Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Никога не пийте вода по това време на деня

24 август 2021, 12:15 часа

Оказва се, че не само количеството вода, което пием на ден е важно, но и времето, в което я консумираме. 

Според някои експерти е необходимо ежедневно да изпиваме по 2 литра вода. Други се придържат към версията, че 1,5 литра са достатъчни. А трети са напълно убедени, че количеството вода трябва да се изчисли индивидуално според телесното тегло - около 30 мл на килограм тегло.

Но дори и правилно дозирана водата може да навреди и на напълно здрав човек, ако я пие в неподходящ момент.

По кое време на деня не трябва да се пие вода?

Пиенето на вода преди лягане може да има отрицателен ефект върху организма. Освен това, колкото по-голямо е изпитото количество, толкова по-голяма е вредата, нанесена на тялото.

Това предупреждение важи най-вече за тези, които обичат да ядат солени храни на вечеря.

Как пиенето на вода преди лягане вреди на организма?

Хората, които пият вода преди лягане, много често се събуждат с подуване по лицето и торбички под очите.

В допълнение това става причината и за често събуждане - препълненият пикочен мехур определено ще ви попречи да спите спокойно. Всичко това често води до проблеми в работата на бъбреците поради прекомерен стрес върху тях, както и до смущения в дейността на пикочния мехур.

В резултат на сутринта ще чувствате слабост и умора и определено денят ви няма да е особено ползотворен. Всичко това се дължи на липсата на сън, предизвикана от честите позиви за уриниране през нощта. Имайте предвид, че смущенията в съня често водят до здравословни проблеми, като нарушения на нервната система и наддаване на тегло.

Според лекарите последният прием на вода вечерта трябва да е около три часа преди планираното лягане. През този период тялото ще има възможността да преработи приетата течност и да я изхвърли от тялото. Това се отнася не само за чистата вода, но и за чая и другите напитки.

Таня Станоева
Таня Станоева Отговорен редактор
Новините днес