имат по-ниска калорична стойност, ние не се чувстваме сити и хапваме повече. Въпреки че това е една от най-важните хипотези, д-р Чиа посочва, че това е теория, тъй като те са извършили само обсервационно изследване и са необходими нови изследвания, за да се изясни въздействието на тези вещества, "тъй като има важни последици за общественото здраве; наистина трябва да работим повече, за да видим какво се случва."

Несъмнено тази работа добавя нови данни към стар спор между недоброжелатели и защитници на заместителите на захарта. Последната страна, която коментира този въпрос, беше Международната асоциация на подсладителите, която гарантира, че изследването, проведено от изследователи от Националния институт по стареене на Съединените щати, е било само наблюдение и не доказва никаква корелация между консумацията на подсладители и увеличаването на теглото.

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Мразят самотата: Тези зодии винаги са във връзка

5 безполезни продукта, за които редовно харчим много пари

7 съвета за избор на цветове за стените вкъщи

Невероятни: Това е жената с най-красивите очи в света (СНИМКИ)

Причини защо да не гладите спалното си бельо

Съберете цифрите си на раждане и надникнете в бъдещето

Как да се научите да управлявате собствените си сънища: 5 ефективни метода

Могат ли бременните жени да отидат на гробища: какво казват магьосниците и свещениците?

Колко време се варят яйцата за боядисване?

Как се пише: опасност или опастност?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com