Може ли лакът за нокти да е вреден за здравето?

7743
Може ли лакът за нокти да е вреден за здравето?
Снимка: picjumbo_com / Pixabay

Маникюрът е неизменна част от съвременната визия на поддържаните дами. Текстурите, цветовете, формата на ноктите се променя, но лакът остава задължителен за привлекателен вид на ноктите. Част от дамите не прекарват и ден с „голи“ нокти, а други посещават редовно салоните за гел лак и декорации върху маникюра си. Какво съдържат обаче лаковете и могат ли да застрашат вашето здраве?

Ето какво е мнението на училището по медицина в Харвард. Проучванията показват, че химикалите в лака за нокти могат да се абсорбират в тялото, но точното количество на усвояване и дали е достатъчно, за да има трайни отрицателни последици за здравето, не са добре установени. И все пак как лакът може да вреди, доколкото е известно, и какво да направите, за да минимизирате опасността?

Как да премахнем лака за нокти, без да се цапаме?

Всяка дама е наясно за досадното премахване на лака за нокти. Някои видове лакове могат да се премахнат лесно, докато други зацапват мн...

Обикновен лак за нокти

Това е лакът, който познаваме от десетилетия и който нанасяме сами в домашни условия. Той не се нуждае от печене, сваля се лесно с обикновен лакочистител и не уврежда особено нокътната плочка особено ако поставите основа, с която ще си спестите оцветяването ѝ. Бързото премахване с лакочистител дори без съдържание на ацетон също е щадящо към кожата на пръстите ви и към ноктите ви. Основната опасност при тези лакове идва от състава им и по специално проблем могат да създадат неизвестните марки, които са  без контрол на производството. Различни съставки могат да причинят проблеми с кожата, ноктите, алергии и дори да бъдат токсични. Дерматолозите съветват да избирате висококачествени лакове за нокти от брандове, чието производство подлежи на контрол, за да бъдете спокойни за здравето си.

Още по-добро решение е да купувате лак за нокти, които не съдържа потенциално опасни съставки като формалдехид, формалдехидна смола и камфор. Формалдехидът е консервант, който е признат от Националния институт по рака като вещество, потенциално опасно за причиняване на  онкологични проблеми. Също така е сред най-често срещаните вещества, които причиняват алергичен контактен дерматит. Формалдехидната смола също може да причини алергичен контактен дерматит.  Цена на лакове без формалдехид и други вредни съставки е по-висока и съответно те не са достъпни за дамите със скромни доходи, но ако може да си ги позволите, винаги ги предпочитайте. По-ниското съдържание на химикали означава по-малък риск. Тези лакове също се нанасят и отстраняват лесно в домашни условия с лакочистител с или без ацетон.

Грижете се и за кожичките около ноктите си, не ги режете, за да не си причините инфекция. Всичко това заедно минимизира рисковете и ви помага да останете здрави, докато впечатлявате с визията си.

 

6 приложения на безцветния лак за нокти, които ще ви изненадат

Всяка дама знае, че може да разчита на безцветния лак за нокти, за да фиксира бримката на чорапогащника си. Но оказва се, че този козме...

Гел лак за нокти

Този тип лакове (независимо дали са за домашна, или за професионална употреба) подлежат на изпичане с УВ лампа и това създава основния риск. УЛ лъчите причиняват рак на кожата, както е известно. Това налага да предприемате мерки за предпазването ѝ. Нанасяйте върху ръцете си слънцезащитен крем, преди да печете лака си за нокти. Може да замените и УВ лампата с ЛЕД лампа, но все пак имайте предвид, че тя също може да излъчва малко УВ светлина.

Друг проблем при този лак е свързан с необходимостта от агресивен лакочистител, полиране и агресивни процедури за премахването му. Това може да увреди нокътната плочка трайно.

Трета опасност предизвикват съставките, в които също има химикали. Избирайте отново лакове с намалено съдържание на химикали и вредни вещества.

Не е за пренебрегване и опасността от самия салон. Ако хигиената в салона е недостатъчна, процедурата може да доведе до гъбички, инфекции и зарази. За да се предпазите, избирайте внимателно салона, предпочитайте ЛЕД лампи и лакове с по-малко химикали и използвате гел лак само за по-специални моменти, а не като непрекъснат избор на лак за ежедневието.

6 начина да изсушим лака за нокти по-бързо

Изсъхването на някои лакове за нокти отнема много време. За щастие ние знаем няколко начина да направите своя нов маникюр само за някол...

 

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Извън Атина: Кой е най-големият град в Гърция

Къде се намира най-високият водопад в Европа

Топ 5 на най-красивите места в Европа през пролетта

Кой е най-големият полуостров в света

Тези 3 цвята никога не трябва да се използват за боядисване на яйца за Великден

В коя държава е най-голямото пристанище в Европа

Не хвърляйте старото великденско яйце - ето за какво се ползва

Тези 6 храни съкращават живота

Как трябва да се грижи за себе си жена след 35 години, за да запази младостта си

Може ли тази толкова известна добавка да ни помогне да отслабнем?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com