Най-грубите грешки при грижа за кожата есенно време

4859
Най-грубите грешки при грижа за кожата есенно време
Снимка: Pexels

Смяната на сезоните влияе както на настроението ни, така и на кожата и косата. Кожата се дехидратира, появяват се пигментации от отминалото лято, имаме разширени пори.. И в такива ситуации трябва да знаем как правилно да подходим и да се погрижим за състоянието на кожата ни. Ето и чести груби грешки, които допускаме в ежедневната грижа:

Спирате да използвате слънцезащита

Лицето и кожата ни не трябва да се защитават от слънчевите лъчи само през най-горещите дни или когато сме на море, а напротив – слънцезащитата се ползва по всяко време, ако искаме да се предпазим от пигментации и нежелани бръчки. 

Не избирате подходящ крем

Най-важната стъпка преди да изберете козметиката си е да определите правилно типа ви кожа. Но в случая каквато и да е кожата ви, тя има нужда от хидратиране и подхранване. По-тежките подхранващи кремове може да оставите за зимата, но задължително използвайте лек хидратиращ крем по всяко време, особено през есента. Иначе кожата ви може да стане твърде суха, да се лющи и да се появи неприятно „стягащо“ чувство.

Използвате продукти с агресивни съставки

Както знаем, киселините и ретинолът не се препоръчват за употреба през лятото, тъй като са доста агресивни и при контакт със слънчевите лъчи могат да причинят пигментации. За по-сигурно, тях ги оставете за зимата. В началото на есента е добре да включите в рутината си козметика с хиалуронова киселина, серамиди, центела азиатика. Може дори да използвате серуми с пептиди, които помагат за борбата с мимическите бръчици.

Неправилни и агресивни почистващи продукти

Една от най-осезаемите грешки в грижата за кожата са продукти, които имат голям опъващ и „стържещ“ ефект. Това означава, че те са твърде агресивни, могат да изсушат кожата ви и да нарушат кожната бариера.  Такива продукти най-често за измивните гелове и пяни на алкохолна основа, както и тонерите.

Не приемате витамини

Може дори да си направите изследвания, за да определите заедно с вашия лекар от прием на кои витамини имате нужда. През есента те са важни за укрепването на здравето, състоянието на косата, кожата и ноктите. Може да си ги набавяте като започнете да се храните здравословно и консумирате храни, богати на витамините A, B, C, D и E. Важни са и омега-3 мастните киселини, които можете да намерите в храни като риба, авокадо, кедрови ядки, ленено семе и др.

Взимате си горещ душ

Колкото по-студено става навън, толкова по-топли стават душовете ни. Но не трябва да прекаляваме с тях, защото те, заедно със сухия въздух ни лишават от влагата в кожата – тя спира да отделя естествения себум и кожата се пресушава, като е склонна и към появата на бръчки. Препоръчваме ви да не се къпете с гореща вода за по-дълго от 15 мин дневно.

През есента заложете на овлажняващи и регенериращи продукти за кожата. Може да се възползвате от времето и да си направите и някоя пилинг процедура.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Ябълка през нощта: добре или зле?

„Лазаре, стани“ – какво се случва с Лазар след възкресяването му?

Как да излезем от Великия пост, без да навредим на здравето си: 10 правила

Какво се прави в църквата на Цветница?

Дерматолог разкри дали трябва ли да измиваме косата си два пъти с шампоан

Топ 5 на най-полезните плодове през пролетта (СНИМКИ)

Спрете стареенето: 5 съвета за грижа за косата, които ще ви подмладят с няколко години

Тази притча ще преобърне живота ви

Стихотворение за 26 април 2024

Любовен съвет за всяка зодия за 26 април 2024

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com