Лекари: Предозирането с вода може да е опасно за живота

4727
Лекари: Предозирането с вода може да е опасно за живота
Снимка: https://pixabay.com

Лекари и специалисти по хранене алармират на всяка крачка за дехидратация и други странични ефекти от снабдяването на организма с твърде малко течности. Малко се говори обаче за вредните последици от пиенето на твърде много вода. Оказва се, че то води до водна интоксикация, която, ако се открие твърде късно, е свързана с появата на множество усложнения и в крайни случаи дори е причина за смърт. Как можете ефективно да разпознаете, че пиете твърде много вода? 

Оптимална хидратация на организма

Индивидуалната потребност от вода е тясно свързана с няколко основни фактора. Те включват преди всичко възраст, пол, здравословно състояние, телесно тегло, начин на живот.

Общоприетите и препоръчани от лекарите и специалистите по хранене норми са:

1. 2 литра (8 чаши) - за жени,

2. 2,5 литра (10 чаши) - за мъже.

3. Малките деца до тригодишна възраст трябва да приемат около един литър вода на ден. 

Добре е да се има предвид, че обикновената вода не е единствената напитка, която влияе върху крайното ниво на водата в организма. Хидратацията се влияе и от вида на приеманата храна.
Научете как ефективно да разпознаете, че снабдявате организма си с излишна вода.

Първи симптоми на предозиране с вода

Предозиране с вода се появява, когато организмът е снабден с твърде много течности за кратко време. Това води до невъзможност на бъбреците да ги филтрират редовно. 
Поддържането на водно-електролитния баланс на организма е от основно значение за правилното му функциониране. Предозирането на вода е лесно да се разпознае в ранен етап, въпреки че често се бърка с дехидратация. Сред най-често срещаните симптоми са: гадене, повръщане, главоболие, липса на апетит, подуване на ръцете и краката, сънливост, засилени мускулни крампи, диария, повишена честота на уриниране, постоянна умора, проблеми с концентрацията и паметта, повишено кръвно налягане.

Също така прекомерният прием на вода, без да се чувствате жадни, може да бъде причина за безпокойство. Ако забележите някой от тези симптоми, незабавно се обърнете към Вашия лекар. Специалистът ще помогне да се провери количеството на консумираните през деня течности и така да се избегне опасността.

Сигнали за отравяне с вода

Проучвания показват, че здравият човек уринира 6 до 8 пъти дневно. Изтичането на урина повече от 10 пъти на ден може да е признак за отравяне с вода. 

Въпреки че сте физически активни и се грижите за здравословно и балансирано хранене, показателят за теглото ви показва няколко излишни килограма? Причината може да се крие в приемането на твърде много течности, което създава отоци по крайниците и лицето.

Все по-често ли забелязвате странни оцветявания по краката, ръцете и устните си? Ако дерматологичната причина за кожните промени е изключена, струва си да разгледате честотата на приема на вода. Прекалената хидратация води до намаляване на електролитите. Техният недостиг влошава здравето, води до припадък и болезнени мускулни крампи.

Уморените бъбреци често не са в състояние да филтрират големи количества вода. Тежката им работа предизвиква признаци, които наподобяват умора, липса на енергия и дори депресия. Посягането към чаша вода, без ясно да усещаме жажда, ни излага на риск от отравяне. Принудителното пиене не е добър навик. Струва си да запомните, че тялото знае кога да изпрати сигнал, че е време да попълни запасите си от течности.

Може ли да препиете с... вода?

Водата е жизненоважна, а осигуряването на необходимите дневни количества е от ключово значение за здравето, красотата и еластичността н...

Причини и усложнения

Защо организмът ни не може да се справи с предоставените излишни течности? 
При хората, които се борят с проводимостта, кръвта е прекомерно разредена. Броят на червените кръвни телца рязко спада. Концентрацията на натрий и хлорид - компоненти, необходими за функционирането на организма, също намалява.

Ако концентрацията падне под 135 mmol/l, настъпва т.нар. хипонатриемия. Нарушава се водно-електролитното и киселинно-алкалното равновесие. Калият регулира мускулното напрежение и влияе върху нормалното провеждане на импулсите в нервните клетки. Натрият е отговорен за задържането на вода в организма и участва в преноса на захари и аминокиселини.

Дефицитът им е изключително опасен за здравето. Вследствие на хипонатриемия клетките започват да се подуват, което увеличава общото тегло на човека. Крайните случаи водят до мозъчен оток, който води до смърт.

Източник: MedicalNewsToday

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЗДРАВЕ:

Кафе с мляко - как е правилно да се пие

10+ МАЛКИ ТАЙНИ да свалим кръвното у дома БЕЗ ХАПЧЕТА

3 съставки, които ще направят почти всяко ястие полезно за сърцето

При какви заболявания НЕ трябва да се яде кашкавал

Тормоз от магнитни бури - Тактиките да се справите с тях

Може ли чаша топла вода сутрин да предотврати хроничен запек?

Какво ще се случи с тялото ви, ако пиете редовно жасминов чай?

Колко зеленчуци трябва да се ядат на ден

5 подправки, които трябва да сложите в кафето за плосък корем

Отрицателни последици: Какво се случва, ако не ядете мазнини

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com