X
 
 

Откъде идва изразът Кутията на Пандора?

4865 0
Откъде идва изразът Кутията на Пандора?
Снимка: Pixabay.com
Митът за кутията на Пандора се счита за един от най-описателните за човешкото поведение в гръцката митология. Древните гърци използвали този мит не само, за да се инструктират за слабостите на хората, но и за да обяснят няколко нещастия на човешката раса.

Пандора, първата жена на земята

Според мита Пандора е била първата жена на Земята. Тя е създадена от богове - всеки от тях ѝ подарил подарък, като по този начин името ѝ на гръцки означава „този, който носи всички дарове“.

Вижте кое е най-старото дърво в света

До 2013 г. най-старото дърво в света беше Метусела, 4,845-годишен бор (Pinus longaeva) в Белите планини на Калифорния. Тогава учени от ...

Пандора е създадена като наказание за човечеството. Зевс искал да накаже хората, защото Прометей откраднал огъня, за да му го даде. Хефест я е създал от глина, оформяйки я перфектно, Афродита ѝ придала женственост, а Атина я е научила на нейните занаяти. Хермес е бил принуден от Зевс да я научи да бъде измамна, упорита и любопитна.

Кутията на Пандора

Пандора получила кутия, която на гръцки език е наречена „pithos”. Боговете ѝ казали, че кутията съдържа специални подаръци от тях, но не ѝ било позволено да я отваря никога. Тогава Хермес я завел при Епиметей, брат на Прометей, за да му бъде жена. Прометей посъветвал Епиметей да не приема нищо от Боговете, но той видял Пандора, запленил се от нейната красота и я приел веднага.

Пандора се опитала да укроти любопитството си, но накрая не издържала и отворила кутията. Тогава всички болести и трудности, които боговете били скрили вътре, започнали да излизат. Пандора се уплашила и се опитала да затвори кутията възможно най-бързо, затваряйки Надеждата вътре.

8 неща, които ще се случат на Земята, ако кислородът изчезне за 5 секунди

Кислородът може да не е основната съставка на земната атмосфера, но неговата роля в оцеляването на много форми на живот, повишава нейна...

Според древногръцкия поет Хезиод Надеждата наистина останала вътре, защото това била волята на Зевс. Той искал да остави хората да страдат, за да разберат, че не трябва да се подчиняват на боговете си. Пандора била точният човек да го направи, защото е достатъчно любопитна, но не и злонамерена.

Митът за кутията на Пандора е завладяващ хората от векове, привличайки въображението на безброй художници, създали стенописи, мозайки и скулптури, изобразяващи Пандора и митологичните елементи. Самият мит обаче се появява в много различни версии. Най-отличителната разлика е, че в някои митове Надеждата излиза. Основната цел на мита за Пандора е да разгледа въпроса защо злото съществува в света.

източник: www.greekmyths-greekmythology.com

Actualno.com

Етикети:

Рейтинг: 5 от 5. Гласували общо: 1 потребители
Последно в Актуално