Остаряването на имунната система може да се забави - ето как

6464
Остаряването на имунната система може да се забави - ето как
Снимка: Pixabay

Имунната система получи неочаквана роля в разгара на пандемията от COVID -19. И това не е случайно. Тази сложна мрежа от клетки, тъкани и органи е основното оръжие, с което тялото ни трябва да се защити срещу SARS-CoV-2, новия коронавирус, който причинява това заболяване, съобщава Би Би Си.

Както всяка друга част на тялото, имунната система старее с годините, оставяйки ни по-уязвими към инфекции, рак и всякакви заболявания.

Това е една от причините, в допълнение към разпространението на вече съществуващи заболявания, защо хората на възраст над 65 години са изложени на по-голям риск от заразяване с COVID и развитие на по-вирулентна форма на заболяването.

Възрастта на имунната система обаче не съвпада непременно с хронологичната възраст. И с напредването на възрастта това несъответствие може да стане още по-широко.

"Може да има хора, които хронологично са на 80 години и имат имунна система, която прилича на 62-годишен човек. Или точно обратното: 60-годишен човек, чиято имунна система прилича на тази на човек на много по-напреднала възраст", обяснява за Би Би Си Мундо Шай-Шен Ор , имунолог от Израелския технологичен институт „Technion“, предава БГНЕС.

Интересното е освен това, че можем да забавим стареенето (или евентуално да обърнем възрастта ), като следваме серия от прости стъпки.

Но преди да видим как да го постигнем, нека си припомним как работи, как и какво се влошава с възрастта.

По-малко В и Т клетки

Имунната система има две рамена, всяка от които е съставена от различни видове клетки.

От една страна, има така наречената вродена реакция, която е първата защитна линия, която се активира почти веднага, когато открие присъствието на чужд организъм.

Този отговор съдържа "неутрофили, които основно атакуват бактерии; моноцити, които помагат за организирането на имунната система, предупреждавайки други имунни клетки, че има инфекция, а след това има NKs (или клетки убийци), чиято работа е да се борят с вирусите и рака. Тези три вида клетки не работят толкова добре, когато остареем ", обяснява Джанет Лорд, директор на Института по възпаления и стареене в университета в Бирмингам, Великобритания.

От друга страна, има адаптивен отговор, съставен от Т и В лимфоцити, които се борят със специфичен патоген. Този отговор отнема няколко дни, за да започне, но след като го направи, той ще запомни патогена за в бъдеще и ще се бори, ако се появи отново.

Как работи нашата имунна система и как се бори с коронавируса

„С напредването на възрастта правите по-малко нови лимфоцити, които са ви необходими за борба с нова инфекция като SARS-CoV-2“, казва Лорд.

„И дори тези, които тялото ви е създало в миналото за борба с друга инфекция, също не работят много добре“, добавя тя.

Тоест, стареенето причинява спад във всички функции на имунната система.

Вроденият отговор произвежда малко повече клетки, но те не работят добре, а адаптивният отговор произвежда по-малко В лимфоцити (които се образуват в костния мозък и са отговорни за производството на антитела) и по-малко Т лимфоцити (които се произвеждат в тимуса и идентифицират и убиват патогени или заразени клетки).

Намаляването на Т-клетките се дължи на факта, че "тимусът започва да се свива на 20-годишна възраст. Той става все по-малък и по-малък и когато достигнете 65 или 70 години, остават само 3% от него (в тялото) "казва Лорд.

Загубата на клетки, които съхраняват паметта на патогените, ни кара да губим не само способността да реагираме на инфекция с напредването на възрастта, но и ваксините, които ги предотвратяват.

В случая с грипната ваксина например „40% от възрастните на 65 и повече години не генерират отговор на ваксината“, казва Шен-Ор.

Друг проблем е, че възрастта генерира повече възпаление в кръвта и тъканите, нещо, което на английски е известно като възпаление (комбинация от думите възпаление и стареене, стареене).

„Освен че не работят оптимално, клетките на имунната система са склонни да причиняват възпаление, което води до множество заболявания“, обяснява Лорд.

Всички тези промени, които се случват с напредването на възрастта, „ни затрудняват да се възстановим от инфекция или нараняване и че някои инфекции могат да станат хронични“, казва Енкарнасион Монтесино, изследовател от университета на Калифорния, в САЩ.

"Инфекциите, които са били под контрол, могат да се появят отново (като херпес зостер или туберкулоза), повишават чувствителността към нови патогени (грип, пневмония) и честотата на рака", добавя тя.

Не винаги е въпрос на възраст

Въпреки че с напредването на годините всички ние страдаме от влошаване, чиято траектория е предвидима, това, което варира изключително много, е скоростта, с която всеки индивид го прави, повлиян от генетиката, но също така и до голяма степен от начина на живот .

