Откъде идва името на град Кърджали?

35646
Откъде идва името на град Кърджали?
Снимка: БГНЕС

Кърджали е областен български град, разположен в сърцето на Източните Родопи, живописно разстилащ се на двата бряга на река Арда. Известен и посещаван роден град е не само заради язовирите – цели три в околностите му – „Кърджали“, „Студен кладенец“, „Боровица“ и възможностите за риболов, които предоставят, но и защото през Кърджали преминава паневропейският транспортен коридор 9 през прохода „Маказа“, като разстоянието между града и границата е само 54 км.

Кърджали е популярен и със забележителностите, които привличат туристи в сърцето на града и в околностите му, сред които е древният скален град Перперек, който е известен още и като Перперикон, обявен през 1968 година за паметник на недвижимото културно наследство от национално значение. Въпреки своята популярност за Кърджали се знае малко от хората, които не са местни и не се занимават с краеведство или история. Откъде идва името на град Кърджали е въпрос, на който малцина съумяват да отговорят. Малко позната е и историята на града.

Старото име на кой град беше Мичурин?

Откъде идва името на град Кърджали?

Възникнал като тракийско селище в древни времена, за Кърджали е известно, че градът, намиращ се в земите, в които е днешният град, е бил по време на средновековието епископски християнски център.

Кърджали се счита за наследник на съществувалото през IX – XIV век на територията на днешния град селище и крепост Вишеград. Това обаче далеч не обяснява произхода на наименованието на града и не дава отговор на въпроса откъде идва името на град Кърджали. А теориите за произхода на името са няколко, като консенсус по темата няма, както няма и категорични доказателства исторически в полза на някой от историците, които обследват произхода на името на града и се вълнуват от темата.

Кой град носи най-дългото име?

1. Според Стефан Младенов отговора на въпроса откъде идва името на град Кърджали се крие във факта, че местното население били хора от полето и самото наименование на града произлиза от установеното през XVIII – XIX век „кърджалии“ – „поленци“, хора от полето.

2. Найден Геров свързва произхода на името с турския език, както и с думата  Кѫрджѫлъ.

3. Според трети изследователи като Борис Симеонов – езиковед – произходът на името на града е свързан със старобългарската дума „кърчаг“ – кана, глинен или керамичен съд за течности, изработен на грънчарско колело.

4. Народните поверия и народната памет пък търсят и откриват отговора на въпроса откъде идва името на град Кърджали в много по-прозаични факти – в думата кър, тъй като градът реално бил в полето, в къра. От там и името му – Кърджали.

5. Легенда разказва и за друг възможен произход на името на града и допуска той да е кръстен на Кърджа Али – военачалник и светия.

Нито една от тези теории не е доказана безспорно, поради което може да изберете в коя да вярвате и коя считате за най-правдоподобна или просто да се насладите на забележителностите, природата и язовирите в Кърджали, без да се вълнувате откъде идва името на града.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Тайната на дълголетието на най-възрастната жена на планетата

Топ 5 оригинални идеи за оформяне на козунаци

Защо Гергьовден е "Ден на храбростта и Българската армия"?

Как правилно се пържат бланширани картофи, така че да са много хрупкави?

Какво може да се използва вместо фолио: 5 варианта за перфектни ястия

Древни скелети, открити във Франция, разкриват убийства в мафиотски стил

Златни правила: как да изберем добро вино в магазин?

Черният шоколад преди лягане не вреди на нощния сън

Ябълка през нощта: добре или зле?

„Лазаре, стани“ – какво се случва с Лазар след възкресяването му?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com