Най-честите причини косата да се омазнява и как да се справим с това

8324
Най-честите причини косата да се омазнява и как да се справим с това
Снимка: iStock/Guliver

Омазняването на косата причинява истински дискомфорт особено при жените. Те се чувстват принудени да измиват косата си все по-често, което обаче не е полезно за здравината на космите и състоянието на скалпа. Има няколко причини, които най-вероятно не осъзнаваме, че пораждат проблем с прекомереното омазняване. Нека видим кои са най-честите и как да ги предотвратим, за да нормализираме производството на себум. 

Често стягате косата си

Как да се отървем от белите коси

От къде идва побеляването на косата, кои са основните причини и как да забавим процеса? Ето какво всъщност се случва с нас и каква е п...

Косата не бива да се опъва и стяга твърде често и продължително, тъй като по този начин себумът се натрупва в по-големи количества под корените. Прическите, които изглаждат косата, я правят по-малко издръжлива и се омазнява по-бързо. И така вместо с конската опашка да скрием омазняването, ние всъщност предизвикаме повече от него. Редуцирайте правенето на подобен тип прически.

Не изплаквате косата със студена вода

Твърде горещата вода не е подходяща за косата, въпреки че тя отпушва порите и премахва мръсотията. Тя обаче може да навреди на косата, като измие себума и доведе до изсушаване на скалпа, което причинява пърхот и повече омазняване. Вместо това, преминете към измиване с по-хладка вода на шампоана и балсама, след което затворете порите със студена вода.

Не използвате правилната козметика

На първо място трябва да определим типа скалп и коса, която имаме и какви проблеми борим, за да изберем правилната грижа за косата. Специалистите съветват да избягвате продукти, предназначени за суха или повредена коса, тъй като съставките я утежняват и я правят да изглежда видимо по-мазна.

Никога не правете това със сешоара, ще съсипете косата си

Косата изисква внимателни и редовни грижи, както и качествено третиране, ако искаме да я запазим здрава и добре изглеждаща. За съжалени...

Пипате косата си твърде често

Ако искате косата ви да не се омазнява толкова бързо, сведете докосването й до минимум – както с четки и други предмети, така и с ръцете. Колкото повече я пипате, толкова по-бързо ще се омазни тя.

Повишени нива на стрес

Сресът влияе изключително много на всяка част от организма ни, включително и на състоянието на косата. Кортизолът, произвеждан от прекомерен стрес, води до увеличаване отделянето на себум и следователно косата ни ще се омазнява много по-бързо. Стресът също може да е причина и за появата на пърхот. Използвайте правилните продукти и се опитайте да намалите стреса в ежедневието си.

Къпете се твърде често

Как косата ви да изглежда по-плътна?

Гъстата здрава коса е мечтата на онези момичета, които природата е надарила с тънка такава. Плътността на косата се определя на ниво ге...

Както вече споменахме, честото измиване на косата не е никак полезно за здравината й. Постепенно намалете броя на измиванията на седмица и използвайте продукти, които не изсушават скалпа, за да не предизвикате прекомерено производство на себум. 

Понякога просто така работи тялото ви

Не винаги причината се крие в нещата, които правите. Някои хора просто са родени със склонност към омазняване както на косата, така и на кожата. Ако обаче състоянието ви ви притеснява, посетете дерматолог.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Алергия към гел лак: какво да правя?

5 достъпни за всеки билки за духовно пречистване и защита от негативност

Контролирайте гнева си! Само осем минути гняв могат да ви струват живота

8 отровни растения, които не бива да държите у дома

Ако искате да живеете до 100 години, яжте тези три храни

Бързо ги изтрийте от ума си: Тези 6 мисли пречат на щастливия ви живот

Парите идват от всички страни: Две зодии, които ще забогатеят до юли

Ако сте родени на едно от тези числа, трябва да изчистите кармата си

С този цвят на дрехите всяка дама ще плени мъжа на мечтите си

Тези 6 стайни растения тайно ще излекуват болестите ви

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com