Най-добрите билки за черния дроб

34722
Най-добрите билки за черния дроб
Снимка: Thanasis Papazacharias / Pixabay

Черният дроб е един от най-важните органи в тялото ни. Неслучайно го наричат естествен филтър, тъй като той филтрира кръвта, улавяйки токсини и другите вредни примеси, за да ги елиминира от организма.

След като черният дроб детоксикира тялото по естествен път вероятно вече си задавате въпроса защо трябва да приемате добавки за неговата детоксикация, пише eatthis.com.

В известна степен имате право. Но при наличието на чернодробно заболяване или друг вид здравословен проблем, свързан с черния дроб, възможно е да имате нужда от допълнителни хранителни вещества.

Ето кои са четирите естествени добавки, за които е научно доказано, че подпомагат за възстановяването на чернодробните клетки и за подобряване на цялостната функция на органа.

Но преди да ги включите в режима си, не забравяйте първо да се консултирате с вашия лекар. 

1. Екстракт от бял трън

Екстракт от бял трън (билката е известна още като магарешки бодил) е един от най-популярните добавки за здравето на черния дроб.

Нейните свойства се дължат на веществото силимарин, за което е доказано чрез лабораторни изследвания, че помага за намаляване на възпалението, регенерира чернодробните тъкани и предпазва чернодробните клетки от увреждане.

Екстрактът може да е изключително ефективен като допълнителна терапия за тези, които страдат от алкохолно чернодробно заболяване, неалкохолно мастно чернодробно заболяване (NAFLD), хепатит и дори рак.

Тъй като екстрактът от бял трън действа като антиоксидант, се смята, че той намалява щетите, които свободните радикали нанасят на черния дроб, след като органът метаболизира токсичните вещества.

2. Корен от глухарче

Неслучайно той е наричан "тоник за черния дроб". Изследванията доказват, че растението има способността да увеличава притока на жлъчка - това е важна течност, която черният дроб произвежда, за да подпомогне храносмилането.

Какво се случва с черния ни дроб, когато пием бира?

Голяма част от любителите на алкохола обичат да консумират бира. Въпреки дехидратиращите свойства на алкохола, бирата винаги действа ос...

Резултатите от проучване от 2017 г. предполагат, че полизахаридите (вид въглехидрати) в глухарчето могат да спомогнат за поддържане на функцията на черния дроб чрез насърчаване на детоксикацията. И все пак са необходими повече изследвания, отбелязва още изданието.

3. Листа от артишок

Артишокът може да предпази черния дроб от увреждане. Някои изследвания, проведени върху животни, показват, че добавките от неговите листа могат да помогнат за регенерирането на чернодробните клетки, които са били увредени.

В допълнение, проучвания при хора с неалкохолно чернодробно заболяване показват, че добавката намалява маркерите за увреждане на черния дроб в сравнение с тези, които са приемали плацебо. Все пак клиничните ползи от тази билка не са напълно уточнени.

4. Корен от женско биле

Учени изясниха ползата от кафето за организма

Учени от университетите в Саутхемптън и Единбург са открили ползите от кафето за организма. Според тях употребата на любимата ободрител...

Коренът от женско биле съдържа активно съединение, наречено глициризинова киселина, което може да помогне за намаляване на възпалението в черния дроб и дори за регенерирането на увредените чернодробни клетки.

Клинично проучване, проведено през 2012 г., включващо малко под 400 души с хроничен хепатит С, установява, че ежеседмичните инжекции с глициризинова киселина намаляват симптомите. Но са необходими повече доказателства, преди да се направят някакви заключения относно способността на корена от женско биле да предотвратява или лекува чернодробно заболяване.

Важно: Статията е единствено с информативен характер и предоставената в нея информация не може да замести консултацията с лекар, както и да се използва за самодиагностика или самоличение!

Преди да започнете прием на билки или добавки, задължително се консултирайте с лекар!

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Партньорът ви ще е доволен: За да подобрите сексуалния си живот, трябва да подобрите храненето си

Как да не се ядосваме, ако ни обидят?

Най-красивите места в Испания

Колега или колежка – кое е правилното?

Кога започват да излизат кърлежите

Митовете за кърлежите: Могат ли да скачат или да летят?

Яденето на твърде много захар причинява ли диабет?

Как да варим картофите, така че винаги да стават меки

7 съвета, които можете да следвате, за да запазите яйцата си свежи дълго време

Как да варим яйцата, за да се белят най-лесно

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com