Доскоро не беше възможно да се определи имунната възраст, но разследванията на Шен-Ор и неговия екип, в сътрудничество със Станфордския университет в САЩ, успяха да създадат метод за получаване на тази информация, от решаващо значение за успешното лечение.

„Анализирайки състава на 18 клетъчни типа на имунната система и експресията на гени в кръвна проба, можем да установим на какъв етап от процеса на стареене е имунната система на човек“, обяснява Шен-Ор.

Промяната в скоростта на процеса на влошаване също е свързана с разликата между половете.

„Докато двата пола стареят, поради специфичните ефекти на половите хормони, някои от параметрите стареят с различна честота при мъжете и жените“, казва Монтесино.

Например при жените „менопаузата предизвиква изравняване на защитните ефекти на естрогена“.

Добрата новина, както споменахме в началото, е, че процесът на стареене може да се забави.

Учени установиха, че коронавирусът остава в имунната памет 8 месеца

Австралийски учени откриха, че преболедувалите от коронавирус запазват имунна памет за патогена до 8 месеца след заразяването, се казва...

Ключът е да останете физически активни: „Днес седенето дълго време е за тялото това, което беше пушенето преди“, обяснява Лорд, сравнявайки го с този навик, от който много хора вече са се отказали.

„При проучвания с хора, които са били активни от малки до големи - велосипедисти до 80 години, които продължават да правят по 100 км или 150 км на седмица - резултатите са невероятни“, казва Лорд.

Седенето на твърде много часове е лошо, казва Господ.

"Те имат много Т клетки и тимусът не се е свил."

"В друго проучване, което проследява броя на стъпките на ден, те откриват, че ако направите 10 000, вашите неутрофили изглеждат като 20-годишен."

„Мислех, че тази цифра е изобретение на хората, които продават устройства, за да ги измерват, но когато направихме проучването, бях напълно изненадан“, признава Лорд.

Д-р Севдалин Куцаров: Спорно е колко траен е имунитетът след COVID-19 (ВИДЕО)

Затварянето е част от инструментариума за управление на една такава здравна криза. Целта на този локдаун е да бъдат ограничени контакти...

Какво представляват Т клетките и как те осигуряват скрит имунитет срещу covid-19?

Всичко зависи от физическото състояние, от което човек започва, но в основата си прави прости упражнения като изправяне на пръсти, изкачване на стълби и повдигане на малки тежести с ръце, ако човек е по-възрастен или не е в добро физическо състояние или да прави енергични упражнения за кратки периоди от време, ако е във форма.

"Просто направете нещо. Всичко, което можете да направите, помага."

Обратно в миналото

Едно е да забавите скоростта на стареене, а друго да обърнете процеса.

Възможно ли е?

Катя от "Ритон" сподели уникална рецепта за силен имунитет

Катя от емблематичния дует "Ритон" даде идея на своите последователи във Facebook как да подсилят имунитета си по време на пандемията с...

Анализите, проведени от изследователя от Бирмингам и нейния екип, не са фокусирани върху това, но Лорд отбелязва, че малко проучване (с 12 участника), публикувано миналата година, за първи път показва, че даването на три различни лекарства може да обърне имунна възраст и биологична възраст за 2 години.

Едно от проучванията в Бирмингам показа, че по-възрастните колоездачи, които все още са активни, имат имунна система на по-млад човек.

Шен-Ор споменава проучване върху лекарство, по което той и екипът му работят, но чиито резултати все още не са публикувани, което също показва, че е възможен обрат.

„Видяхме намаляване (в имунната възраст), но все още не знаем дали това ще се запази за постоянно“, казва той.

Но спирането на влошаването е повече от важна стъпка.

Други фактори, които могат да помогнат в това отношение, са разнообразната диета, богата на фибри, с ферментирали храни и малко червено месо, за да се поддържа здравето на чревната микробиота (област на изследване, която все още е в ранна детска възраст) и оптимален сън на около 6 1/2 часа или 7. / БГНЕС

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Ябълка през нощта: добре или зле?

„Лазаре, стани“ – какво се случва с Лазар след възкресяването му?

Как да излезем от Великия пост, без да навредим на здравето си: 10 правила

Какво се прави в църквата на Цветница?

Дерматолог разкри дали трябва ли да измиваме косата си два пъти с шампоан

Топ 5 на най-полезните плодове през пролетта (СНИМКИ)

Спрете стареенето: 5 съвета за грижа за косата, които ще ви подмладят с няколко години

Тази притча ще преобърне живота ви

Стихотворение за 26 април 2024

Любовен съвет за всяка зодия за 26 април 2024

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com