Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Отказът от ежедневен навик ще облекчи проблемите с щитовидната жлеза

22 декември 2021, 08:15 часа

Мнозина не могат да си представят събуждането без чаша силно кафе. Лекари обаче обясниха как ще се промени здравето ви след пълен отказ от ароматната напитка.

1. Защо да промените навика

За милиони добрият ден започва неизменно с чаша ароматно кафе. Напитката придава настроение, зарежда с енергия и радва с уникалния си вкус. Именно тези фактори правят пиенето на кафе един вид ритуал, който искате да повтаряте няколко пъти на ден.

Въпреки това, както уверяват терапевти и кардиолози, тази традиция може да има изключително негативно въздействие върху здравето.

Но обратният ефект – отказът от кафе, може да направи човека по-здрав и дори автоматично да го отърве от някои неприятни симптоми.

2. Истинските последици от отказа от кафе

Според диетолога Светлана Панченко, пиенето на големи количества кафе има много силен ефект върху функционирането на черния дроб и щитовидната жлеза. Въпреки това, никога не е късно да се коригира ситуацията. За да направите това, просто трябва да спрете да пиете любимата си напитка.

Добре е да се опитате да се откажете от кафето поне за две седмици. Тази напитка може значително да наруши стомашната секреция, следователно, протеините и желязото от храната ще се абсорбират по-малко, а патогенната микрофлора в червата, напротив, ще започне да расте, подчертава докторът.

Диетологът също така отбеляза, че кофеинът предизвиква отделянето на жлъчка при някои хора, което може да бъде добро или лошо. От една страна, напитката може да бъде заместител на лаксативите, но от друга страна, червата няма да имат време да усвоят всички полезни вещества.

Известно е, че ароматното силно кафе стимулира централната нервна система и повишава кръвното налягане. Но това също е спорно.

За пациенти с хипотония това е благоприятен ефект, а за хората с нормално кръвно налягане злоупотребата с кафе увеличава риска от сърдечно-съдови заболявания, предупреждава Панченко.

3. Колко кафе можете да пиете, без да навредите на здравето си?

Ако няма сила на волята и желание да се откажете от любимата си напитка, тогава лекарят препоръчва да се сведе до минимум количеството консумирана напитка на ден. Лекарите смятат, че две чаши са безопасно количество: една сутрин и една следобед.

В такава доза кафето ще се превърне в отличен източник на серотонин, хормона на радостта, и ще ви разведри дори в облачен ден, уточнява диетологът.

Десислава Михалева
Десислава Михалева Отговорен редактор
Новините днес