Може ли дехидратацията да доведе до появата на мазнини по корема?

968
Може ли дехидратацията да доведе до появата на мазнини по корема?
Снимка: iStock

Дехидратацията настъпва, когато количеството вода, което се отделя от организма, е по-голямо от количеството, което се приема, и е една от основните причини за увеличаване на теглото. Дехидратацията влияе на способността на организма да изгаря мазнините, насърчава прекомерната консумация на калории и забавя метаболизма. Това води до натрупване на излишни мазнини в тялото, включително в областта на стомаха.

Мляко при дехидратация - добро решение ли е? 

ЗНАЧЕНИЕ НА ВОДАТА

Почти две трети от човешкото тяло е съставено от вода, а водата действа като естествен потискащ апетита фактор. Тя също така помага за регулирането на метаболизма ви. В проучване от 2003 г. скоростта на метаболизма се увеличава с 30 % след изпиването на 2 чаши вода. Когато се дехидратирате, метаболизмът ви се забавя, което се отразява на начина, по който тялото ви изгаря мазнините. Тялото ви приема жаждата за глад, което води до повишена консумация на калории. Това може да доведе до натрупване на упорити мазнини около стомаха, които е трудно да се свалят.

ФУНКЦИЯ НА БЪБРЕЦИТЕ И ЧЕРНИЯ ДРОБ

Когато организмът ви е лишен от вода, се засяга способността на бъбреците да пречистват кръвта. Стресът върху бъбреците води до стрес на черния дроб, което му пречи да метаболизира мазнините толкова бързо и ефективно, колкото би трябвало. В резултат на това метаболизмът се забавя, за да се пести вода, което води до увеличаване на теглото и може да допринесе за появата на коремни мазнини.

Лекари: Предозирането с вода може да е опасно за живота

УПРАЖНЕНИЯ И ИЗПОТЯВАНЕ

Редовните физически упражнения са един от най-ефективните начини за отслабване, но ако не хидратирате тялото си след тренировка, това може да има вреден ефект. Упражненията карат тялото да губи вода чрез потта и е важно да замените изгубената вода, за да избегнете дехидратация.

Според проучване, заместването на течностите след тренировка може да се постигне чрез пиене на много вода заедно с храна, която осигурява значително количество електролити. Пиенето на вода по време на тренировка помага за хидратирането на организма и ви дава повече енергия, като поддържа метаболизма ви да работи ефективно и да изгаря мазнините на оптимално ниво.

ЕНЕРГИЙНИ НИВА И ХОРМОНИ

Дехидратацията води до намаляване на енергийните нива и до повишена умора, което затруднява активността. Тя също така намалява нивата на тестостерон, което води до увеличаване на коремните мазнини. Производството на инсулин се увеличава по време на дехидратация, което води до натрупване на мазнини в тялото. Пиенето на много вода противодейства на тези ефекти.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Защо 6-ти май е ден на Българската армия?

Да бягаш маратон и да дегустираш 25 вида вино? Абсолютно е възможно (ВИДЕО)

Какво се прави на Гергьовден за късмет през цялата година?

Болят ли ви ставите? Тези храни или напитки може да са виновни затова.

От кои храни да се откажем, за да имаме хубава кожа?

В това незабележимо растение се крие голяма лечебна сила

Как да накараме срамежливия човек да се отпусне?

Колко калории се изгарят по време на сън?

Великден 2024: Най-силните молитви за здраве, изцеление и защита

Как да запазите лимоните свежи за по-дълго време?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com