Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Плодът, който ви предпазва от слънчевите лъчи

11 юни 2024, 05:45 часа

Прекомерното и незащитено излагане на слънце е един от основните фактори за преждевременно стареене и сериозно увреждане на кожата. Нанасянето на подходящи слънцезащитни продукти, носенето на шапка и слънчеви очила са правилната стъпка за защита на кожата.

Проучванията обаче не спират, когато става въпрос за нови открития, за да могат хората да се възползват максимално. Проучване, публикувано в Journal of the American Academy of Dermatology, доказва, че гроздето може да ви предпази от слънчевите лъчи.

Още: Как да изберем слънцезащитен крем без вредни токсини

Какво кара гроздето да има този ефект върху кожата ви?

Причината за това са полифенолите - голямо семейство естествени микроелементи, които осигуряват много ползи за здравето. Полифенолите се съдържат в широк спектър от плодове и зеленчуци, като ябълки, моркови, горски плодове и броколи. Много изследвания показват, че тези храни, тъй като съдържат много антиоксиданти и имат противовъзпалителни свойства, могат да предотвратят много заболявания.

Как полифенолите, съдържащи се в гроздето, ви предпазват от слънчевите лъчи?

Изследванията анализират до каква степен консумацията на грозде би повлияла на защитата от слънцето. Количеството, което участниците консумирали, било две чаши и половина, пълни с грозде. Участниците консумирали това количество всеки ден в продължение на 14 дни.

Когато са били изложени на слънчева светлина, е било забелязано, че те са имали много малко зачервявания в сравнение с тези, които не са консумирали грозде. Това накарало изследователите да заключат, че консумацията на грозде може да ви предпази от слънчевите лъчи.

Още: 5 мита за слънцето, в които трябва да спрете да вярвате

Освен че ще се възползвате от тази нова тайна на красотата, ще имате и много други ползи за здравето. Тъй като гроздето е богато на антиоксиданти и хранителни вещества, то може да ви предпази от много заболявания. Редовната му консумация подобрява здравето на сърцето, полезно е за кръвоносните съдове и кожата.

Цвета Господинова
Цвета Господинова Отговорен редактор
Новините днес