Отказът от ежедневен навик ще облекчи проблемите с щитовидната жлеза

17748
Отказът от ежедневен навик ще облекчи проблемите с щитовидната жлеза
Снимка: iStock/Guliver

Мнозина не могат да си представят събуждането без чаша силно кафе. Лекари обаче обясниха как ще се промени здравето ви след пълен отказ от ароматната напитка.

1. Защо да промените навика

1 лъжица от този продукт прави кафето по-полезно

Полезно ли е да добавяме какао към кафето си? Последните изследвания показват, че хората, консумиращи тази ароматна комбинация, подобря...

За милиони добрият ден започва неизменно с чаша ароматно кафе. Напитката придава настроение, зарежда с енергия и радва с уникалния си вкус. Именно тези фактори правят пиенето на кафе един вид ритуал, който искате да повтаряте няколко пъти на ден.

Въпреки това, както уверяват терапевти и кардиолози, тази традиция може да има изключително негативно въздействие върху здравето.

Но обратният ефект – отказът от кафе, може да направи човека по-здрав и дори автоматично да го отърве от някои неприятни симптоми.

2. Истинските последици от отказа от кафе

Според диетолога Светлана Панченко, пиенето на големи количества кафе има много силен ефект върху функционирането на черния дроб и щитовидната жлеза. Въпреки това, никога не е късно да се коригира ситуацията. За да направите това, просто трябва да спрете да пиете любимата си напитка.

Мит или истина: Вдига ли се кръвното от кафето?

Един от популярните митове за кафето е, че вдига кръвното налягане. Кафето е една от най-консумираните напитки в световен мащаб. Напитк...

Добре е да се опитате да се откажете от кафето поне за две седмици. Тази напитка може значително да наруши стомашната секреция, следователно, протеините и желязото от храната ще се абсорбират по-малко, а патогенната микрофлора в червата, напротив, ще започне да расте, подчертава докторът.

Диетологът също така отбеляза, че кофеинът предизвиква отделянето на жлъчка при някои хора, което може да бъде добро или лошо. От една страна, напитката може да бъде заместител на лаксативите, но от друга страна, червата няма да имат време да усвоят всички полезни вещества.

Известно е, че ароматното силно кафе стимулира централната нервна система и повишава кръвното налягане. Но това също е спорно.

За пациенти с хипотония това е благоприятен ефект, а за хората с нормално кръвно налягане злоупотребата с кафе увеличава риска от сърдечно-съдови заболявания, предупреждава Панченко.

3. Колко кафе можете да пиете, без да навредите на здравето си?

Кое е най-доброто време за пиене на кафе

Първото нещо, което правят много хора, когато се събудят, е да си направят кафе. С него започват деня си и си доставят нуждата енергия....

Ако няма сила на волята и желание да се откажете от любимата си напитка, тогава лекарят препоръчва да се сведе до минимум количеството консумирана напитка на ден. Лекарите смятат, че две чаши са безопасно количество: една сутрин и една следобед.

В такава доза кафето ще се превърне в отличен източник на серотонин, хормона на радостта, и ще ви разведри дори в облачен ден, уточнява диетологът.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Всичко е временно: 5 будистки мъдрости за намиране на покой в себе си

Тези зодии поставят щастието на партньора си на първо място

Знаете ли с какво се хранят охлювите?

С какво се храни лисицата?

Как да разпознаем вещицата по датата на раждане?

Как да си направим ябълков оцет без захар?

Яснота в ума: 3 прости начина за справяне с тревожните мисли

Името на кой наш град идва от думата "кал"?

Кой български град се е казвал Ески Джумая?

Как град Охрид получава името си?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com